Sveikatos apsaugos ministrui – viešas antausis iš savivaldybių | KaunoDiena.lt

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRUI – VIEŠAS ANTAUSIS IŠ SAVIVALDYBIŲ

  • 15

Po ministro Arūno Dulkio apsilankymo Zarasų ligoninėje bei viešų abejonių, ar savivaldybės geba tvarkytis su sveikatos reikalais miestuose, savivaldybių vadovai išplatino viešą laišką. Apie tai – LNK reportaže.

Savivaldybių asociacija A. Dulkiui atkirto, kad jo išsakyti teiginiai yra neatsakingi ir atskleidžia jo paties skubotų reformų spragas.

Merai kraipo galvas dėl paties A. Dulkio kompetencijos vadovauti sveikatos sektoriui. Ir primena, kad be savivaldybių gebėjimų spręsti vietoje kylančius iššūkius valstybė nebūtų net suvaldžiusi ir COVID-19 pandemijos.

Laiško autoriai ministrui pasiūlė daugiau laiko ir energijos skirti ne esą parodomiesiems vizitams, o rimtoms diskusijoms su savivalda.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Savivaldybės, kurių funkcija yra užtikrinti pirminę ir antrinę sveikatos priežiūrą, rūpinasi, kad vietos gyventojus pasiektų kuo daugiau kokybiškų sveikatos paslaugų. Tačiau, kaip jūs puikiai žinote, sveikatos apsaugos sritis  – kompleksinė, ji apima ir specialistų rengimą bei skaičių, ir skiriamą finansavimą, pagaliau – vadovaujamasi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) formuojama politika, kuri pastaraisiais metais nepasižymi nei dideliu nuoseklumu, nei gerai išdiskutuotais siūlymais ar gerėjančia sveikatos paslaugų kokybe bei prieinamumu gyventojams“, – teigiama laiške.

Savivaldybių vadovai taip pat pabrėžė, kad ne vienerius metus stebima tendencija centralizuoti rajonines ligonines turėtų prasmę tik vienu atveju – jei pagerėtų teikiamų paslaugų kokybė ir prieinamumas. Tačiau šiuo metu vykdoma sveikatos priežiūros įstaigų reforma, anot laiško autorių, tik dar kartą įrodo, kad jos prioritetas nėra vidutinių ir mažųjų savivaldybių gyventojų teisė gauti kokybiškas paslaugas vietoje ir laiku, o greičiau galimybė kontroliuoti turint savo galioje dideles reformai skiriamas ES lėšas.

LSA valdybos nariai ministrui priminė, kad rajoninės ligoninės savivaldybėms ir jose gyvenantiems žmonės – nepaprastai svarbios, o savivaldybės visomis turimomis galimybėmis ir resursais siekia, kad sveikatos klausimus būtų galima spręsti laiku ir kuo arčiau namų. Ministrui siūloma prisiminti jo paties ne kartą išsakytus teiginius, kad be savivaldybių gebėjimo prisiimti atsakomybę ir efektyviai spręsti vietoje kylančius iššūkius valstybė nebūtų veiksmingai suvaldžiusi ir COVID-19 pandemijos.

„Jūsų kritika visai šalies savivaldai grindžiama vienu konkrečiu atveju, kurio visos aplinkybės savaitės pradžioje jums nebuvo žinomos. Ar pagal šią logiką, prisiminusi ne vieną SAM ar jos pavaldžiose įstaigose susidariusią sudėtingą ir nevienareikšmišką situaciją, visuomenė turėtų tai vertinti kaip „sisteminį signalą“ ir daryti išvadą, kad ši sritis ministerijai per sudėtinga?“ – klausiama laiške.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Anonimas

Jeigu Dulkys nebūtu pasekęs Verygos generinių vaistų"išradimu",tai dar taip nebūtų smukęs ligonių akyse.Ir visumoje,žmonės,mokedami sveikatos draudimą,privalo gauti kuo geresnį medicininį aptarnavimą,nežiūrint į tai kur jis gyvena mieste ar kaime.Ko jis siekia?

Klounų šalis

"Nieko nežinau", "nieko nemoku", bet turiu įžūlumo vaidinti žinovą ir imti "už darbą" pinigus.

Griovėjas

Dulkys jėga. Dulkys galia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS