Po žinios apie užsikrėtusią gydytoją – kritika: neatsakingų atsiranda ir tarp medikų | KaunoDiena.lt

PO ŽINIOS APIE UŽSIKRĖTUSIĄ GYDYTOJĄ – KRITIKA: NEATSAKINGŲ ATSIRANDA IR TARP MEDIKŲ

Trečiadienį visuomenę sukrėtė žinia – Vilniaus Šeškinės poliklinikos gydytojai, kuri grįžusi iš Kubos dirbo įstaigoje ir priėmė apie 80 pacientų, nustatytas koronavirusas. Po šios naujienos nusprendė netylėti ir gydytojos bendradarbės dukra, kuri piktinosi neatsakingu užsikrėtusiosios požiūriu į saviizoliaciją.

„Ilgai galvojau rašyti ar ne, bet, manau, teisingiausia bus tai, kad turime žinoti, kad ir medikų tarpe atsiranda abejingų ir neatsakingų susidariusiai situacijai. Šeimos gydytoja, grįžusi iš poilsinės kelionės, kurioje siautėja koronavirusas, nusprendžia, kad tik devynias dienas neišeis į darbą. Nutraukusi saviizoliaciją atėjo dirbti į Vilniaus Šeškinės polikliniką. O po darbo dienos, vakare Santarų ligoninėje gydytojai patvirtintas COVID-19“, – situaciją komentavo vilnietė.

Mama kasdien mus saugojo, vis sakydama, kad nesusitikime (visgi, dirba poliklinikoje), nes nežinia koks pacientas gali ateiti.

Moteris atvira – gydytojos elgesys palietė ir jos šeimą. Vilnietės mama ir koronavirusu užsikrėtusi gydytoja – bendradarbės. „Kiek dabar bendradarbių ir pacientų sirgs? Asmeniškai palietė ir mane, nes kartu su sergančia gydytoja darbe buvo ir mano mama. Mama kasdien mus saugojo, vis sakydama, kad nesusitikime (visgi, dirba poliklinikoje), nes nežinia koks pacientas gali ateiti. Štai ir atėjo, gydytoja!!! Liūdna ir širdies gilumoje labai sunku“, – apmaudą liejo moteris.

Vilnietė mamai – 65-eri metai, ji serga bronchine astma, todėl patenka į rizikos grupę. „Poliklinikoje „karšta“ – vieni kaltina, kiti dėkoja. Žinau tiek, kad mama dirba ir testą darys tik po savaitės“, – sakė vilnietė.

Portalo žurnalistams susisiekus su Šeškinės poliklinikos direktore Daiva Kanopiene, ji tvirtino, kad tuo metu, kai gydytoja grįžo iš Kubos, ši šalis dar nebuvo įtraukta į rizikos sąrašą, todėl darbuotoja neprivalėjo būti saviizoliacijoje. Pasak direktorės, gydytoja, grįžusi iš Kubos jautėsi gerai. „Pirmieji simptomai pasireiškė 13 dieną – gerklės skausmas. Temperatūra pakilo 16 dienos vakare. Nuo 16 dienos poliklinika jau dirbo karantino režimu – teikiama tik būtinoji pagalba ir pacientai įstaigoje jau nesilankė“, – situaciją komentavo direktorė.

Apie tai, kad gydytoja į darbą ėjo karščiuodama, kalbėjo ne tik žiniasklaida, bet ir portalo kalbinta vilnietė. Tačiau įstaigos direktorė tokias kalbas paneigė. „Ne. Buvo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pas mus atvykęs vakar, detales anamnezei surinko. Tikrai ne“, – gandus dėl neatsakingo gydytojos elgesio neigė D. Kanopienė. 

Tie, kurie turėjo artimą kontaktą, yra visi izoliuoti nuo vakar dienos.

Paklausta, ar dėl šio atvejo nesvarstoma polikliniką uždaryti, direktorė tikino, kad įstaiga dirba pagal teisės aktų nustatytą tvarką. „Aišku, yra filtras prie durų. Valdomi srautai – tie, kuriems reikia būtinosios pagalbos, yra priimami budinčio gydytojo ir teikiamos tik nuotolinės paslaugos“, – detalizavo įstaigos vadovė.

Trečiadienį skelbta, kad koronavirusu serganti gydytoja priėmė apie 80 pacientų, taip pat turėjo kontaktą ir su kitais poliklinikos darbuotojais. „Tie, kurie turėjo artimą kontaktą, yra visi izoliuoti nuo vakar dienos. Tiems, kurie turėjo minimalų kontaktą, rekomenduotas nuotolinis darbas“, – aiškino D. Kanopienė.

Portalo žurnalistai klausimus išsiuntė ir Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM), gavę atsakymus – tekstą papildysime.

Primename, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį patvirtino, kad užsikrėtė gydytoja ir ji grįžusi iš Kubos kelias dienas buvo darbe. „Grįžus aštuntą dieną, keturias dienas grįžus iš Kubos ji buvo darbe“, – sakė A. Veryga.

Ministras spaudos konferencijoje teigė, kad „ekstremalios situacijos paskelbimas dar nebuvo draudimas keliauti“ ir ne iš visų šalių grįžus buvo reikalaujama izoliuotis. 

Lietuvoje iki ketvirtadienio pietų patvirtinti 36 koronaviruso atvejai.

Trečiadienį Kaune nustatytas pirmasis vietinis koronaviruso atvejis. Rizikos grupėje pagal amžių esantis asmuo užsikrėtė nuo savo šeimos nario, kuris grįžo iš užsienio infekuotas koronavirusu.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Lietuve

Jei tuo metu nebuvo Kuba įtraukta i pavojingų zonų sąrašą,tai ko čia puolat moterišką.

Klaida

Sisteminė klaida, visus gydytojus privalomai turi tikrinti nuo viruso. Kasdien gydytojai turi kontaktą su pacientais, kurie turbūt net nepasisako kur buvo išvykę ir su kuo bendravo. Aš už medikus. Sveikatos ir jėgų!

Ji pasielgė pagal taisykles

Jūs visi jų bentaip lakykitės. Jei būtų nėjus, būtų oravaikšta, nes iš Kubos jai biletenio neduotų, tai nerašynėkut nesamonių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS