VERT vadovas ragina žmones peržiūrėti sutartis su elektros tiekėjais | KaunoDiena.lt

VERT VADOVAS RAGINA ŽMONES PERŽIŪRĖTI SUTARTIS SU ELEKTROS TIEKĖJAIS

Valstybei nutarus nuo liepos panaikinti kompensacijas už elektrą buitiniams vartotojams, rinkos reguliuotojo vadovas ragina žmones peržiūrėti sutartis su tiekėjais. Rentas Pocius pabrėžia, kad dauguma žmonių nuo liepos 1-osios turėtų už elektrą mokėti mažiau nei 28 centus.

„Tie vartotojai, kurie turi (sutartyje numatytą elektros kainą – BNS) daugiau nei 28 centus, jie tikrai turėtų peržiūrėti, nes Vyriausybė yra priėmusi sprendimą nuo liepos 1 dienos nebetaikyti kompensacijų ir gali atsitikti taip, kad vartotojas šiandien moka pagal taip vadinamas grindis – 28 centus už kilovatvalandę, o realiai toje sutartyje gali būti ir dvigubai didesnė kaina – ir 50, ir 45 centai“, – LRT radijui trečiadienį teigė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

„Vartotojui bus tikrai nemalonus siurprizas gavus sąskaitą už liepos mėnesį, kuri galėtų padidėti ganėtinai reikšmingai. Tikrai raginame vartotojus būti atidžiais ir pasitikrinti šiuo metu galiojančias sutartis“, – sakė jis.

Vartotojui bus tikrai nemalonus siurprizas gavus sąskaitą už liepos mėnesį, kuri galėtų padidėti ganėtinai reikšmingai.

VERT pirmininko teigimu, sutartis turėtų peržiūrėti ir tie, kurie už elektrą moka mažiau nei 28 centus, nes tiekėjai jau siūlo mažesnę kainą.

„Tie vartotojai, kurie turi mažesnę nei 28 centai kainą, pavyzdžiui, 27 ar 26, jie irgi galėtų būti aktyvūs rinkoje, nes nepriklausomi elektros energijos tiekėjai siūlo ir 21, ir 22 centų už kilovatvalandę tarifus. Jie irgi lygiai taip pat gali kreiptis į nepriklausomus elektros energijos tiekėjus ir pasikeisti sutartis“, – komentavo R. Pocius.

R. Pociaus teigimu, dauguma žmonių turėtų už elektrą mokėti mažiau nei 28 centus, be to, kai kurie tiekėjai jau dabar paskelbė, kad nuo liepos vienašališkai vartotojams mažins elektros kainą.

„Parlamentas yra priėmęs elektros energetikos įstatymo pakeitimus, kurie leidžia nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams sumažinti kainą vartotojui nekeičiant kitų sutarties sąlygų – yra keletas tiekėjų, kurie jau viešai yra paskelbę, kad planuoja nuo liepos 1 dienos vienašališkai kainas sumažinti vartotojams iki 28 centų“, – aiškino R. Pocius.

Apie tai, kad vienašališkai mažins kainas, jog klientai nuo liepos 1 dienos nemokėtų daugiau nei 28 centų, yra paskelbę du pagrindiniai tiekėjai bendrovės „Ignitis“ ir „Enefit“. Tuo metu „Elektrum Lietuva“ apie tokią neskelbė.

„Ignitis“ ir „Enefit“ gegužės pradžioje paskelbus apie planus nuo liepos vienašališkai iki 28 centų mažinti fiksuotus tarifus,  R. Pocius praėjusią savaitę sakė, jog 29 centus ir daugiau už elektrą mokančių vartotojų skaičius turėtų „gerokai sumažėti“ – tokių birželio pradžioje buvo dar 370,6 tūkst.

Anot VERT pirmininko, šiais metais sutartis su tiekėjais jau peržiūrėjo apie 400 tūkst. žmonių, o dešimtadalis jų pakeitė tiekėją.

„Nuo sausio mėnesio, kai elektros kainos pradėjo mažėti, apie 400 tūkst. gyventojų peržiūrėjo savo sutartis su elektros tiekėjais. Dauguma jų tas sutartis peržiūrėjo su savo tiekėjais, bet yra apie 40 tūkst. (žmonių – BNS) kurie pakeitė tiekėją peržiūrėdami kainą, kitaip sakant, tas judėjimas yra“, – trečiadienį LRT sakė R. Pocius.

Birželio 1 dienos duomenimis, iki 28 centų mokėjo 706,4 tūkst., arba 65,6 proc. nepriklausomą tiekėją pasirinkusių vartotojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tegyvuoja parazitizmas

Jau ir pykt nėra jėgų. Užfiksuota. 0,50cnt 2 metams. Jau seniai tokios kainos nėra. Bet mažinti elektros Ignitis negali, nes, matote, yra sutartis su gyventojais. Ir valstybė į privačią kišenę pompuoja visų mūsų lėšas, kaip kompensaciją. Gyventojai taip pat permoka. Nuostabu! Pinigai upėmis plaukia į privačią kišenę. Ir tai nelaikoma vagyste, viskas oficialu.

v

Ka čia mulkinat, ENEFIT šiuo metu siūlomas planas Fiksuotas12, 12 mėn kaina 0,2953, planas Fiksuotas24, 24 men kaina 0,3253 nors biržos kaina 0,093, persiuntimas 0,085 antkainis ant biržos kainos 2,2-2,5 karto. Štai čia VERT turėtų prižiūrėti antkainius, bet visur veikia ta pati Lobistų gauja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS