Dėl Astravo AE kreipėsi į S. Skvernelį ir L. Linkevičių: kas reikalaujama? | KaunoDiena.lt

DĖL ASTRAVO AE KREIPĖSI Į S. SKVERNELĮ IR L. LINKEVIČIŲ: KAS REIKALAUJAMA?

Būrys Seimo narių, politikų, visuomenės veikėjų kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį ir užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių su reikalavimu nešvarios elektros nepirkimą iš statomos Baltarusijos AE (BAE) padaryti visos ES pozicija, o ne atsiduoti dialogui su Baltarusija.

„Siūlome Lietuvos Vyriausybei ir Užsienio reikalų ministerijai (URM) pateikti ES Komisijai ir šalims-narėms aiškų ir nedviprasmišką pageidavimą, kad būtų pasiektas ES susitarimas ir numatytos priemonės užtikrinti, kad į ES elektros energijos rinką nepatektų elektros energija iš Baltarusijos Respublikos, jeigu būtų pradėta eksploatuoti BAE“, – rašoma kreipimesi.

Pasak rašto autorių, kai Lietuva BAE yra pripažinusi nacionalinio saugumo grėsme, Vyriausybė ir diplomatinė tarnyba turi pasiekti, kad, remiantis ES šalių solidarumu, ES šalys narės atsižvelgtų į šią Lietuvos poziciją, nes remiantis nacionalinio saugumo grėsme ES gali riboti elektros energijos importą į ES Iš Baltarusijos.

„Vyriausybė ir diplomatinė tarnyba neturėtų apsiriboti formalių pasiūlymų teikimu, o veikti aktyviai, ieškant paramos, ypač tarp strateginių partnerių bei kaimyninių valstybių. Jei ES sutarimo dėl BAE elektros energijos importo draudimo nepavyktų pasiekti, kai kurioms ES šalims nesupratus Lietuvos ir regiono grėsmių bei nacionalinių interesų, Lietuvos Vyriausybė turėtų nepritarti ES partnerystei su Baltarusija“, – teigiama kreipimesi.

Autoriai pabrėžia, kad, atrodytų, egzistuoja sutarimas dėl BAE grėsmės, tačiau Lietuvos Vyriausybės veikloje trūksta reikiamos energijos ir aktyvumo, siekiant įgyvendinti svarbiausią valstybės nacionalinio saugumo interesą.

„Derėtų nutraukti savų kaltų dėl padėties su BAE paieškas, nes dažniausia tai tėra pasiteisinimas nieko nedaryti šiandien. Konstatuojame, kad visos valdžios nepadarė visko, ką galėjo, o nuo šiol darome, ką galime, ir šiandien yra naujas atskaitos taškas atsakomybei“, – teigiama rašte.

„Lietuvoje turėtų būti padaryti visi būtini organizaciniai sprendimai, įgaliojimai, artimiausius metus Seimui, Vyriausybei BAE problema privalo būti aukščiausias prioritetas“, – kreipimąsi užbaigia autoriai.

Jį pasirašė būrys parlamentarų, prezidentas Valdas Adamkus, profesorius Vytautas Landsbergis, Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius, taip pat inteligentai ir visuomenės veikėjai, Nepriklausomybės akto signatarai.

ELTA primena, kad Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmąjį jėgainės reaktorių tikimasi paleisti jau šiemet, antrąjį – kitais metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

TNT

Ir pasaka baigta

Alis...

nelaimingi nevykėliai...

Faktas

Ir vienas ir kitas yra du nevykėliai,gėda lietuviams rinkėjams..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS