Profesorius: gali atsirasti naujas koronaviruso supervariantas | KaunoDiena.lt

PROFESORIUS: GALI ATSIRASTI NAUJAS KORONAVIRUSO SUPERVARIANTAS

  • 9

„Jei omikron ir delta ką nors užkrės vienu metu, gali būti sukurtas naujas supervariantas, perspėjo vienas kampanijos „Moderna“ vadovų“, – teigia virusologas Saulius Čaplinskas.

Profesorius feisbuke rašė, kad COVID-19 infekciją paprastai sukelia tik viena viruso padermė, tačiau labai retais atvejais vienu metu galima užsikrėsti dviejų padermių virusais.

„Jei skirtingos viruso padermės užkrečia tą pačią ląstelę, gali susijungti virusų DNR ir taip susikurti nauja, dar pavojingesnė viruso versija. Kad sukurtų daugiau variantų virusai dažniausiai pasikliauja atsitiktinėmis mutacijomis, o ne genų apsikeitimais.  Tokie „rekombinaciniai įvykiai“ yra įmanomi, tačiau jiems reikalingos labai specifinės sąlygos ir dažniausiai nekontroliuojamų įvykių sutapimas. Kada nors buvo užregistruotos tik trys COVID-19 padermės, kurias sukūrė virusai keisdami genus, bet jos neįsitvirtino ir plačiai neišplito, – rašė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas. – Virusai plinta priversdami žmogaus ląsteles juos gaminti. Ir gaminti daug.“

Koronavirusai yra sudaryti iš genetinės medžiagos, vadinamos RNR, ir, kad būtų padauginti, jie turi priversti žmogaus kūną perskaityti šią RNR ir padaryti tikslias jos kopijas. „Tai vyksta taip greitai ir taip dažnai, o natūralūs procesai yra netobuli, tad neišvengiamai pasitaiko klaidų. Daugeliu atvejų šie pokyčiai yra nekenksmingi, tačiau kartais jie gali sukelti pranašumą, pvz., būti labiau užkrečiami arba geriau išvengti vakcinų. Manoma, kad omikron variantas atsirado užsitęsus infekcijai žmogui, kurio imunitetas nusilpęs. Tai leido virusams keletą kartų mutuoti, kad išmoktų geriau užkrėsti žmones ir išvengti ankstesnio imuniteto. Kad atsirastų kombinuotas viruso variantas, vienas žmogus turi būti užsikrėtęs dviem koronaviruso padermėmis – greičiausiai iš dviejų skirtingų šaltinių – tuo pačiu metu. Jei du virusai vienu metu yra toje pačioje ląstelėje, kuri juos dubliuoja, yra tikimybė, kad RNR genai gali būti sumaišyti“, – teigė virusologas.

Anot profesoriaus, daugelyje vietų yra dominuojantys viruso variantai, todėl mažai tikėtina, kad žmogus užsikrės dviem skirtingais variantais vos ne tuo pačiu metu – juk sveikiems žmonėms greičiausiai yra tik maždaug dviejų savaičių langas, kol organizmo imuninė sistema sėkmingai išvalys pirmąją viruso versiją. Daugumai žmonių, kuriems pasireiškia COVID-19 simptomai (tai trunka vidutiniškai penkias dienas), šis rizikos langas gali būti sutrumpintas iki kelių dienų, jei vėliau sergantys žmonės izoliuojasi ir lieka namuose.

Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje (ir ne tik joje) registruojamas didelis užsikrėtimų delta ir omikron atvejų skaičius. Praėjus vos dviem savaitėms po to, kai buvo pastebėtas šalyje, omikron jau dominuoja Londone ir ekspertai prognozuoja, kad iki Naujųjų metų ši mutacija taps vyraujančia. „Kartu cirkuliuojantys abu variantai padidina riziką, kad jie apsikeis genais ir sukurs naują variantą, ypač jeigu pateks pas žmogų su nusilpusia imunine sistema“, – rašė S. Čaplinskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Dar ko

"Kraujomaišos"būdu reikia sumaišyti viruso atmainas laboratorijoje Uhane,nes oro-lašeliniu būdu užkrėsti žmones toje pačioje valstybėje ir mieste ir vietoje be šansų!!Iš laboratorijos sukurtas atmainas jau galima eksportuoti į pageidautinas bandymų zonas. ;) Virusas greičiausiai yra dirbtinio pobūdžio,kuriamas kaip priemonė populiacijos gausai reguliuoti,panašiai kaip tarakonų!! :D

By. Rka deėjęs

ŠYKAU. AS ANT TAWO GAIDYŠKU PASAKU KWSAILIAMS!!!

Nojus

Po omikron bus 'PI' turėtu but pavasari vasara, dokumentas yra paruoštas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS