Ekspertai: trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo atidėti nereikėtų | KaunoDiena.lt

EKSPERTAI: TREČIOJO ELEKTROS RINKOS LIBERALIZAVIMO ETAPO ATIDĖTI NEREIKĖTŲ

Kai kuriems politikams teigiant, jog elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai, todėl paskutinį – trečiąjį jo etapą reikia atidėti, energetikos ekspertai mano, jog to daryti nereikia.

Pasak Energetinių tyrimų instituto vadovo Tomo Janeliūno, proceso atidėjimas nespręstų problemų, o tik nustumtų jas į ateitį.

„Mes pamename, kad buvo atidėtas antrojo etapo galutinis terminas pusei metų ir situacija tik pablogėjo. Valstybės institucijos per tą pusmetį nepadarė savo namų darbų, labai vėlavo su kompensacijų mechanizmais ir paskutinį mėnesį buvo daug chaoso teikiant pilną informaciją, kaip antrojo etapo vartotojai gali tikėtis galutinių kainų“, – LRT radijui antradienį sakė T. Janeliūnas.

„Dabartinis atidėjimas kartotų tą pačią klaidą, kai yra tiesiog nustumiamas sprendimas į ateitį, bet nėra iš principo taisomos problemos“, – pridūrė ekspertas.

Pasak jo, kylančių elektros kainų problemą Vyriausybė gali spręsti kompensacijomis bei papildomu finansavimu, bet ne liberalizavimo proceso atidėjimu.

Jeigu Vyriausybė nuspręs kompensuoti elektros kainų kilimą, tai čia yra socialinių kompensacijų, papildomų finansų klausimus.

„Tai yra jau socialinės politikos klausimas. Jeigu Vyriausybė nuspręs kompensuoti elektros kainų kilimą, tai čia yra socialinių kompensacijų, papildomų finansų klausimus. Bandyti patį liberalizacijos procesą dėl to stabdyti vidury perėjos ar nukreipti į kitą pusę, manau, neverta“, – teigė T. Janeliūnas.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Elektros inžinerijos katedros profesorė Sonata Tolvaišienė mano, kad bet koks atidėjimas klaidina vartotojus, nes tuomet jie laukia ir nepriima sprendimų.

„Vertinti, ar procesas sėkmingai pabaigtas, gali tik tada, kai jis pabaigtas. Mano nuomone, tas atidėjimas tam tikrose situacijose net klaidina vartotojus, nes vartotojas laukia. Laukia, kad galbūt bus kažkoks kitas veiksmas, galbūt bus dar kažkas atidėta, galbūt sulauks dar kažkokios kompensacijos“, – LRT radijui sakė S. Tolvaišienė.

„Deja, elektros kaina nekrenta biržoje, ji tik tendencingai kyla. Kuo toliau mes nukelsime visą procesą, tuo daugiau neaiškumo mes duosime vartotojams“, – pridūrė ji.

Prezidento patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Vaidas Augustinavičius antradienį teigė, jog elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai, todėl trečiąjį jo etapą reikia atidėti.

D. Kreivys: trečiasis elektros rinkos liberalizavimo etapas gali būti atidėtas

Energetikos ministras Dainius Kreivys pripažino, kad trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą gali tekti atidėti. Toks sprendimas būtų priimtas, jei užtruktų parengti naują tvarką, kaip padėti vyresniems žmonėms pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

Pasak ministro, būtent vyresnio amžiaus žmonės patiria sunkumų renkantis tiekėją – jie dažnai nesinaudoja internetu ir  negali pasirašyti elektroninių sutarčių.

„Trečiam etapui mes šiandien matome vienintelę kliūtį, kad šiame etape yra didžiulis kiekis vyresnių žm onių, kuriems yra sunkiau susiorientuoti rinkoje, susiorientuoti, kas tie tiekėjai, jie negali pasirašyti elektroninių sutarčių ir panašiai. Tuos dalykus mes labai aiškiai matome ir ieškome tam sprendimų“, – LRT radijui antradienį sakė D. Kreivys.

„Jei matysime, kad tie sprendimai, kuriuos reikia įgyvendinti, reikalauja ilgesnio laikotarpio, galbūt reikės kažkokių techninių sprendimų, tai gali būti, kad galbūt ir reikės atidėti (trečiąjį liberalizavimo etapą – BNS)“, – pridūrė ministras.

Pasak jo, maždaug per mėnesį – iki rugpjūčio pabaigos – tikimasi išsiaiškinti, kiek užtruks įgyvendinti šiuos techninius sprendimus.

„Tam reikalinga paruošti infrastruktūrą, kad senesni žmonės galėtų tas sutartis lengviau sudaryti. Klausimas, ar įtraukti seniūnijas, ar neįtraukti seniūnijų – čia yra labai platus klausimas. (...) Mes dirbame su sprendimais, pažiūrėsime, kiek jie gali užtrukti ir nuo to priklausys daugiausia“, – sakė ministras.

D. Kreivys nesutiko, jog elektros rinkos liberalizavimo procesas vyksta nesėkmingai.

„Aš nenorėčiau sutikti, kad liberalizavimas vyksta nesėkmingai. Jeigu mes pažiūrėtume, kiek dabar moka žmonės, kurie yra (liberalioje – BNS) rinkoje, ir kokie yra tarifai, ir kokie gresia tarifai po pusmečio matant rinkos kainas, tai visi žmonės, kurie yra liberalioje rinkoje, tik išlošia iš šio proceso“, – sakė D. Kreivys.

Tie pirmų dviejų etapų gyventojai, kurie jau pasirinko tiekėjus, šiandien yra žymiai geresnėje padėtyje.

„Tie pirmų dviejų etapų gyventojai, kurie jau pasirinko tiekėjus, šiandien yra žymiai geresnėje padėtyje“, – teigė ministras.

Prezidento patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Vaidas Augustinavičius antradienį teigė, jog elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai, todėl trečiąjį jo etapą reikia atidėti.

Sutartis su nepriklausomais tiekėjais jau yra pasirašę 1,168 mln. pirmos ir antros grupės vartotojų, suvartojančių daugiau nei 1000 kWh elektros per metus. Suvartojantieji mažiau tiekėją turi pasirinkti iki gruodžio 18 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

idomu kas uz daugiabuciu

laiptiniu,lauko apsvietima mokes,elektros tiekejai pas visus skirtingi.

Anonimas

Pilieciai, ar dar ilgai kentesim sita vagiu, spekuliantu, liberast-pi.d.er.astu terora. Ar ne laikas juos iskartikaip parazitus kraugerius ant tautos kuno. VISI i GATVES, VISI i VISUOTINI STREIKA N E R I B O T A iki kol nebus pasalinta sita nieksu vyriausybe.

Tikrai

aferistai, vagys, nužmogėję, nežinantys kaip dar daugiau prisivogti. Nieko nenusinešit kai ateis paskutinioji.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS