Teismas: statybos atliekas Salininkuose tvarkančiai įmonei panaikintas taršos leidimas | KaunoDiena.lt

TEISMAS: STATYBOS ATLIEKAS SALININKUOSE TVARKANČIAI ĮMONEI PANAIKINTAS TARŠOS LEIDIMAS

Teismui nutarus panaikinti  Vilniaus rajone, Salininkuose, statybos atliekas tvarkančios įmonės Atliekų rūšiavimo centras taršos leidimą, jos atstovas teigia nesutinkantis su teismo sprendimu ir žada jį skųsti.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) sausio 7 dieną iš dalies patenkino Vilniaus apygardos prokuroro 2021-ųjų metų pradžioje pateiktą skundą. Prokuroras teismo prašė panaikinti Atliekų rūšiavimo centro taršos leidimą, įpareigoti įmonę stabdyti atliekų tvarkymą lauke bei perduoti teisę jas tvarkyti turinčiai įmonei.

Įmonės komercijos direktoriaus Dovydo Urvakio teigimu, Aplinkos apsaugos departamento (AAD) nurodymas nebelaikyti atliekų lauke buvo įvykdytas – jos buvo išvežtos. Tačiau pareigūnams esą užkliuvo aikštelėje likusios sąšlavos.

„Yra išvežtos ir priduotos atliekos, sutvarkyta visa teritorija, atlaisvinta, antstoliai yra atvažiavę ir užfiksavę, yra fiksuota medžiaga, kad aikštelė atlaisvinta. Ir ateina inspektorius, pamato sąšlavų krūvą ir sako, kad čia nesutvarkyta", – BNS aiškino D. Urvakis.

Veiksmus įmonės atžvilgiu jis vadino „politiniu susidorojimu".

Įmonės advokatas Rytis Paukštė BNS sakė, jog, nepaisant panaikinto taršos leidimo, įmonė galės užsiimti kitomis veiklomis.

Prokuratūra, remdamasi AAD informacija, teigė, jog Atliekų rūšiavimo centras nesilaiko taršos leidimo sąlygų, lauko teritorija, kur laikomos atliekos, neatitinka reikalavimų, įmonės veikla daro neigiamą poveikį visuomenei, o pati įmonė nevykdo nurodymų pašalinti pažeidimus. 

Teisėjų kolegija savo sprendimą grindė tuo, jog įmonė laiku nevykdė pareigūnų reikalavimų.

„Bendrovei buvo nustatytas terminas iki 2020 metų lapkričio 13 dienos įvykdyti privalomuoju nurodymu nustatytus reikalavimus. (...) Nors bendrovė po Agentūros (Aplinkos apsaugos agentūra – BNS) įspėjimo ėmėsi tam tikrų veiksmų, tačiau jos buvo nepakankamos, o atsižvelgiant į pažeidimo trukmę termino praleidimas, net ir nežymus turi būti vertinamas griežtai", – rašoma teismo nutartyje.

Kaip teigiama teismo nutartyje, taršos leidimas įmonei 2016 metais išduotas statybos ir griovimo atliekų tvarkymui ir tik uždarose patalpose. Po metų įmonės prašymu jis pakeistas, dalį atliekų leidus laikyti asfaltuotoje lauko aikštelėje.

Reaguodamas į Salininkų gyventojų skundus, departamentas 2019–2020 metais atliko patikrinimus ir nustatė pažeidimus, Atliekų rūšiavimo centras įpareigotas nebelaikyti atliekų lauke, kol bus įrengta aikštelė su vandeniui nelaidžia kieta danga.

Tačiau įmonei nevykdant nurodymų, AAD 2020 metų spalį paprašė Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) pradėti įmonės taršos leidimo panaikinimo procedūrą. Agentūra įpareigojo įmonę nurodymus įvykdyti per 20 dienų.

Atliekų rūšiavimo centras 2020-ųjų metų lapkričio 18 dieną pateikė dokumentus, jog atliekos iš lauko teritorijos išvežtos iki lapkričio 13-osios, todėl agentūra taršos leidimo nusprendė nenaikinti. Tačiau dar lapkričio 16-ąją AAD patikrino ir nustatė, kad tai nebuvo padaryta, todėl 2020-ųjų metų pabaigoje kreipėsi į prokurorus dėl viešojo intereso gynimo.

Teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS