Primena: darželinukų ir pradinukų tėvai gali gauti nedarbingumą ir ligos išmoką | KaunoDiena.lt

PRIMENA: DARŽELINUKŲ IR PRADINUKŲ TĖVAI GALI GAUTI NEDARBINGUMĄ IR LIGOS IŠMOKĄ

Vaikų į darželius nevedantys tėvai, prižiūrintys juos namuose, nuo sausio gali gauti ligos išmoką, primena socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Nuo sausio pirmos įsigaliojo nauja galimybė, kad pasirinkus vaikų neleisti į darželius abu tėvai gali gauti ligos išmokas“, – pirmadienį po Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio sakė ministrė.

M. Navickienė pažymėjo, kad tuo atveju, jei į ugdymo įstaigas neina du priešmokyklinio amžiaus vaikai, abu tėvai gali likti namie gaudami išmoką vaikui prižiūrėti.

„Taip pat aptarti tam tikri įgyvendinimo principai, kad jei į priešmokyklinio ugdymo įstaigą neina du vaikai, abu tėvai gali turėti nedarbingumą tų vaikų priežiūrai namuose. Svarbiausia žinia, kad nuo sausio pirmos dienos vaikų, kurių tėvai pasirenka neleisti į priešmokyklines ugdymo įstaigas, tėvai gali gauti ligos išmoką“, – pažymėjo ministrė.

Seimas gruodžio pabaigoje priėmė Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisą, kad Vyriausybei rekomenduojant nevesti vaikų į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigą, tėvai gali prižiūrėti vaiką namie gaudami ligos išmoką.

Vyriausybė nutarime dėl karantino priemonių yra patvirtinusi rekomendaciją ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programose dalyvauti tik tiems vaikams, kurių tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu.

Ligos išmoka už vaiko priežiūrą siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Ją gali gauti ligos socialiniu draudimu apdrausti vaiko tėvai, įtėviai, globėjai, budintys globotojai, seneliai.

Tėvai gali derinti darbą iš namų ir vaiko priežiūrą arba kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo, gauti ligos išmoką ir padėti atžaloms mokytis.

Ministerija taip pat pažymi, kad pasibaigus žiemos atostogoms tėvai gaudami ligos išmoką galės likti namie su pradinukais.

„Pasibaigus žiemos atostogoms, pradinukų mokymas bus tęsiamas nuotoliniu būdu. Tėvai gali derinti darbą iš namų ir vaiko priežiūrą arba kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo, gauti ligos išmoką ir padėti atžaloms mokytis“, – sakoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išplatintame pranešime.

Ministerija skelbė, kad nedarbingumas iš pradžių išduodamas iki 60 kalendorinių dienų, bet ne ilgiau nei baigiasi karantinas ar ekstremalioji situacija. Jei karantinas ir ekstremali padėtis tęsiasi ilgiau, o nuotolinis mokymas išlieka, tuomet nedarbingumo pažymėjimas pratęsiamas. Ligos išmoka irgi siekia 65,94 proc. darbo užmokesčio „ant popieriaus“.

Kaip BNS informavo SADM, jeigu įvedus ir ekstremalią situaciją, ir karantiną švietimo įstaigose pereinama prie visuotinio nuotolinio mokymo, vaikus iki ketvirtos klasės imtinai ar pagal bendrojo, taip pat specialiojo ugdymo programą besimokančius neįgalius asmenis prižiūrintys suaugusieji gali gauti nedarbingumą ir ligos išmoką. Ligos išmoka už vaiko ar neįgalaus asmens priežiūrą gali būti mokama vaiko ar neįgalaus asmens tėvams, globėjams, budintiems globotojams ar dirbantiems seneliams.

Pasak ministerijos, tokią tvarką reglamentuoja Vyriausybės nutarimas, kai skelbiamas karantinas. Jeigu tokio nurodymo nėra, tuomet tai reiškia, kad vaikai iki ketvirtos klasės ar neįgalūs asmenys yra ugdomi kontaktiniu būdu, nedarbingumas už jų priežiūrą nėra suteikiamas ir ligos išmokos nemokamos, nebent savivaldybės administracijos direktorius įvestų infekcijų plitimą ribojantį režimą.

Ligos išmoką prižiūrėdami namie likusius vaikus pirmojo karantino metu pavasarį irgi galėjo gauti ikimokyklinio, priešmokyklinio amžiaus vaikus bei pradinukus namie prižiūrėję tėvai, globėjai ir t. t.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS