G. Nausėda siūlo steigti ES koordinatorių Baltijos šalių sinchronizacijai | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA SIŪLO STEIGTI ES KOORDINATORIŲ BALTIJOS ŠALIŲ SINCHRONIZACIJAI

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pasiūlė steigti specialų Europos Sąjungos koordinatorių, jis rūpintųsi Baltijos šalių elektros tinklų atjungimu nuo posovietinės sistemos ir sinchronizavimu su Vakarų Europa.

Šį pasiūlymą naujasis šalies vadovas pateikė per susitikimą su Vilniuje viešinčiu energetikos eurokomisaru Marošu Šefčovičiumi, pranešė Prezidentūra.

„Prezidentas pateikė pasiūlymą steigti specialaus Europos Sąjungos koordinatoriaus poziciją Baltijos šalių sinchronizacijai“, – rašoma pranešime spaudai.

Šį klausimą G. Nausėda teigė aptarsiąs ir su naujuoju Latvijos prezidentu Egilu Levitu per liepos 23 dieną vyksiantį darbo vizitą.

Sinchronizacijos projektu Baltijos šalys tikisi sumažinti priklausomybę nuo Maskvos.

Lietuva, Latvija ir Estija šiuo metu veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Po ilgų tarpusavio ginčų Baltijos šalys pernai patvirtino, kad su Vakarų Europa sinchronizuosis per Lenkiją.

Šiuo metu tarp Lietuvos ir Lenkijos jau veikia elektros jungtis „LitPol Link“, tačiau pajėgumus numatoma sustiprinti tiesiant naują jūrinę jungtį.

M. Šefčovičius: Lietuva atliko darbą geriau už kitas ES valstybes

Lietuva iš visų ES šalių atliko geriausią darbą, siekiant gauti finansavimą iš ES infrastruktūros projektams, sako Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius.

„Aš buvau labai laimingas, sakydamas jūsų prezidentei ir premjerui, kad Lietuva atliko darbą geriau nei kitos ES šalys. Aš žiūriu į jus šiek tiek su pavydu, nes esu iš Slovakijos. Mes tikrai nesame tokie sėkmingi gaunant finansavimą infrastruktūros plėtrai, kaip Lietuva“, – Europos Komisijos atstovybėje Lietuvoje sakė M. Šefčovičius.

Pasak jo, ES visoms sąjungos šalims bendrai skyrė 7 mlrd. eurų visiems infrastruktūros projektams – daugiau nei 100 projektų. Apie 1,53 mlrd. eurų skirta Baltijos šalims, o 650 tūkst. eurų atiteko Lietuvai, kad ji būtų gerai sujungta ne tik su Baltijos šalimis, bet ir Skandinavija, o per Lenkiją – su žemynine Europa.

„Padarėte gerą sprendimą, kad Klaipėda būtų veikli, nes tai pagerino energetinę nepriklausomybę ir saugumą visam regionui. Taip pat užtikrinome, kad SGD terminalas būtų gerai sujungtas su ES tinklais“, – sakė EK pirmininko pavaduotojas.

Jis taip pat pabrėžė esąs užtikrintas, kad Ignalinos AE finansavimas tęsis ir kitu ES finansiniu laikotarpiu 2021-2027 m.

„Jūs galite turėti ekonomiką, kuri auga, bet tuo pačiu mažinti CO2 emisijas. Jūs tai įrodėte Lietuvoje“, – pridūrė M. Šefčovičius.

ELTA primena, kad Europos Parlamento nariai pasisakė už tai, kad ES 2021-2027 m. biudžete Ignalinos programai skirtų ne 552 mln. eurų, kaip savo pasiūlyme buvo numačiusi Europos Komisija, o trečdaliu daugiau - 780 mln. eurų.

Šiuo metu numatyta, kad Ignalinos AE turi būti galutinai uždaryta iki 2038-ųjų.

GALERIJA

  • G. Nausėda siūlo steigti ES koordinatorių Baltijos šalių sinchronizacijai
  • G. Nausėda siūlo steigti ES koordinatorių Baltijos šalių sinchronizacijai
  • G. Nausėda siūlo steigti ES koordinatorių Baltijos šalių sinchronizacijai
  • G. Nausėda siūlo steigti ES koordinatorių Baltijos šalių sinchronizacijai
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kęstas

Nepirkite dujų, jus apgaudinėja. Terminalas yra projektas, kuris buvo pradėtas dėl geopolitinių ilgalaikio dujų tiekimo tariamo saugumo priežasčių. Iš "Statoilo" mes dujas pirkome maždaug už 30 eurų už megavatvalandę, o Europoje, dujų biržoje, tuo metu dujų kaina buvo tik 20 eurų. Taigi tariamos nepriklausomybės nuo rusiškų dujų formulė paprasta: kuo daugiau perkama už rinkos kainą brangesnių dujų, tuo daugiau eiliniams gyventojams reikia mokėti už suvartojamas dujas." Taip atsitinka, kai provincialiai mąstantys Lietuvos (nykštukinės valstybės) biurokratai bando užsiimti geopolitika. Užsigeidė mat daugiau geopolitinio ilgalaikio dujų tiekimo saugumo, negu jo reikia išsivysčiusiai Vokietijai, kuri perka pigias rusų dujas iš vamzdžio vis daugiau ir daugiau. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Anonimas

Nauseda siulo steigti ir APMOKETI is SAVO KISENES. Ar taip? Prasideda tautos proto pisimas.

nebent

ES privers latvius ir estus atsisakyti rusų, o greit ir pigios perteklinės Astravo elektros, nors lygiai taip pat buvo bandoma juos priversti naudotis mūsų dujiniu laivu, bet tie tik kalbomis "sutiko", bet dabar savo bendrą dujų laivą jau pasistatė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS