Rašytojų sąjungos rūmuose prasideda ekskursijos: atskleis literatūros paslaptis | KaunoDiena.lt

RAŠYTOJŲ SĄJUNGOS RŪMUOSE PRASIDEDA EKSKURSIJOS: ATSKLEIS LITERATŪROS PASLAPTIS

Nuo šio ketvirtadienio Lietuvos rašytojų sąjunga plačiau atveria duris ir kviečia atrasti įdomų ir paslaptingą literatūros pasaulį. Kiekvieną ketvirtadienį Rašytojų rūmuose Vilniuje vyks alternatyvios ekskursijos, kurias ves sostinės tyrinėtojas, dviejų knygų apie istorinius miesto reliktus autorius Darius Pocevičius.

Užsislėpę už Centrinio pašto nedidukėje K. Sirvydo gatvelėje, Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) rūmai iki šiol lieka terra incognita daugeliui Vilniaus gyventojų. Nors jų istorija itin garbinga, o interjerai – unikalūs, dažno vilniečio galvoje kirba daugybė neatsakytų klausimų.

Per ekskursiją bus atsakyta į daug įdomių klausimų, pavyzdžiui: kas Šv. Jurgio skersgatvyje gyveno XVIII-XIX a.? Kodėl grafui Ipolitui Korvinui-Milevskiui buvo reikalingi tokie prašmatnūs rūmai? Kodėl jis iškeitė Vilnių į Šv. Katerinos salą Adrijos jūroje? Kur dingo jo garsioji paveikslų kolekcija? Kuo Vilniui nusipelnė kitas rūmų savininkas – grafas Antanas Tiškevičius? Koks lobis atrastas rūmų kieme 1919-ųjų žiemą? ir daugelį kitų.

D. Labučio / ELTOS nuotr.

Pasak specialistų, naujoji rūmų istorija, kai juose įsikūrė rašytojai, ne ką mažiau įdomi už senąją. Kada įsteigta LRS ir kokia jos misija? Ar teisybė, kad po karo LRS pirmininkas Petras Cvirka už penkis rublius nupirko rūmus iš kunigaikštienės Marijos Oginskienės? Kas tuo metu juose gyveno ir kur glaudėsi pats P. Cvirka? Kokie renginiai vykdavo Rašytojų klubo salėje? Kam tarnavo didžioji salė antrame aukšte? – tai tik dalis klausimų, į kuriuos bus atsakyta ekskursijoje.

„Kelionėse po istorinius Rašytojų rūmus susipažinsime su rūmų ir Rašytojų sąjungos istorija, apžiūrėsime ne tik sales su puošniais interjerais, bet ir visas kertes, pasėdėsime pirmininkės kėdėje, paklaidžiosime rūmų labirintais“, – sako ekskursijų po Rašytojų rūmus vadovas D. Pocevičius.

Ekskursijos vyks kiekvieną ketvirtadienio vakarą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS