„Lietuvos energijai“ leista įsigyti vėjo elektrines | KaunoDiena.lt

„LIETUVOS ENERGIJAI“ LEISTA ĮSIGYTI VĖJO ELEKTRINES

Konkurencijos taryba leido bendrovei „Lietuvos energija“ vykdyti koncentraciją įsigyjant 100 proc. bendrovių „Vėjo vatas“ ir „Vėjo gūsis“ akcijų ir įgyjant vienvaldę pastarųjų bendrovių kontrolę.

Bendrovės „Vėjo vatas“ ir „Vėjo gūsis“ verčiasi elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių išteklių ir jos didmenine prekyba Lietuvoje. „Lietuvos energijai“ atiteks bendrovių valdomi 14,9 MW, 10 MW ir 9,1 MW galios vėjo elektrinių parkai.

„Lietuvos energija“ yra energetikos įmonių grupė, kuriai priklausančių įmonių veikla apima elektros ir šilumos energijos gamybą, tiekimą, elektros energijos prekybą ir skirstymą, prekybą gamtinėmis dujomis, jų skirstymą, tiekimą, taip pat elektros ūkio aptarnavimą ir plėtrą. Pagrindinė įmonių grupės veiklos teritorija yra Lietuva.

ELTA primena, kad „Lietuvos energijos“ strategijoje numatyta, kad iki 2030 metų žalioji energetika sukurs pusę vertės.

„Taigi šis sandoris yra konkretus žingsnis įgyvendinant LE 2030 strategiją, o po jo bendra „Lietuvos energijos“ valdomų vėjo jėgainių galia išaugs beveik dvigubai, iki 76 MW“, – pranešime sakė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Darius Maikštėnas.

Pasak D. Maikštėno, kartu su vėjo parkais įsigyjami ir žemės sklypai, esantys vienose vėjingiausių šalies vietų, todėl ateityje vietoje šiuo metu veikiančių jėgainių „Lietuvos energija“ turės galimybę statyti naujus vėjo parkus. Vėjo parkai yra įrengti Kretingos ir Tauragės rajonuose.

Po šio sandorio „Lietuvos energija“ bus antra pagal dydį vėjo energijos gamintoja Baltijos šalyse, užimanti 9 proc. rinkos.

Visi „Lietuvos energijos“ įsigyjami vėjo parkai turi dar 4-5 metus galiosiantį 86,9 euro už megavatvalandę skatinamąjį tarifą. Iš viso 18 „Enercon“ vėjo jėgainių per metus pagamina apie 86,5 GWh elektros energijos. Lietuvoje vėjo energijos gamybos pajėgumai siekia 510 MW, visose Baltijos šalyse bendra galia siekia 869 MW.

Planuojama, kad „Lietuvos energijos“ grupės investicijos per 12 metų sieks 6 milijardus eurų. Didžioji dalis jų bus nukreipta į išmaniąją ir žaliąją energetiką. Skaičiuojama, kad pusė vertės, kurią sukurs „Lietuvos energijos“ grupė, bus uždirbta iš žaliosios energetikos, užsienio rinkose ir iš valstybės nereguliuojamų, komercinių veiklų.

„Lietuvos energija“ yra iškėlusi tikslą iki 2020 metų Baltijos šalyse ir Lenkijoje valdyti 400 MW žaliosios generacijos pajėgumų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

O kai vėjo jėgainių valdytojai bus įpareigoti potvynių nuostolius padengt?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS