NT plėtotojus 2015-ieji džiugina dar labiau | KaunoDiena.lt

NT PLĖTOTOJUS 2015-IEJI DŽIUGINA DAR LABIAU

 Rekordinius praėjusius metus skaičiavusius nekilnojamojo turto plėtotojus šių metų pardavimai džiugina dar labiau. Augo sandorių skaičius, didėjo butų pasiūla. Tiesa, trečiojo ketvirčio pardavimai krito dešimtadaliu, todėl rekordinį naujų butų pardavimų lygį, pasak ekspertų, ateityje išlaikyti bus sunku.

Tendencijos, kad įvedus eurą, lietuviai nustos pirkti butus, tikėjęsi nekilnojamojo turto ekspertai liko maloniai nustebinti. Per pirmus tris ketvirčius Vilniuje parduota 8 proc. daugiau butų, nei per tą patį laikotarpį pernai. Pasiūla taip pat augo, rinkoje pasiūlyta beveik trečdaliu daugiau butų – daugiau nei keturi tūkstančiai.

Užbaigti metų taip sėkmingai nepavyks. Paskutinių mėnesių pardavimai jau krito dešimtadaliu, nes pasiūla auga greičiau už paklausą, o ir pasiimti paskolą būstui nuo lapkričio bus sunkiau.

„Šiai dienai vidutiniškai per mėnesį pasiūla lenkia paklausą 70 butų (kalbu apie Vilnių). Įsivaizduokite nedidelį daugiabutį – po vieną nedidelį daugiabutį į mėnesį papildomai prisideda prie to neparduoto butų kiekio. Bet, kalbant apie paklausą, pačią rinką, tai manome, kad šiemet tikrai viršysime 3 tūkst. parduotų butų Vilniuje“, – sakė „Eikos“ Plėtros departamento direktorius Martynas Žibūda.

„Mes matėme sandorių išaugimą tam tikra dalimi, gal 10–15 proc., ir jie greičiausiai buvo sudaryti avansu į perspektyvą, vadinasi metų pabaigoje jau nebebus dalies pirkėjų, kurie įsigijo anksčiau, pusmečio viduryje“, – pasakojo „Inreal“ Investicijų ir analizės departamento vadovas    Arnoldas Antanavičius.

Kaip būsto rinką paveiks nuo kitų metų įsigaliosiantys A energetinės klasės reikalavimai naujiems projektams, ekspertai dar labai drąsiai neprognozuoja. Vieni mano, kad išaugusios sąnaudos guls ant pirkėjų pečių, kiti mano, kad tai pačių NT plėtotojų reikalas.

„Galbūt labiausiai nuo tų reikalavimų, kurie galėtų būti susiję su A energetinės klasės įvedimu ir ateities pasiūla, iš tiesų labiausiai nukentės ekonominės klasės žmonės, nes brangstant statybos savikainai, tikėtina, vystytojai norės savo savikainą perkelti ant žmonių pečių. Kadangi ekonominėje klasėje yra žemiausias būsto kainų lygis, tai, matyt, ten labiausiai statybų savikainos pabrangimas ir pasijaus“, – sakė „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.

„Aukštesnės klasės reikalavimai neturėtų turėti tiesioginės įtakos kainoms, nes statybiniai kaštai yra vystytojo atsakomybė ir jų problema“– sakė A. Antanavičius

Šiuo metu neparduotų butų skaičius sostinėje siekia beveik penkis tūkstančius, tiesa, pasak ekspertų, didžioji jų dalis – vis dar popieriuje, tikrasis butų skaičius yra apie pusantro tūkstančio.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

bunkeris

Geras laikraštis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS