Ekonomistai palankiai vertina prezidento siūlymą dėl GPM mažinimo | KaunoDiena.lt

EKONOMISTAI PALANKIAI VERTINA PREZIDENTO SIŪLYMĄ DĖL GPM MAŽINIMO

Prezidentui Gitanui Nausėdai siūlant laikinai sumažinti gyventojų pajamų mokestį (GPM) krizės laikotarpiu, ekspertai tikina teigiamai vertinantys šį šalies vadovo siūlymą. Finansų analitiko Mariaus Dubnikovo teigimu, GPM sumažinimas padėtų finansiškai aktyviems žmonėms, kuriantiems pridėtinę vertę. Savo ruožtu banko „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad prezidento siūlymas yra tikslingiausia priemonė iš visų šiuo metu pasigirstančių alternatyvų.

„Aš vertinu teigiamai dėl kelių aspektų. Pirma, tai lengvina mūsų mokestinę sistemą dėl to, kad mažėja tarifų skaičius. (...) Antras dalykas – šis pasiūlymas nuo pat pirmos jo įsigaliojimo dienos teiktų naudą žmonėms, nes reikšmingai padidintų jų pajamas. Tai parama tiems asmenims, kurie yra finansiškai aktyvūs ir labai tikėtina, kad tuos pinigus išleis vartojimui“, – prezidento siūlymą Eltai komentavo M. Dubnikovas.

Finansų analitiko manymu, vienintelė pastaba šiam siūlymui – jo galiojimo laikas. Pasak jo, galima būtų svarstyti, kad GPM sumažinimas galiotų, iki kol ekonomika grįš į prieškrizinį laikotarpį.

GPM pasiūlymas yra daug tvaresnis negu 200 eurų dalybos, kas yra iš principo kritikuotina. Mes turėtume rinktis vieną arba kitą, nes kitu atveju mūsų biudžetas nepaveš.

„Šis siūlymas turėtų galioti ne iki Naujųjų metų, nes mes nežinome, iki kada truks tos dabartinės problemos“, – sakė jis.

M. Dubnikovas taip pat įvertino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos antradienį Seimui pateiktas pataisas dėl vienkartinės 200 eurų išmokos skyrimo senyvo amžiaus ir neįgaliems gyventojams. Jo teigimu, siūlymas dėl laikino GPM sumažinimo yra kur kas tvaresnis už minėtų pinigų dalybas.

„GPM pasiūlymas yra daug tvaresnis negu 200 eurų dalybos, kas yra iš principo kritikuotina. Mes turėtume rinktis vieną arba kitą, nes kitu atveju mūsų biudžetas nepaveš. 200 eurų duotume tiems žmonėms, kurie nuo viruso nenukentėjo. Tie, kurie gauna socialines išmokas, jų pajamos nesumažėjo, kai kurios prekės net atpigo, o tų žmonių perkamoji jėga padidėjo. Šiems žmonėms duodama papildoma parama, kuri skirta neva mažinti socialinę atskirti, bet ta socialinė atskirtis šiuo metu sumažėjusi. Tie, kurie dirbo ir uždirbo, jie uždirba dabar mažiau“, – teigė M. Dubnikovas.

„Be to, turbūt svarbiausias dalykas, kad tie padalinti 200 eurų liks „kojinėse“. Tai nėra tokie finansiškai aktyvūs žmonės, o su GPM realiai paremiame žmones, kurie dirba, sukuria pridėtinę vertę“, – pridūrė jis.

M. Dubnikovui antrino ir Ž. Mauricas. Jo nuomone, palyginti su siūlymais mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) tam tikroms prekėms ar paslaugoms, GPM tarifo mažinimas yra tikslingesnė priemonė.

Turime puikią progą pakeisti iš ankstesnės krizės atėjusį neigiamą naratyvą ir įkvėpti gyventojams daugiau tikėjimo ateitimi.

„Vertinčiau pakankamai teigiamai, ypač lyginant su kitomis alternatyvomis, sklindančiomis ore, pavyzdžiui, sumažinti PVM tam tikroms prekėms, paslaugoms, pavyzdžiui, maisto produktams arba restoranams, viešbučiams. Manyčiau, kad GPM tarifo mažinimas būtų tikslingesnė priemonė, nes padėtų išvengti daugeliu atveju darbo užmokesčio mažėjimo (...) ir amortizuotų krizės neigiamą poveikį. Mano supratimu, iš tų alternatyvų, kurios yra siūlomos, ši priemonė būtų geriausia“, – Eltai sakė ekonomistas.

Prezidentas G. Nausėda praėjusią savaitę pareiškė, kad reikėtų daugiau kalbėti apie mokesčių sistemos vaidmenį kovojant su koronaviruso sukelta krize.

„Viena iš galimų krypčių – laikinas gyventojų pajamų mokesčio sumažinimas krizės laikotarpiu. Turime puikią progą pakeisti iš ankstesnės krizės atėjusį neigiamą naratyvą ir įkvėpti gyventojams daugiau tikėjimo ateitimi“, – pranešime sakė G. Nausėda.

Tuo metu finansų ministras Vilius Šapoka antradienį sakė atsargiai žiūrintis į šį prezidento siūlymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS