Ekspertai: Biudžeto politikos ir stebėsenos departamentui trūksta nepriklausomumo | KaunoDiena.lt

EKSPERTAI: BIUDŽETO POLITIKOS IR STEBĖSENOS DEPARTAMENTUI TRŪKSTA NEPRIKLAUSOMUMO

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) atstovai ketvirtadienį pristatė Valstybės kontrolės išorės peržiūros rezultatus. Nustatyta, kad audito institucijos Biudžeto politikos stebėsenos departamentui (BPSD) trūksta veiklos nepriklausomumo.

EBPO ekspertų teigimu, departamentui taip pat trūksta aiškaus identiteto, nes daugelis suinteresuotųjų šalių negali aiškiai atskirti fiskalinės institucijos ir aukščiausiosios audito institucijos (AAI), dirbančių po vienu Valstybės kontrolės stogu.

Valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys teigė, kad šis tyrimas bus svarbus gerinant institucijos veiklą.

„Mes labai džiaugiamės, kad Lietuva tapo EBPO nare ir atsivėrė galimybė naudotis šios organizacijos patirtimi, pasitelkti autoritetingus ekspertus, kuriančius ataskaitas, kurios tampa autoritetingos visame pasaulyje. (...) Man atrodo, kad mūsų institucija yra pirmoji Lietuvoje, kuri patyrė EBPO išorinio tyrimo misiją. Tikiu, kad tai mūsų veiklos kokybei duos daug gražių dalykų. (...) Mūsų institucija jau 17 metų nėra patyrusi investicijos į savo įstatymą – šis tyrimas bus svarbus ir reikalingas“, – sakė A. Dulkys.

Valstybės kontrolierius pabrėžė, kad tvirtos audito institucijos ryškiai prisideda prie korupcijos šalyje mažinimo.

„Šis reikšmingas žingsnis taip pat turi pademonstruoti, kad tapome ir EBPO kokybės komandos nariais. (...) Pagal EBPO tyrimus matoma, kad kuo šalyje yra stipresnės audito institucijos, tuo tose šalyse yra mažesnis korupcijos lygis. Jei pralaimima šioje srityje, tai pralaimima ir kitur“, – sakė A. Dulkys.

EBPO savo išvadose teigia, kad naujame Valstybės tarnybos įstatyme numatyti įdarbinimo ir kiti procesai neatrodo tinkami nei AAI, nei fiskalinei institucijai. AAI vertinimu, centralizuota valstybės tarnautojų atrankos sistema kuria santykius su vertinamaisiais audito subjektais ir kelia reputacijos rizikų dėl Valstybės kontrolės darbuotojų objektyvumo ir nešališkumo.

Atkreiptas dėmesys, kad Valstybės kontrolei stiprinti ir jos veiklai bei kokybei užtikrinti būtina teisėkūros investicija – dabartinis Valstybės kontrolės įstatymas iš esmės nekeistas jau 17 metų. Valstybės kontrolės teigimu, didesnį savarankiškumą, atskaitomybę ir įgaliojimus stiprinantis įstatymo projektas jau yra parengtas, registruotas ir laukia tolesnio svarstymo Seime.

EBPO rekomendacijomis, BPSD turėtų tapti atskira institucija su savo vadovybe, departamentas turėtų turėti autonomiją savarankiškai įdarbinant personalą, galimybę pačiam numatyti savo biudžetą, kurį patvirtintų Seimas.

Departamentas taip pat raginamas skelbti savo makroekonomines prognozes bei jų palyginimą su kitomis institucijomis.

Kaip pranešė Valstybės kontrolė, peržiūros tikslas buvo įvertinti, ar institucijos veiklos principai atitinka EBPO šalims narėms taikytinus principus bei ar užtikrinamas institucijos nepriklausomumas, nešališkumas, skaidrumas ir pakankamas finansavimas.

Metų pabaigoje taip pat planuojama pristatyti Europos Audito Rūmų ir Lenkijos bei Jungtinės Karalystės aukščiausiųjų audito institucijų ekspertų grupės šiuo metu atliekamą AAI ekspertinį vertinimą.

GALERIJA

  • Ekspertai: Biudžeto politikos ir stebėsenos departamentui trūksta nepriklausomumo
  • Ekspertai: Biudžeto politikos ir stebėsenos departamentui trūksta nepriklausomumo
  • Ekspertai: Biudžeto politikos ir stebėsenos departamentui trūksta nepriklausomumo
  • Ekspertai: Biudžeto politikos ir stebėsenos departamentui trūksta nepriklausomumo
M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Čia tas pats

kas mūsų ,,nepriklausoma žiniasklaida".Kas groja tam ir šoka

SUSIJUSIOS NAUJIENOS