N. Mačiulis: gynybą galima finansuoti parduodant valstybės įmonių turtą | KaunoDiena.lt

N. MAČIULIS: GYNYBĄ GALIMA FINANSUOTI PARDUODANT VALSTYBĖS ĮMONIŲ TURTĄ

Vyriausybei iškėlus idėją steigti specialų fondą gynybai papildomai finansuoti iš didesnių mokesčių, „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad krašto apsaugą reikėtų finansuoti ne didinant mokesčius, o parduodant valstybės turtą, įskaitant akcijas.

„Valstybė turi daug turto, kurį naudoja visiškai neefektyviai. Trumpuoju laikotarpiu, kai dar ekonomikos atsigavimas nėra tvarus, galima ne didinti mokesčius, o žiūrėti, ką galima parduoti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė N. Mačiulis.

Ekonomisto teigimu, fondas gynybai finansuoti leistų pritraukti lėšų iš įvairių kitų šaltinių, ne tik mokesčių didinimo, pavyzdžiui, parduodant valstybės valdomų įmonių (VVĮ) turtą.

„Iš tiesų sprendimas yra labai geras, savalaikis, labai aiškus finansinis fondas, į kurį dalis lėšų ir kitos lėšos gali būti nukreiptos vienam tikslui – finansuoti krašto apsaugą. Tai svarbu ir dėl to, kad tada atsiranda ir daugiau galimybių fondą papildyti lėšomis ne iš mokesčių“, – aiškino analitikas.

Valstybė turi daug turto, kurį naudoja visiškai neefektyviai.

 

N. Mačiulio teigimu, 34 valstybės valdomos įmonės (VVĮ) turi per 8,4 mlrd. eurų turto, o pardavus, pavyzdžiui, kelių jų akcijų ir neprarandant kontrolinio paketo, būtų galima pritraukti apie 0,5 mlrd. eurų.

Anot ekonomisto, iš didinamų mokesčių galima ir nesurinkti būtinų pajamų, o tai pakenktų Lietuvos ekonomikai ilgalaikėje perspektyvoje.

„Kol tas ekonomikos atsigavimas nėra labai tvarus, mes galime pasimokyti, pavyzdžiui, iš Estijos – bandymai subalansuoti greitai valstybės finansus padidinant mokesčius pagilina ekonomikos nuosmukį ir biudžeto pajamos nedidėja. Tie pasvarstymai dėl mokesčių didinimo turi būti labai apsvarstomi ir savalaikiai“, – aiškino N. Mačiulis.

N. Mačiulis pabrėžė, kad, pavyzdžiui, didesnis pelno mokestis galėtų atbaidyti svarbius užsienio investuotojus.

„Pelno mokestis turi bent dvi dideles problemas: gali būti ekonominis nuosmukis, įmonės neuždirba pelno, nėra ir pajamų. (...) Jis rizikingas ir dėl to, kad geriausia krašto apsauga yra ne tik tiesioginės investicijos į gynybos pramonę, ne tik investicijos į dronus, amuniciją ir visas kitas priemones, (...) bet kuo didesnis dalyvavimas užsienio rinkose“, – sakė „Swedbank“  ekonomistas.

„Jeigu čia bus JAV, Vokietijos, Šiaurės šalių įmonių, tų šalių pelningas noras ginti Lietuvą bus daug didesnis negu priešingu atveju. Taip pat atitinkamai priešiškų valstybių noras pulti šalį, kur yra daug JAV kapitalo, bus labai ribotas“, – pabrėžė N. Mačiulis.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė trečiadienį sakė, kad pelno mokesčio didinimas 2 procentiniais punktais paveiktų Lietuvos konkurencingumą, nes šalyje nėra nulinio reinvestuojamo pelno.

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį pranešė, kad Vyriausybė siūlys įsteigti specialų fondą gynybai, pildomą lėšomis iš didesnių mokesčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

na jo reikia išparduot, o paskui atsipirkti atgal tik žinoma dešimt kartų brangiau, taip jau yra buvę šimtus kartų

Nori karo

Prisipirkus šautuvėliu Mačiuli butu galima panaudoti kaip bėganti taikyni.

Nuomone

Konfiskuoti neteisėtai įgytą turtą ir bus viskam.Aplamai jis juk sako kad viskas taip gerai tai kam čia turtą pardavinėti gal iš to gero pelno mokėti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS