Kaupiantiems pensijai – prastos žinios: didės įmokos „Sodrai“ | KaunoDiena.lt

KAUPIANTIEMS PENSIJAI – PRASTOS ŽINIOS: DIDĖS ĮMOKOS „SODRAI“

  • 39

Nenustebkite, kad nuo kitų metų kaupiantieji antroje pensijų pakopoje sulauksite šiek tiek mažesnio atlyginimo, nes daugiau įmokų keliaus būtent į pensijų fondą. Kiek padidės įmokos, kokia tvarka, apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su „Sodros“ atstove Malgožata Kozič.

– Gali taip nutikti, kad žmonėms sumažės atlyginimai?

– Na, taip įvyks dėl to, kad didesnė suma bus pervedama į pensijų fondus. Kita vertus, tai gera žinia, nes žmogus sukaups didesnę sumą, kurią išėjęs į pensiją galės panaudoti. Tas tarifo augimas buvo numatytas įstatymo. Ir tie žmonės, kurie apsispręsdavo kaupti antroje pakopoje, jie galėjo rinktis palaipsniui augantį tarifą arba iš karto maksimalų. Jeigu rinkosi palaipsniui augantį, tai nuo 2019 m. buvo – 1,8 proc. nuo žmogaus pajamų, nuo kurių mokamos socialinio draudimo įmokos. Dažniausiai – nuo darbo pajamų. Ir pamažu kiekvienais metais tas procentas augo, kol kitais metais pasieks 3 proc. nuo atlyginimo.

Buvo galima rinktis ir iš karto tą maksimalų 3 proc. tarifą. Kadangi kaupimą antroje pakopoje skatina, remia valstybė, tai prie tų sumų, kurias žmogus skiria nuo savo atlyginimo ir perveda į pensijų fondus, taip pat tam tikrą dalį perveda valstybė. Jeigu žmogus kaupia tuo palaipsniui augančiu tarifu, jis šiais metais skirdavo 2,7 proc. nuo savo atlyginimo ir valstybė skirdavo 1,2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) šalyje. O jeigu tas tarifas buvo maksimalus, tai valstybė skirdavo 1,5 proc. nuo VDU. Tai dabar nuo kitų metų viskas susilygina. Visi kaups tuo maksimaliuoju 3 proc. plius 1,5 proc. nuo VDU tarifu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Paaiškinkite, kad gyventojai žinotų, kiek ta suma gali pasikeisti. Pavyzdžiui, kiek vidutinį atlyginimą gaunančiam žmogui reikės sumokėti įmokų nuo savo darbo pajamų ir kokią sumą skirs valstybė?

– Ta dalis, kurią perveda žmogus, priklauso nuo jo pajamų. Bet žiūrint bendrai, jei žmogaus atlyginimas ant popieriaus 1500 Eur, t. y. apie 960 Eur į rankas, tai šiais metais jis nuo savo pajamų pervesdavo 40 Eur ir 17 Eur paskatos būdavo pervedama valstybės. O nuo kitų metų šiuo atveju žmogaus įmoka bus 45 Eur, plius valstybės – 24 Eur.

– Trejus metus žmonės buvo įtraukiami į antrąją pensijų pakopą. Turbūt reikėtų jiems priminti, kad laukia pokyčių. Nuo sausio 1 d. turėtų atsidaryti „Sodros“ puslapį ir pasidomėti, ar nėra kažkur įtraukti. Arba jei nori būti įtraukti, vertėtų žinoti apie šią naujieną. Kas keisis?

Taip įvyks dėl to, kad didesnė suma bus pervedama į pensijų fondus. Žmogus sukaups didesnę sumą, kurią išėjęs į pensiją galės panaudoti.

–  Gal ne pačiomis pirmomis sausio dienomis, šiek tiek vėliau vertėtų atsidaryti mūsų puslapį, nes užtrunka laiko, kol suformuojami įtraukiamų į pensijų kaupimą sąrašai. Vyksta taip, kad kiekvienų metų pradžioje į pensijų kaupimą yra įtraukiami tie žmonės, kurie iki tol niekada nedalyvavo pensijų kaupime, kuriems mažiau nei 40 metų, ir kurie tą dieną yra draudžiami, t. y. arba dirba pagal darbo sutartį, arba vykdo savarankišką veiklą. Tokiems žmonėms siunčiamas pranešimas apie tai, kad jie yra automatiškai įtraukti į pensijų kaupimą, bet turi pusmetį apsispręsti, ar jiems tai aktualu, ar jie nori kaupti, ar ne. Taigi prisijungę prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros, jeigu nenori kaupti, gali tiesiog paspausti mygtuką ir atsisakyti kaupimo. Jeigu per visą pusmetį nieko nepadarys, tai bus automatiškai įtraukti ir nuo liepos 1 d. pradės kaupti pensijų fonduose atsitiktiniu būdu parinktose pensijų kaupimo bendrovėse.

Arba gali savarankiškai pasirinkti jiems labiau priimtiną pensijų kaupimo bendrovę. Tokiu atveju turi pateikti prašymą, kad nori kaupti būtent toje bendrovėje. Na, tai aktualu prisiminti tiems žmonėms, kurie jau vieną kartą atsisakė būti įtraukti į pensijų kaupimą. Tarkim, jie gavo 2020 m. pranešimą apie tokį įtraukimą į pensijų kaupimą, bet atsisakė, tai pagal įstatymą kas trejus metus jam pakartotinai siunčiamas toks pranešimas. Galbūt pasikeitė gyvenimo aplinkybės, galbūt žmogus apsisprendė kaupti, tai vėlgi jis automatiškai yra įtraukiamas, ir vėl gali atsisakyti.

– Tai žmogus, gavęs tokį pranešimą, praktiškai turėtų apsispręsti iki birželio. O, tarkim, jeigu kažkas norėtų pradėti kaupti anksčiau, nelaukdamas tų trejų metų?

– Žmogus tai gali padaryti bet kuriuo metu. Tiesiog pateikti prašymą pasirinktai pensijų kaupimo bendrovei. Su „Sodra“ nėra jokių privalomų administravimo reikalų. Jis bet kokiu momentu gali tapti antros pakopos pensijų kaupimo dalyviu.

GALERIJA

  • Kaupiantiems pensijai – prastos žinios: didės įmokos „Sodrai“
Rašyti komentarą
Komentarai (39)

3% cia duokle o ne kaupimas

oficiali inflecija 24% ....ka bankuose ir fonduose kaupt jus downais mus laikot ? iki 2023 reikia spet isleist skatikus iki paskutinio pakol lietuvos bankai ju i privacius amierikos ofshorus neperplugde.... atsimenu alektra laisvoje lietuvoje buvo 1 lietuviskas centas...bet pirkdavom ja uz 4lietuviskus centus.....a daba geroves valstybeje siulo lengvatines sutartis 84menesiams po 0.78Eur ....cia spekuliantu ir reketyru zeme....QR kodu lageris su lanzbergonu siulomu prievartiniu gydimu kitaip mastantiems ... begt... pakol dar iseina.... begt neatsigreziant ir kuo toliau....

to

aferizmas ir tiek

Aras

Valstybė kompensaciją susigrąžins 3+1.5priedo apvogs kaupenciuosius dvigubai 1.5+1.5bus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS