Net lazerio procedūros neužtikrins, kad plaukų visiškai neliktų | KaunoDiena.lt

NET LAZERIO PROCEDŪROS NEUŽTIKRINS, KAD PLAUKŲ VISIŠKAI NELIKTŲ

Šalinant plaukelius lazeriu, geriausiu atveju, vienu metu paveikiama 30 proc. plaukų. Nors su kiekviena procedūra jų mažėja, niekada nebus taip, kad plaukų visiškai neliks, LRT RADIJUI sako gydytoja dermatologė Edita Zubrickienė.

Anot jos, svarstantiems apie ilgalaikes plaukų šalinimo procedūras derėtų atkreipti dėmesį į kai kurias ligas, vaistų vartojimą.

– Plaukų šalinimas lazeriu ir fotoepiliacija – kuo šios procedūros skiriasi, kaip jos atliekamos?

– Noriu pasakyti, kad plaukų šalinimas lazeriu ir intensyvia pulsine šviesa ir vadinasi fotoepiliacija. Veikimo principas vienodas. Kai aparatai išskleidžia šviesos spindulį, plauko šaknyje esantis pigmentas melaninas tą šviesą sugeria. Šviesa paverčiama šilumos energija ir ta energija sunaikina plauką. Priklausomai nuo to, koks aparatų galingumas, arba paveikiamas tik plaukas, arba ir plauko maišelis bei svogūnėlis. Pastaruoju atveju galima tikėtis geresnio rezultato.

Skirtingi gali būti aparatų techniniai parametrai. Skiriasi aparatų antgaliai, nuo ko priklauso, kiek galima vienu metu pašalinti plaukų, taip pat ir procedūros trukmė. Metodai yra šiuolaikiški, saugūs ir efektyvūs.

Kiekvienam žmogui reikia pasirinkti tinkamą procedūrą. Pirmos procedūros metu įvertinama žmogaus odos spalva, plauko struktūra – ar plaukas tamsus, kietas. Jei plaukas būtent toks, o oda šviesi, procedūros efektas bus labai geras.

Taip pat atsižvelgiama, ar nėra endokrininių susirgimų, lytinių hormonų disbalanso, genetinio polinkio į plaukuotumą. Įvertinus visus šiuos požymius, su pacientu galima aptarti, kokį būdą geriau naudoti – lazerį ar intensyvią pulsinę šviesą.

– Ko gero, yra atvejų, kai šių procedūrų atlikti negalima. Kam jos nėra rekomenduojamos?

– Reikia atkreipti dėmesį, ar nesergama sisteminėmis jungiamojo audinio ligomis, ar nėra fotojautrumo. Jei moteris nėščia ar maitina kūdikį, jeigu vartojami tam tikri antibiotikai, priešgrybeliniai vaistai, procedūrų geriau atsisakyti.

– Ar prieš procedūrą reikia kaip nors pasiruošti?

– Reikėtų kuo rečiau lankytis soliariumuose ir nesideginti, kad oda būtų kuo šviesesnė. Taip pat bent mėnesį nepešioti plaukų, neatlikinėti mechaninės depiliacijos. Kodėl? Procedūros metu veikiami tik augimo fazėje esantys plaukai. Vienu metu tokių plaukų būna vos 30 proc.

Tai reiškia, kad kiekvienos procedūros metu galime tikėtis, kad bus paveikta iki 30 proc. plaukų – tie, kurie yra tamsūs ir labiausiai sugers spindulius. Po kiekvienos procedūros plaukų mažės, bet ne po pirmosios ir ne staiga. Su laiku plaukų sumažės tiek, kad liks tik elementarus ir lengvas jų prižiūrėjimas.

– Kiek procedūrų reikia, kad žmogus jaustųsi patenkintas ir negrįžtų į specialisto kabinetą?

– Negalima pažadėti, kad, atlikus 4–6 procedūras, bus galima visiškai užmiršti plaukus. Rezultatą veikia daug faktorių – koks žmogaus plaukas, ar jis atitiks reikalavimus. Reikia atsižvelgti, kur procedūra atliekama, ar gydytojas patyręs. Visi veiksniai lems atsaką į procedūrą.

Kaip minėjau, geriausiu atveju vienu metu bus paveikiama 30 proc. plaukų. Su kiekviena procedūra jų mažės, liks patys ploniausi, švelniausi, šviesiausi. Tačiau niekada nebus taip, kad būsime visiškai pliki. Lieka plaukų, kurių negalima paveikti jokiais būdais.

Visgi po procedūrų nebeliks tamsiausių plaukų, priežiūra taps lengva, nebekamuos sudirgimas, plaukų įaugimas. Reikalingos palaikymo procedūros kartą į pusmetį ar metus. Žmogaus organizmą veikia hormonai, ląstelės atsinaujina, plaukai vis tiek per kurį laiką užauga.

– Ar naikinti plaukus lazeriu skausminga?

– Taip, jaučiamas šioks toks skausmas, karštis, bet tai greitai praeina, nes naudojamos vėsinančios priemonės. Tos priemonės pritaikytos prie aparato ir atšaldo odą. Kartais iš išorės pučiamas vėjas, kuris taip pat sumažina skausmo pojūtį.

Po procedūros oda gali būti kiek paburkusi, bet tai praeina per kelias valandas. Iš karto nereikia eiti į karštą vonią, geriau pasinaudoti drungnu dušu.

– Kokios didžiausios depiliacijos klaidos, kai plaukai šalinami namuose?

– Klaidų nėra, bet mechaninė depiliacija gali sudirginti odą, gali pradėti įauginėti plaukai. Tai tokie šalutiniai reiškiniai. Bet nemanau, kad kažkas blogai ją atlieka. Visi depiliacijos būdai geri, juos kiekvienas pasirenka individualiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tfu!

Man tai motera be plaukų debiliškai atrodo. Kaip varlė neplaukuota. O depiliuoti vyrai tai jau visiškas siaubas, kaip ir tie, kurių net nugaros apžėlę. Gyvaplaukiai suaugusiam žmogui reikalingi, plynai skustas kūnas tik pedofilams patinka.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS