M. Lingė: kainas reguliuoti pabandžiusi kaimynų vyriausybė pateko į spąstus | KaunoDiena.lt

M. LINGĖ: KAINAS REGULIUOTI PABANDŽIUSI KAIMYNŲ VYRIAUSYBĖ PATEKO Į SPĄSTUS

Konservatorius Mindaugas Lingė sukritikavo socialdemokratų partijos pirmininkę Viliją Blinkevičiūtę, penktadienį dar kartą paraginusią sumažinti PVM būtiniausiems maisto produktams. Anot M. Lingės, su tokiais siūlymais politikė „nepailsdama purškia populizmo žibalą į infliacijos laužavietę“ bei kursto nepasitikėjimą valdžios sprendimais.

„Ponia Blinkevičiūtė nepailsdama purškia populizmo žibalą į infliacijos laužavietę ir manipuliuodama žmonių emocijomis kursto nepasitikėjimą valdžios sprendimais. Jau nesuskaičiuojamąjį kartą vis giedama apie panacėją mažinti PVM maistui. Jos autorystei priklauso metų pradžioje iščiulbėtas teiginys: „valdžia mulkina žmones meluodama, esą kainos – ne Vyriausybės reikalas“. Pasižiūrėkime, kas nutinka, kai vyriausybės visgi pabando imtis kainų. Lenkijoje nuo vasario 1 d. PVM maistui laikinai sumažintas nuo 5 iki 0 proc. Kokie rezultatai po pusmečio? Birželį kainos parduotuvėse išaugo 20 proc., infliacija didžiausia per dvejus dešimtmečius, biudžeto netektys 3 mlrd. zlotų, o Žečpospolitos daroma išvada paprasta: „PVM sumažinimas infliacijos nesumažino“, – savo feisbuke piktinosi parlamentaras.

Ponia Blinkevičiūtė nepailsdama purškia populizmo žibalą į infliacijos laužavietę ir manipuliuodama žmonių emocijomis kursto nepasitikėjimą valdžios sprendimais.

M. Lingės teigimu, tikėtina, kad kainas reguliuoti pabandžiusi kaimynų vyriausybė pateko į spąstus.

„Neoficialiai svarstoma, kad iki spalio 31 d. turėjusi galioti lengvata bus pratęsinėjama. Nes jos panaikinimas reikštų viena – dar didesnį kainų augimą ir dar didesnę infliaciją. Grįžimas nepopuliarus ir politiškai. Kitais metais Lenkijoje parlamento rinkimai – tai valdžiai atšaukinėti lengvatą būtų nepopuliaru“, – rašė jis.

Anot M. Lingės, ši Vyriausybė pasirinko kitą strategiją, padedančią amortizuoti neigiamas infliacijos pasekmes – tai nuosekliai didinti pajamas ypač sudėtingoje socialinėje padėtyje esančių asmenų.

„Darymas taip, kaip siūlo LSDP pirmininkė, reikštų, kad kainos nesumažėtų, o biudžeto praradimai būtų tokie, kurie nebeleistų didinti pajamų pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms“, – pabrėžė politikas.

ELTA primena, kad penktadienį V. Blinkevičiūtė rinkos priežiūros tarnyboms pasiūlė išsiaiškinti, ar nėra kartelinių susitarimų tarp prekybininkų dėl kainų kilimo, paskatinusių infliacijos augimą. Lietuvoje išaugus maisto kainoms, ji taip pat ragina apsvarstyti galimybę būtiniausiems produktams nustatyti lengvatinius mokesčius.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Valdas

Mindaugėli, nelaimingas ir apgailėtinas tu konserve. Nekrūpčiok - už nugaros tau Grybė nestovi:):):) Nevaryk ant išmintingos kaimynės Lenkijos. Geriau pabandyk atskalbti savo gausiai apsikakojusią premjerę energijos liberalizavime.

o

Iš kur žinai, ar kartu atlyginimą kremliuje atsiimate?

Kad niekas

neatpigs nuo mokesciu mazinimo,nes verslai pasiims visa skirtuma,deja - faktas! Taciau glumina kitkas : kitose valstybese PVM mazesnis uz lietuviska keliskart! O atlyginimai didesni,nes darbo pajamos apmokestintos maziau! Tai kodel pas mus atvirksciai!??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS