Tyrimas: šiuo metu daugiau nei milijardas žmonių pasaulyje kenčia nuo nutukimo | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: ŠIUO METU DAUGIAU NEI MILIJARDAS ŽMONIŲ PASAULYJE KENČIA NUO NUTUKIMO

Šiuo metu pasaulyje nuo nutukimo kenčia daugiau nei milijardas žmonių, o nuo 1990 metų šis skaičius išaugo daugiau nei keturis kartus, teigiama medicinos žurnale „Lancet“ paskelbtame tyrime.

Ši „epidemija“ ypač smogia skurdesnėms šalims, o nutukusių vaikų ir paauglių skaičius auga sparčiau nei suaugusiųjų, teigiama kartu su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) atliktame tyrime.

Prieš kovo 4 dieną minimą Pasaulinę nutukimo dieną paskelbtam tyrime apskaičiuota, kad 1990 metais pasaulyje buvo apie 226 mln. nutukusių suaugusiųjų, paauglių ir vaikų. 2022 metais šis skaičius išaugo iki 1,038 mlrd.

PSO sveikatos mitybos direktorius Francesco Branca teigė, kad milijardą viršijęs nutukusių žmonių skaičius išaugo „daug anksčiau, nei tikėjomės“.

Nors gydytojai žinojo, kad nutukusiųjų skaičius sparčiai auga, šio simbolinio skaičiaus anksčiau buvo tikimasi sulaukti 2030 metais.

Kad gautų šiuos skaičiavimus, mokslininkai išanalizavo daugiau kaip 220 mln. žmonių svorio ir ūgio matavimus daugiau kaip 190-yje šalių, rašo „Lancet“.

Jie apskaičiavo, kad 2022 metais buvo nutukę 504 mln. suaugusių moterų ir 374 mln. vyrų. Tyrime teigiama, kad nuo 1990 metų vyrų nutukimo lygis padidėjo beveik tris kartus, o moterų – daugiau nei du kartus.

Tyrimo duomenimis, 2022 metais nutukę buvo apie 159 mln. vaikų ir paauglių, o 1990 metais jų buvo tik apie 31 mln.

Šią lėtinę ir kompleksinę ligą lydi padidėjusi mirties nuo širdies ligų, diabeto ir tam tikrų rūšių vėžio rizika. Antsvoris didino mirties riziką koronaviruso pandemijos metu.

Bene labiausiai nuo nutukimo kenčia Polinezijos ir Mikronezijos, Karibų jūros regiono, Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalys. „Dabar šiose šalyse nutukimo lygis yra aukštesnis nei daugelyje didelių pajamų pramoninių valstybių, ypač Europoje“, – teigiama tyrime.

„Anksčiau buvome linkę manyti, kad nutukimas yra turtingųjų problema, o dabar tai – viso pasaulio problema“, – sakė F. Branca, pabrėždamas sparčius gyvenimo būdo pokyčius mažų ir vidutinių pajamų šalyse.

Prasta mityba skatina nutukimą

Labai sparti maisto sistemų transformacija „nėra geras dalykas“.

Pagrindinis tyrimo autorius Majidas Ezzati iš Londono imperatoriškojo koledžo sakė, kad kai kuriose Pietų Europos šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje ir Ispanijoje, yra požymių, kad nutukimas, ypač tarp moterų, nebedidėja.

Tačiau jis teigė, kad daugumoje šalių nuo nutukimo kenčia daugiau žmonių nei nuo per mažo svorio, kurio atvejų, kaip teigiama tyrime, nuo 1990 metų sumažėjo.

Per mažas maisto kiekis yra pagrindinė nepakankamo svorio priežastis, o netinkamas maistas – pagrindinė nutukimo priežastis.

„Šis naujas tyrimas pabrėžia, kad svarbu užkirsti kelią nutukimui ir jį valdyti nuo ankstyvojo amžiaus iki brandos, pasirenkant tinkamą mitybą, fizinį aktyvumą ir, jei reikia, tinkamą priežiūrą“, – sakė PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis pridūrė, kad norint pasiekti pasaulinius tikslus mažinant nutukimą, „reikia privataus sektoriaus bendradarbiavimo, nes jis turi būti atsakingas už savo gaminamų produktų poveikį sveikatai“.

PSO pritaria saldžiųjų gėrimų apmokestinimui, nesveikų maisto produktų reklamos vaikams ribojimui ir subsidijų sveikiems maisto produktams didinimui.

Ekspertai teigia, kad nauji diabeto gydymo būdai taip pat gali padėti kovoti su nutukimu.

F. Branca sakė, kad nauji vaistai „yra svarbi priemonė, bet ne problemos sprendimas“. „Nutukimas yra ilgalaikė problema, todėl svarbu išnagrinėti ilgalaikį ir šalutinį šių vaistų poveikį“, – pridūrė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

O

valgo abiem rankom ir per brzdą teka...

Mac Donaldu , Hot Dogu, cipsu

pizzzu pagamintu is amerikonisku GMO -CMO grudu su Musiu lervu [ dziku] pagardais, papildais ...megejai ...

jis

mažiau ėsti, daugiau judėti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS