Siūloma atlikti nepriklausomą vertinimą dėl stambios prekybos mokesčio | KaunoDiena.lt

SIŪLOMA ATLIKTI NEPRIKLAUSOMĄ VERTINIMĄ DĖL STAMBIOS PREKYBOS MOKESČIO

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) pritarė Seimo valdybai teikti siūlymą dėl nepriklausomo ekspertinio vertinimo dėl siūlomo stambios prekybos mokesčio įstatymo projekto.

Už projektą dėl ekspertinio vertinimo balsavo šeši komiteto nariai, Mykolas Majauskas nusišalino nuo balsavimo.

Iš pradžių buvo siūlyta šiam vertinimui skirti 100 eurų, tačiau nuspręsta neprisirišti prie sumos – rekomenduota siūlyti didesnę sumą. Vis dėlto konkreti suma dar nenustatyta.

Pasak komiteto nario, žemės ūkio ministro Andriaus Palionio, už tokią mažą sumą net neišeitų rasti, kas atliktų tokį vertinimą.

„Jei valdyba pasiūlys šimtą eurų, tai gali būti kaip ir su kitais ekspertiniais vertinimais, net neatsiras, kas nori, ir tik prarasime laiką“, – teigė A. Palionis.

„Mano siūlymas iškart komitetui pasiūlyti bent 1 tūkst. eurų kreipiantis į valdybą“, – sakė M. Majauskas.

Nepriklausomo ekspertinio vertinimo paslaugos turi būti suteiktos ir išsami ekspertų išvada turi būti pateikta per septynias kalendorines dienas nuo sutarties sudarymo dienos. Vis dėlto, M. Majausko nuomone, tai yra per mažas terminas vertinimui atlikti.

„Per septynias dienas įvertinti ES teisę, atitikimą Lietuvos Konstitucijai, taip pat įvertinti, kokią dalį maisto produktų kainoms padarys, prekybos įmonių pelningumui ir darbo užmokesčiui, tiekėjams, man atrodo, kad tai yra nepakankamas terminas tam ekspertiniam vertinimui“, – teigė Seimo narys.

Vertinimo atlikimui dar turės pritarti Seimo valdyba.

ELTA primena, kad Seimas po pateikimo yra pritaręs „valstiečių“ frakcijos narių Tomo Tomilino, Jono Jaručio ir Virgilijaus Poderio siūlymui apmokestinti stambią prekybą.

Kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, pardavėjas, kurio per kalendorinį mėnesį bendra atlygio (išskyrus PVM) už Lietuvos teritorijoje vartotojams parduotas prekes suma viršytų 2 mln. eurų, turėtų apskaičiuoti mokėtiną prekybos mokesčio sumą, taikydamas 1 proc. mokesčio tarifą.

Lenkija 2016 metais įvedė apyvartos mokestį prekybos įmonėms, tačiau, EK pradėjus teisinę procedūrą dėl galimai neteisėtos valstybės pagalbos daliai verslo, šalis įšaldė jo taikymą iki 2020 metų.

Lietuvai įvedus stambios prekybos mokestį, EK galėtų pradėti pažeidimo procedūrą, Eltai yra sakiusi Prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainienė.

„Šitas teisines procedūras pradėtų EK, kaip ji darė Vengrijoje, Slovakijoje, Lenkijoje. Aišku, aš nesu atsakinga už EK ir galbūt reikėtų pridėti žodį „galimai“, bet, jeigu jau buvo trys atvejai ES istorijoje, tai identiškai galima sakyti, kad šis klausimas atsidurtų ant EK stalo“, – teigė R. Vainienė.

Pasak jos, jei mokestis būtų įvestas ir po to pripažintas kaip pažeidęs ES teisę, valstybei tektų mokestį sugrąžinti ir atlyginti patirtą žalą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

S.

O kodėl jie moka mažesnius mokesčius negu kiti dirbantiėji? Pagal konstituciją visi lygųs.

Alis...

apmokestint,- ir basta... pensininkai vi-tiek nukainuotus (su pasibaigusiu galiojimu) produktus perka...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS