VERT: „Perlas Energija“ valstybei turėtų grąžinti 3,5 mln. eurų | KaunoDiena.lt

VERT: „PERLAS ENERGIJA“ VALSTYBEI TURĖTŲ GRĄŽINTI 3,5 MLN. EURŲ

Atlikusi patikrinimą Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketina įpareigoti įsipareigojimų klientams nesugebėjusią įvykdyti ir veiklą sustabdžiusią elektros tiekėją „Perlas Energija“ į valstybės biudžetą grąžinti beveik 3,5 mln. eurų (be PVM).

Dėl to energetikos rinkos reguliuotojas spręs birželio 29 dieną.

„Tikrinimo komisija siūlo įpareigoti bendrovę grąžinti į valstybės biudžetą 3,48 mln. eurų (be PVM) kompensacijų lėšų sumą, pervedant ją šių lėšų administratorei ESO („Energijos skirstymo operatorius“ – BNS) per vieną mėnesį nuo nutarimo (...) įsigaliojimo dienos“, – rašoma VERT paskelbtoje „Perlas Energijos“ neplaninio patikrinimo pažymoje.

VERT nurodo, kad bendrovei sustabdžius veiklą 96,1 tūkst. buvusių jos klientų, pasirinkusių kitus nepriklausomus tiekėjus, jiems už elektrą sumokėjo 1,6 mln. eurų (su PVM) daugiau, o atskaičius „Perlas Energijos“ jiems išmokėtas 366 tūkst. eurų kompensacijų – beveik 1,3 mln. eurų.

„Bendrovės išmokėta kompensacija buvo nepakankama kompensuoti buitiniams elektros vartotojams, pasirinkusiems nepriklausomus tiekėjus ar patekusiems į garantinį tiekimą, tarifų padidėjimą iki lygio, kurį vartotojai buvo užfiksavę pas bendrovę“, – teigia VERT. 

„Perlas Energija“ šiemet sausį teigė pernai per daugiau nei tris mėnesius sulaukusi 26,6 tūkst. buvusių klientų prašymų ir išmokėjusi jiems daugiau nei 358 tūkst. eurų kompensacijų.

Į garantinį tiekimą patekusiems buvusiems įmonės klientams, ESO duomenimis, iš valstybės biudžeto pernai rugsėjį–gruodį išmokėta beveik 5,9 mln. eurų.

VERT dokumente taip pat nurodoma, kad „Perlas Energija“ pažeidė reikalavimą prieš tris savaites informuoti vartotojus apie sutarčių nutraukimą, kartu pažeisdama vartotojų teises ir reguliuojamos veiklos sąlygas.

Pasak VERT, įmonės taikytų apsidraudimo priemonių nepakako suvaldyti finansines rizikas, o pernai rugpjūtį išvestinių finansinių priemonių bei vartotojų gautų pajamų nepakako padengti elektros įsigijimo sąnaudas. Be to, rinkos reguliuotojo teigimu, „Perlas Energija“ neturėjo patvirtinto rizikų valdymo plano ir strategijos.

VERT taip pat teigia, kad „Perlas Energijos“ akcininkai ir jų šeimų nariai yra susiję bei valdo 100 proc. „Perlas Finance“, „Perlas Network“, „Lotena bei „Front IT“ akcijų – anot rinkos reguliuotojo, šios įmonės „yra laikomos asocijuotais ir susijusiais asmenimis“.

Rinkos reguliuotojas nurodo, kad 2022 metų liepą–gruodį bendrovė daugiausia įsipareigojimų turėjo susijusiems asmenims ir jie visi jau padengti, o visų metų įmonės veiklos rezultatas buvo teigiamas – apie 1 mln. eurų.

„Perlas Energijos“ patikrinimo aktas viešai neskelbiamas.

Anksčiau vieną mažiausių tarifų siūliusi „Perlas Energija“ pernai rugpjūčio pradžioje pakeitė beveik visų 180 tūkst. klientų fiksuotos kainos sutartis ir perkėlė juos su biržos kaina susietą planą.  

Pernai gruodį Seimo priimtos Energetikos įstatymo pataisos numato, jog jei dėl tiekėjo neįvykdytų įsipareigojimų, nutrauktos veiklos arba vienašališkai nutrauktų sutarčių į garantinį tiekimą patekusiems jo klientams yra mokamos valstybės kompensacijos, rinkos reguliuotojas privalo pareikalauti įmonės padengti valstybės išlaidas bei sumokėti palūkanas. Įmonei to nepadarius, reguliuotojas gali kreiptis į teismą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS