Alytus neriasi iš kailio viliodamas investuotojus | KaunoDiena.lt

ALYTUS NERIASI IŠ KAILIO VILIODAMAS INVESTUOTOJUS

Alytaus miesto savivaldybė viliodama būsimus investuotojus neriasi iš kailio, nes dėl gamybinių patalpų trūkumo ir nesutvarkyto pramonės parko į miestą neįžengė kelios stambios bendrovės.

O augant nedarbui be naujų darbo vietų konkuruoti su kitais regionais sudėtinga. Tad savivaldybė nusprendė remti verslininkus, statančius ar rekonstruojančius pramonines patalpas.

Nepatraukliai Alytaus pramonės parko infrastruktūrai pertvarkyti savivaldybė skyrė 200 tūkstančių eurų. Kol kas čia veikia tik dvi bendrovės, iki metų pabaigos veiklą žada pradėti medienos apdirbimo ir vaisvandenių gamybos bendrovės, krovininio transporto remonto paslaugas teikianti įmonė.

Savivaldybė pripažįsta, kad neturėdama moderniai įrengtų patalpų, praranda potencialius investuotojus, kurių per pastarąjį pusmetį kreipėsi 11.

„Konkrečiai kalbant apie Alytaus parką, turime nemalonios patirties, kada užsienio investuotojas bandė ten įsisteigti, įkurti savo gamybinę būtent kompaniją, bet nepavyko dėl to, kad parko teritorija yra netinkamam iš principo statyboms. Darė geologinius tyrimus, pamatė, kad gruntas yra netinkamas ir dar papildomai infrastruktūrinių problemų“, – sakė „Investuok Lietuvoje“ Investicijų plėtros departamento direktorius Gediminas Koryzna.

Alytaus miesto savivaldybė pramonės parke tvarko ne tik žemės sklypus, bet ir projektuoja daugiau nei tūkstančio kvadratinių metrų gamybinį pastatą.

„Bus jau ir sklypas su projektu bei statybos leidimu. Ką tai reiškia investuotojui? Tai, visų pirma, reiškia keliasdešimt eurų sutaupytų projektavimo lėšų, bet dar svarbiau – tai laikas sutaupytas. Nuo 9 iki 12 mėnesių užtrunka projektavimas ir statybos leidimo gavimas, tai šįkart viskas bus ant lėkštutės, ant stalo“, – pasakojo Alytaus miesto savivaldybės vicemeras Tautvydas Tamulevičius.

Apleistų gamybinių patalpų savininkams už netvarkingus  pastatus nuo šiol teks mokėti didesnį mokestį. O  smulkiojo ir vidutinio verslo subjektai, ėmęsi rekonstruoti apleistas pramonines patalpas ar naujai statantys, iš savivaldybės gali tikėtis nemažos paramos.

„Nekilnojamojo turto vystytojai nuo šiol Alytuje įgyvendinantys projektus, kurie būtų pritaikyti gamybininkams, investuotojams, nuomai, pirmus metus po pastato statybų gali tikėtis iš savivaldybės kompensacijos. Iki 60 procentų rinkos vertės nuomos kainos iki 2 eurų už kvadratą visus pirmus metus. Investuodami į tuos pastatus jie laisviau kvėpuos, ieškodami nuomininkų“, – kalbėjo T. Tamulevičius.

Skatindami smulkųjį ir vidutinį verslą vietos politikai žengė dar vieną žingsnį – panaikino kavinėms mokestį už lauko staliukus. Pernai verslas už vieną kvadratinį metrą mokėjo po tris eurus.

Alytuje veikia ne viena švedų, danų, vokiečių kapitalo įmonė, dar šiemet bus baigta statyti didžiausios Lietuvoje stiklo paketų gamintojos „GLASS LT“ antroji gamykla.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS