Pacientai nemokamai pavežami ir į transplantaciją | KaunoDiena.lt

PACIENTAI NEMOKAMAI PAVEŽAMI IR Į TRANSPLANTACIJĄ

  • 2

48-erių Darius planus dėlioja pagal medikų sudarytą grafiką – jau 27 metus jam kas antrą dieną tenka atlikti hemodializės procedūras. Vyras tris kartus per savaitę vyksta į Vilkaviškį ir džiaugiasi, kad pastaraisiais mėnesiais į gydymo įstaigą ir atgal jis yra pavežamas.

Vežė į Kauną

Galimybė nebeieškoti, kas galėtų Darių nuvežti į gydymo įstaigą, atsirado šių metų rugpjūtį, kai startavo pacientų pavėžėjimo paslauga. Neseniai Darius tapo ir pirmuoju recipientu, kuris pavėžėjimą išbandė dėl transplantacijos – sužinojęs, kad turi galimybę gauti donoro inkstą, jis skubiai buvo nugabentas į Kauno klinikas.

„Lankiausi ligoninėje dėl hemodializės ir gydytojas pranešė, kad yra galimybė gauti inkstą, tačiau reikia skubiai vykti į Kauną. Mano artimieji negalėjo tuo metu manęs pavežti, todėl labai džiaugiausi, kai pavyko greitai suorganizuoti automobilį ir jau kone po pusvalandžio buvau pakeliui į Klinikas – juokaudamas sakau, kad atvežė beveik kaip su greitąja“, – džiaugėsi Darius.

Nors inkstas jam, deja, netiko, vyras sako esantis labai patenkintas pavėžėjimo paslaugos efektyvumu. Pasak jo, ligoninėje tuomet teko praleisti beveik 12 valandų, tačiau, po gydytojų konsiliumo sužinojus, kad inksto persodinti vis dėlto nepavyks, teko grįžti namo.

„Žinoma, apmaudu, kad inkstas netiko, tačiau tai jau ne pirmas kartas – viskas ne taip paprasta, dėl kiekvieno recipiento yra daug niuansų“, – pasakojo Darius.

Sunku net sėdėti

Šiuo metu Darius ir toliau kas antrą dieną vyksta į Vilkaviškio ligoninę  hemodializių ir toliau viltingai laukia kvietimo dėl inksto transplantacijos.

Pavėžėjimo paslauga teikiama pacientams, kurie dėl sveikatos būklės ar socialinių ir ekonominių priežasčių negali naudotis individualiu arba viešuoju transportu.

„Kraujo valymas nėra paprastas procesas, kartu išvalomos ne tik nuodingos, bet ir gerosios medžiagos. Po procedūros reikia laiko atsigauti, žmogus pats nelabai gali grįžti namo, neretai sunku net sėdėti, norisi prigulti. Hemodializę privalau atlikti kiekvieną pirmadienį, trečiadienį, penktadienį – tai svarbu mano gyvybei palaikyti. Ir tikrai sudėtinga nuolat rasti kažką, kas galėtų pavežti iki gydymo įstaigos, todėl ši paslauga – tikra pagalba, ypač dėl to, kad automobilis paima nuo namų ir vėl į juos parveža, – tai labai palengvina procesą“, – sako jis.

Pavėžėjimo paslauga šiuo metu gali naudotis 20-ies savivaldybių gyventojai. Į bandomąjį projektą šiuo metu įsitraukusios Alytaus ir Alytaus rajono, Birštono, Jonavos rajono, Jurbarko, Kaišiadorių rajono, Kalvarijos, Kauno ir Kauno rajono, Kazlų Rūdos, Kėdainių rajono, Lazdijų rajono, Marijampolės, Pagėgių, Prienų rajono, Raseinių rajono, Šakių rajono, Šilalės rajono, Tauragės ir Vilkaviškio rajonų savivaldybės.

Užsakoma keliais būdais

Nuo pavėžėjimo paslaugos bandomojo projekto pradžios kas mėnesį atliekama daugiau nei 1 000 pavėžėjimų, didžiąją jų dalį sudaro pacientų pavėžėjimai dėl hemodializės. Planuojama, kad hemodializės poreikis ateityje augs, šios grupės pacientai turėtų sudaryti apie 30–40 proc. visų teikiamų pavėžėjimo paslaugų.

Pavėžėjimo paslauga teikiama pacientams, kurie dėl sveikatos būklės ar socialinių ir ekonominių priežasčių negali naudotis individualiu arba viešuoju transportu.

Norintys užsakyti pavėžėjimo paslaugą tai gali padaryti keliais skirtingais būdais – kreiptis kiekvienos projekte dalyvaujančios savivaldybės įgaliotos įstaigos kontaktais, skelbiamais interneto svetainėje 1808.lt, taip pat paskambinę į Karštąją liniją trumpuoju numeriu 1808.

Pavėžėjimo paslaugos operatorius, patikrinęs, ar pacientas turi teisę gauti paslaugą, skiria jo poreikius atitinkančią transporto priemonę, suderina pavėžėjimo laiką. Paslauga nemokama.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

\\\\\.../////

"Laimė".

Pigeu

Pavežti biudžetui nei išlaikyti sovietines ambulatorijes

SUSIJUSIOS NAUJIENOS