Lietuvos verslas sulaukė verslo angelų | KaunoDiena.lt

LIETUVOS VERSLAS SULAUKĖ VERSLO ANGELŲ

Veiklą šiemet pradėjusi bendrovė "Verslo Angelų Fondas I" jau apsvarstė 120 projektų. Į dvi įmones jau investuota, į dar tris – planuojama artimiausioje ateityje. Kitąmet investicijų portfelis gali padidėti iki penkiolikos įmonių.

Angelams trūksta drąsos

Bendrovės "Verslo Angelų Fondas I" partneris Algimantas Variakojis pastebi, kad šiuo metu pritraukti investicijų į įmonės nėra taip sudėtinga kaip gali atrodyti iš šalies. Daugelis potencialių investuotojų nesiryžta rizikuoti savo pinigais, renkasi saugesnius, nors ir nelabai pelningus, turtėjimo būdus. Visgi kai kurie verslininkai vis didesnę dalį investicijų skiria ir rizikingesniems projektams.

"Verslo angelui reikia įpūsti drąsos, noro investuoti, – apie vieną iš fondo užduočių kalbėjo A.Variakojis. – Pas mus dar tik formuojasi investavimo kultūra, patirties įgyjama pamažu, todėl kapitalas investuojamas atsargiai. Neretai verslo angelai nori visapusiškų garantijų, kokių paprastai reikalauja tik bankai."

p>Prisiima riziką

Investuotojas pabrėžia, kad jeigu siekiama kaip reikiant padidinti įmonės apyvartą, užkariauti naujas rinkas, įgyvendinti revoliucines technologijas, tuomet tenka prisiimti tam tikrą riziką. Palyginti lėtos rizikos kapitalo fondų plėtros Lietuvoje priežastis, A.Variakojio žodžiais tariant, yra žinių apie rizikos kapitalą trūkumas. Esą dabar net ir išsilavinę, patirties turintys verslininkai vis dar nežino, kas yra rizikos kapitalas.

Per dešimt veiklos mėnesių "Verslo Angelų Fondas I" išanalizavo 120 projektų ir du iš jų nusprendė finansuoti. Su dar trimis bendrovėmis planuojama pradėti bendradarbiauti artimiausioje ateityje. A.Variakojio teigimu, partneriai rimtai vertina galimybes dirbti dar dešimtyje įmonių, tačiau apie investicijas į jas esą būtų galima kalbėti kitų metų pradžioje.

p>Kreipiasi per vėlai

A.Variakojį liūdina kai kurių verslininkų lūkesčiai: į verslo angelų fondą kreipiamasi tuomet, kai bendrovė turi rimtų finansinių problemų. Jis pabrėžė, kad investuojantys fondai neturi teisės dengti įmonių skolų, netraukia žlungančių verslų iš duobės. Esą investicijų reikia ieškoti tuomet, kai įmonė auga, nelaukti, kol bus per vėlu ir pritrūks apyvartinių lėšų.

p>"Nebent tais atvejais, kai yra aiškus veiksmus planas, – pridūrė A.Variakojis. – Kitaip tariant, investuotojai nėra labdaros fondai, kurie įmonei duoda žuvį. Mes įmonei duodame meškerę ir patariame, kur ją užmesti."

Negalvoja apie grąžą

Paklaustas apie dažniausiai pasikartojančias įmonių klaidas, investuotojas atkreipė dėmesį į planavimo įgūdžių stoką. Dažnai, anot pašnekovo, įmonių vadovams trūksta žinių apie gaminamos produkcijos pirkėjus, pardavimų rinkas.

p>Jis pastebi, kad kai kurios kompanijos dirba tik tam, kad išgyventų, tačiau neskaičiuoja, per kiek laiko atsipirks investicijos, kokiu greičiu verslas augs, kokius naujus gaminius, gamybos būdus reikia išbandyti, kaip pritraukti lėšų ir efektyviai jas panaudoti. Šių darbų neatliekančios įmonės, kaip pastebi A.Variakojis, užklupus krizei, bankrutuoja.

Prioritetą teikia inovacijoms

Verslo angelų tikslas – per 3–5 metus įmonę išauginti keliskart. Skaičiuojama, kad verslo angelų pelnas didėja proporcingai įmonės augimui. "Būna, kad uždirbama ir keliolika kartų daugiau, – apie grąžą kalbėjo A.Variakojis. – Kita vertus, įmonės savininko, bendradarbiaujančio su verslo angelais, grąža auga netgi labiau."

"Verslo Angelų Fondas I" prioritetą teikia bendrovėms, kurios veikia Lietuvoje ir savo veiklą orientuoja į eksporto rinkas. Ypatingas dėmesys skiriamas inovatyvioms, paslaugų, telekomunikacijų, informacinių technologijų, biotechnologijų (išskyrus žmogaus klonavimo veiklas) įmonėms.

Pašnekovas pabrėžė, kad investuojama ne tik į naujas įmones, bet ir į kelis dešimtmečius veikiančius tradicinių pramonės šakų subjektus, pavyzdžiui, į maisto produktų gamybos, tekstilės, metalo apdirbimo įmones.

"Kol kas visomis investicijomis esame patenkinti, – tikino A.Variakojis. – Ypač džiugina LED lempų gamybos įmonės rezultatai. Sugebame kokybe ir kaina konkuruoti net su kinais!"


Bendrovės vertė didėja:

Stiprinant valdymą.

Sudarant veiklos planus.

Pritraukiant verslo žinovus ir specialistus.

Didinant veiklos efektyvumą.

Vykdant plėtrą (didinant pajėgumus).

Įsigyjant naujų licencijų.

Investuojant į komercinį potencialą turinčius mokslinius ir tiriamuosius darbus.

Optimizuojant kapitalo struktūrą.

Šaltiniai: "Ūkio banko Rizikos kapitalo valdymas", "Verslo Angelų Fondas I"

Rašyti komentarą
Komentarai (0)