R. Dargis: didysis rūpestis dabar – kaip užkurti vartojimo variklį | KaunoDiena.lt

R. DARGIS: DIDYSIS RŪPESTIS DABAR – KAIP UŽKURTI VARTOJIMO VARIKLĮ

Nepaisant geopolitinių iššūkių, Lietuvos ekonomika yra gyvybinga ir turi stiprų augimo potencialą, „Metų ekonomikos forume 2014“ sako premjeras Algirdas Butkevičius. Tačiau, anot Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento Roberto Dargio, būtent dėl neapibrėžtos geopolitinės padėties žmonės šiuo metu labai atsargiai vertina ateitį ir, jausdamiesi nesaugūs, taupo pinigus juodai dienai, o tai lėtina prekybą ir mažina valstybės pajamas.

„Žmonės labai atsargiai vertina ateitį dėl neapibrėžtos geopolitinės padėties. Reikia suprasti, kad tai nėra vien tik Lietuvos klausimas, nes, kiek man teko kalbėti, ir Vokietijoje, ir Danijoje žmonės labai atsargiai vertina perspektyvą ir, natūralu, nori pataupyti pinigų juodai dienai.  Kaip tai veikia ekonomiką? Vienareikšmiškai lėtėja prekyba, lėtėja valstybės pajamos. Ir didysis rūpestis yra kaip užkurti vartojimo variklį“, – sako R. Dargis.

Jis priduria, kad šis klausimas aktualus ne tik Lietuvai, bet ir visai Europos Sąjungai (ES), ir visi ekonomikos efektyvumo planai, pasak R. Dargio, esą susiję su tuo vartojimo aktyvinimu.

„Bet žmonių nepriversi pirkti, jei jie mato grėsmes, ir turbūt  didysis dalykas vis tiek yra politikų darbas normalizuoti situaciją, kad atsirastų didesnis pasitikėjimas rytdiena, kelių metų perspektyva ir žmonės pradėtų leisti savo pinigus“, – teigia Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas.

Savo pranešime „Metų ekonomikos forume 2014“ jis pabrėžia, kad labai didelė grėsmė Lietuvos ekonomikai esą tai, jog euro zona yra labai trapi, augimas – labai mažas, o nedarbas – didelis. Kaip pavyzdį R. Dargis pateikia Prancūzijos atvejį, kur labai daug verslų keliasi į Jungtinę Karalystę, nes ten verslo aplinka – palankesnė. 

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas mini ir tai, kad Lietuvoje sumažėjo eksporto plėtra. R. Dargio įsitikinimu, Vyriausybė vis dėlto turi prieiti prie to, kad būtų mažinami mokesčiai verslui.  Esą tik taip būtų galima išspręsti šiuo metu susidariusias problemas.

Savo ruožtu Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius teigia, kad, nepaisant geopolitinių iššūkių ir besikeičiančios ekonominės aplinkos, šalies verslas prisitaikė prie pokyčių ir augo, o kartu su juo kilo ir ekonomika. A. Butkevičiaus manymu, Lietuvos ekonomika yra gyvybinga ir turi stiprų augimo potencialą.

Šiuo metu, anot premjero, yra didžiausias darbo vietų augimas per pastaruosius dešimt metų, verslininkai grįžta į Lietuvą, todėl kitų metų Lietuvos ateities perspektyva vis dėlto yra ne niūri, o optimistinė. A. Butkevičiaus nuomone, peržiūrėti kitų metų biudžeto tikrai nereikės.

„Mes nematome jokių finansinių grėsmių, viskas vyksta stabiliai, bet pirma reikia, kad būtų įgyvendintas viešajame sektoriuje dirbančių darbuotojų skaičiaus mažinimas. Statistikos departamento pateikta informacija, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) per tris ketvirčius augo 3,1 proc. Jei panagrinėtume Vokietijos, Prancūzijos atvejus, BVP prognozė krito du kartus.

Taigi kol kas laikomės tos optimistinės nuotaikos. Bet, savaime suprantama, stebime įplaukas kiekvieną dieną. Ir šiandien [...], pavyzdžiui, įplaukos į „Sodros“ biudžetą kol kas nemažėja“, – sako A. Butkevičius.

Aktualiausi šių metų ir ateities ekonomikos klausimai šiuo metu keliami „Metų ekonomikos forume 2014“. Lietuvos pramonininkų konfederacijos pirmą kartą rengiamame forume  didžiausias dėmesys skiriamas Lietuvos ir regiono ekonomikos raidos scenarijams aptarti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kuras

baig sekti pasakas prisimink kad reikia zieminio kuro nes vasarinis nuo salciu susals idomu kiek kainuoja opiumas liaudziai

AKSIOMA

Baikite juokinti žmones. Prieš akis šildymo sezonas, o jie kalba apie vartojimą. Žmonės neturi pinigų. Nereikia skaičiuoti milijardų bankuose, ten tikrai nėra pensininkų tūkstančių. O jie yra pagrindiniai pirkėjai, nes jų milijonas. taigi ir skaitinkite savo milijonierius didinti vartojimą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS