Atnaujintas „Inter RAO Lietuvos“ bankroto procesas | KaunoDiena.lt

ATNAUJINTAS „INTER RAO LIETUVOS“ BANKROTO PROCESAS

Vilniaus apygardos teismas panaikino sprendimą stabdyti Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamos elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ neteisminį bankroto procesą. Kartu atnaujinamas ir terminas kreditoriams pareikšti reikalavimus.

Sprendimą teismas priėmė liepos 22 dieną įmonės kreditorei – Šveicarijoje ir Vokietijoje veikiančiai energijos tiekėjai ir gamintojai „Alpiq“ – atsisakius anksčiau pateikto prašymo panaikinti „Inter RAO Lietuvos“ kreditorių susirinkimo sprendimus, priimtus birželio 30-ąją, per Varšuvos biržą pranešė „Inter RAO Lietuva“.

„Toliau vykdome savo funkcijas – tai, kas yra numatyta Juridinių asmenų (nemokumo – BNS) įstatyme su klausimais, kurie yra susiję su įmonės sankcionavimu. Aplinkybės pasikeitė tik tiek, kad atnaujintas bankroto procesas“, – BNS teigė „Inter RAO Lietuvos“ bankroto administratoriaus – Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuro – įgaliotasis atstovas Aurimas Valaitis.

Jo teigimu, Registrų centras kol kas nėra užregistravęs „Inter RAO Lietuvos“ kaip bankrutuojančios įmonės – tai neleidžia bankroto administratoriui atidaryti įmonei reikalingų sąskaitų, taip pat atsakyti į kreditorių klausimus apie įmonės lėšas.

A. Valaitis pakartojo, jog įmonei reikalingų sąskaitų nesutinka atidaryti ir bankai.

„Bankai negali atidaryti sąskaitų. Bet bankai ir taip nenori, kaip aš anksčiau minėjau, atidaryti sąskaitų, nes įmonė yra sankcionuota ir neaišku, kaip su ja reikėtų elgtis“, – teigė A. Valaitis.

Pasak jo, ketinama kreiptis į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) bei Finansų ministeriją dėl to, kaip nemokumo administratoriui reikėtų vykdyti teisės aktuose numatytas funkcijas. Kada konkrečiai planuojama kreiptis į institucijas, A. Valaitis neatsakė.

Anot Registrų centro atstovo Mindaugo Samkaus, norėdama atlikti bet kokius pakeitimus registruose ar informacinėse sistemose dėl fizinių ir juridinių asmenų, kuriems taikomos Europos Sąjungos sankcijos, institucija turi gauti FNTT išvadą.

Jo teigimu, prašymą dėl išvados, leidžiančios bendrovę „Inter RAO Lietuva“ įregistruoti kaip bankrutuojančią įmonę, Registrų centras FNTT pateikė liepos 14 dieną, tačiau atsakymas kol kas negautas.

„Šiuo konkrečiu atveju prašymas FNTT pateikti išvadą buvo pateiktas liepos 14 dieną, tačiau atsakymas iš institucijos kol kas negautas. Gavus atsakymą su teigiama išvada, teisinis statusas juridiniam asmeniui bus įregistruotas tą pačią dieną“, – BNS teigė M. Samkus.

Pasak biržos pranešimo, reikalavimus bankrutuojančiai įmonei jos kreditoriai gali pateikti iki rugpjūčio 11 dienos.

„Inter RAO Lietuvos“ kreditoriai birželio 30-ąją nusprendė inicijuoti neteisminį bendrovės bankrotą, reikalavimus kreditoriams nurodė pateikti iki rugpjūčio 1 dienos.

Įmonės bankrotas inicijuotas po to, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) kovo viduryje apribojo „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas, o gegužę dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos. 

Įmonė Vilniaus apygardos administraciniam teismui bandė skųsti FNTT sprendimą įtraukti ją į sankcionuojamų bendrovių sąrašą, tačiau nesėkmingai – pasak teismo, skundo reikalavimai negali būti nagrinėjami administraciniame teisme.

Baltijos šalys gegužės 22-ąją sustabdė prekybą „Inter RAO Lietuvos“ tiekiama rusiška elektra. Tai padaryta po to, kai sprendimą stabdyti prekybos sandorius gegužės 20 dieną priėmė biržos operatorė „Nord Pool“.

Be to, Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatorės nuo birželio 1-osios atsisakė sistemos balansavimo paslaugų, kurias teikė „Inter RAO Lietuva“.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) birželio pabaigoje panaikino „Inter RAO Lietuvos“ elektros eksporto, importo bei nepriklausomo tiekėjo licencijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS