„Perlas Energijos“ vadovas: įmonė būtų nepajėgi sumokėti 3,5 mln. eurų | KaunoDiena.lt

„PERLAS ENERGIJOS“ VADOVAS: ĮMONĖ BŪTŲ NEPAJĖGI SUMOKĖTI 3,5 MLN. EURŲ

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) ketinant įpareigoti veiklą sustabdžiusią elektros tiekėją „Perlas Energija“ valstybei grąžinti beveik 3,5 mln. eurų (be PVM), įmonė tokios sumos nepajėgtų sumokėti, sako jos vadovas Vilius Juraitis.

„Šiuo metu ne“, – penktadienį BNS sakė V. Juraitis, atsakydamas į klausimą, ar „Perlas Energija“ turėtų išteklių sumokėti rinkos reguliuotojo paskaičiuotą sumą.

Dėl įpareigojimo bendrovei į valstybės biudžetą grąžinti 3,48 mln. eurų VERT spręs birželio 29 dieną. Jei toks sprendimas bus priimtas, „Perlas Energijos“ vadovas neatmeta kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Jeigu bus taip, kad kitą savaitę bus nuspręsta, kad vienintelis įstatymas, kuriuo remiamasi dėl baudos skyrimo, yra būtent tas, apie kurį mes kalbame – tai yra priimtas gruodžio mėnesį, mes ketiname kreiptis į Konstitucinį Teismą“, – teigė V. Juraitis.

Anot jo, beveik 3,5 mln. eurų sumą taryba paskaičiavo atgaline data taikydama teisės aktus.

„Bauda yra paskaičiuota pagal įstatymą, kuris buvo priimtas gruodžio 13 dieną. Įmonė stabdė veiklą rugsėjo 5 dieną, o įstatymas yra sukuriamas gruodžio 13 dieną ir bandoma jį taikyti atbuline data. Mūsų nuomone, toks dalykas teisinėje valstybėje net nelabai turėtų būti įmanomas, ir mes labai tikimės, kad VERT dar kartą tai apsvarstys“, – kalbėjo V. Juraitis.

Mūsų nuomone, toks dalykas teisinėje valstybėje net nelabai turėtų būti įmanomas, ir mes labai tikimės, kad VERT dar kartą tai apsvarstys.

„Kai įmonė stabdė veiklą, nebuvo jokio įstatymo, kurio pagrindu buvo galima reikalauti kompensacijos ir būtent tame įstatyme, kuris priimtas gruodžio 13 dieną, šitas pagrindas yra sukuriamas“, – pridūrė jis.

Pernai gruodį Seimo priimtos Energetikos įstatymo pataisos numato, jog jei dėl tiekėjo neįvykdytų įsipareigojimų, nutrauktos veiklos arba vienašališkai nutrauktų sutarčių į garantinį tiekimą patekusiems jo klientams yra mokamos valstybės kompensacijos, rinkos reguliuotojas privalo pareikalauti įmonės padengti valstybės išlaidas bei sumokėti palūkanas. Įmonei to nepadarius, reguliuotojas gali kreiptis į teismą.

Vieną mažiausių tarifų siūliusi „Perlas Energija“ beveik visų 180 tūkst. klientų fiksuotos kainos sutartis pakeitė ir juos į su biržos kaina susietą planą perkėlė pernai rugpjūčio pradžioje, o kiek vėliau tą patį mėnesį pranešė apskritai stabdanti elektros tiekėjos veiklą.

Bendrovės vadovas įsitikinęs, jog „Perlas Energija“ tuo metu galiojusio reguliavimo nepažeidė.

„Vienintelė vieta, per kurią mums yra skaičiuojama bauda, yra būtent tas įstatymas. Tai reiškia, kad esminių nusižengimų dėl to veiksmo, kurį mes atlikome rugpjūčio 5 dieną, VERT turbūt, galima sakyti, kad nerado“, – teigė V. Juraitis. 

Jis pakartojo, jog bendrovė bus likviduota pasibaigus teisiniams procesams.

„Perlas Energija“ šiuo metu nėra uždaryta būtent dėl to, kad bendrovė ketina praeiti visus teisinius procesus ir tik tada įmonę uždaryti. Noriu pabrėžti, kad nebus jokio bankroto, mes savo poziciją ketiname apginti teisinėmis priemonėmis“, – teigė V. Juraitis.  

Jo teigimu, reguliuotojo išvada, kad 2022 metais įmonė uždirbo apie 1 mln. eurų pelno, esą neatspindi realaus bendrovės veiklos rezultato.

„Jeigu bendrovė būtų vykdžiusi veiklą – rugpjūčio mėnesį mes patyrėme virš trijų milijonų eurų nuostolių – toliau tas nuostolis būtų ne ką mažesnis pagal mūsų skaičiavimus“, – sakė V. Juraitis.

„Tikrinimo komisijai iš faktinių įplaukų atėmus faktines išlaidas ji neįvertino ateities laikotarpio įsipareigojimų, pavyzdžiui, mokėtino pelno mokesčio, klientų turimų permokų ir kitų. Bet kokiu atveju, net ir tokio nurodomo teigiamo rezultato nebūtų pakakę bendrovės nuostoliams padengti veiklos tęsimo atveju“, – komentare BNS teigė „Perlas Energijos“ vadovas.

Jo teigimu, įmonės priimti sprendimai stabdyti veiklą išgelbėjo ją nuo bankroto ir leido atsiskaityti su tiekėjais, partneriais bei išmokėti klientams kompensacijas.

VERT nurodo, kad bendrovei sustabdžius veiklą 96,1 tūkst. buvusių jos klientų, pasirinkusių kitus nepriklausomus tiekėjus, jiems už elektrą sumokėjo 1,6 mln. eurų (su PVM) daugiau, o atskaičius „Perlas Energijos“ jiems išmokėtas 366 tūkst. eurų kompensacijų – beveik 1,3 mln. eurų.

„Perlas Energija“ šiemet sausį teigė pernai per daugiau nei tris mėnesius sulaukusi 26,6 tūkst. buvusių klientų prašymų ir išmokėjusi jiems daugiau nei 358 tūkst. eurų kompensacijų.

Į garantinį tiekimą patekusiems buvusiems įmonės klientams, ESO duomenimis, iš valstybės biudžeto pernai rugsėjį–gruodį išmokėta beveik 5,9 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rici

Iš visos Perlo vadovų viršūnėlės konfiskuot turtą,tikrai surinks 3,5 liamo.

Ubagus

apiplesti tai pajege!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS