Sukurtas pleistras nuo migrenos | KaunoDiena.lt

SUKURTAS PLEISTRAS NUO MIGRENOS

  • 0

Medicinos centro „Rambam“ (Izraelis) mokslininkai sukūrė veiksmingą pleistrą nuo migrenos. Kaip teigia tyrėjai, pleistras, skirtingai nei vaistai šiai ligai gydyti, neturi šalutinio poveikio.

Pleistras – tai nedidelis belaidis įrenginys, klijuojamas ant peties odos. Elektrodai, dirginantys odos neuronų galūnes, kartu aktyvina galvos smegenų mechanizmą, reguliuojantį lėtinį skausmą. To rezultatas – priepuolio metu blokuojamas skausmas.

Pasak tyrimo autoriaus Davido Yarnitsky, pleistro elektros impulsus galima reguliuoti specialia programėle išmaniajame telefone. Intensyvumo režimai numatyti 4. Odos elektrostimuliacija, viena vertus, neturėtų būti skausminga, kita vertus, turi būti pakankama, kad apmalšintų ar visiškai panaikintų migreninį skausmą.

D. Yarnitsky su kolegomis naująjį įrenginį išbandė su 71 pacientu, sergančiu migrena. Visi eksperimento dalyviai kas mėnesį patirdavo nuo dviejų iki aštuonių priepuolių ir bent jau du mėnesius iki eksperimento pradžios nevartojo jokių vaistų nuo migrenos.

Dalyviai prisiklijuodavo pleistrą vos tik pajutę, kad artinasi priepuolis. Pleistras turėjo būti priklijuotas 20 minučių, o jį nuėmus tyrimo dalyviams neleista dvi valandas vartoti jokių skausmą malšinančių vaistų.

Be to, įrenginys buvo užprogramuotas taip, kad atsitiktine tvarka veikė kaip placebo, arba iš tikrųjų atliko odos elektrostimuliaciją vienu iš keturių galimų režimų. Eksperimento metu pleistras buvo panaudotas beveik 300 migrenos priepuolių malšinti.

Rezultatai parodė, kad net 64 proc. dalyvių praėjus dviems valandoms po įrenginio naudojimo trimis pačiais intensyviausiais režimais skausmo pojūtis sumažėjo perpus. 30 proc. savanorių, kuriems oda stimuliuota stipriausiu režimu, parėjus dviems valandoms nejautė jokio galvos skausmo.

 


Tarp kita ko

Tyrimo autoriai tikisi greitu laiku pradėti dar vieną įrenginio klinikinį tyrimą, kuriame dalyvautų 200 pacientų. Pasak mokslininkų, jie viliasi, kad JAV maisto ir vaistų administracija kitąmet patvirtins naujojo pleistro saugumą ir jis pasieks rinką.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS