V. Sinkevičius: Vilniui gali tekti grąžinti 30 mln. eurų ES paramos | KaunoDiena.lt

V. SINKEVIČIUS: VILNIUI GALI TEKTI GRĄŽINTI 30 MLN. EURŲ ES PARAMOS

Finansų ministerija ir Vidaus reikalų ministerija įžvelgė rizikas, kad ES suplanuotos lėšos vykdant daugiafunkcio centro statybas Šeškinėje gali būti nepanaudotos, „Delfi“  teigė eonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

„Tai ne tik rizika, bet labai reali tikimybė, nes Vilniaus miestas vėluoja. Miestas labai prastai panaudojo ES paramą. Iš daugiau nei 300 mln. eurų, skirtų miestui, yra panaudota vos keli procentai. Ta pati istorija yra su stadionu, todėl, matant tokias rizikas, yra įprastinė procedūra perskirstyti lėšas“, - sakė V. Sinkevičius.

Pasak jo, nepasitikėjimo vadinamojo nacionalinio stadiono projektu gali būti labai daug.

„Per pastaruosius kelerius metus dabartiniam Vilniaus merui pavyko pastatyti vos vieną sporto objektą - Fabijoniškių baseiną. Dabar kalbama apie 15 sporto objektų kompleksą. Tai yra tikrai kompleksinis projektas, todėl rizikos yra didelės, kad lėšų panaudoti nepavyks, o jos gali būti grąžintos į ES biudžetą - per 30 mln. eurų“, - kalbėjo ministras.

Tai ne tik rizika, bet labai reali tikimybė, nes Vilniaus miestas vėluoja. Miestas labai prastai panaudojo ES paramą.

Kaip teigė V. Sinkevičius, Vilniaus miesto savivaldybė turi kuo sparčiau su projektu judėti į priekį.

Vilniaus miesto taryba trečiadienio posėdyje patvirtino daugiafunkcio komplekso Šeškinėje koncesijos sutartį, kurią turėtų pasirašyti su bendrove „Axis Industries“.

Taip pat pritarta, kad Vilniaus miesto taryba turėtų išrinkti stadiono pavadinimą. Tarybos narys Artūras Zuokas stadionui siūlo „Vyčio“ pavadinimą, tačiau taryboje iš viso bus renkamasi iš trijų pavadinimų, kurie paaiškės kiek vėliau.

Tačiau finansų ministras Vilius Šapoka po trečiadienio Vyriausybės pasitarimo teigė, kad Europos Komisija įvertino, jog Lietuva nepasiekė tarpinių rezultatų, o atsižvelgiant į tai buvo priimtas sprendimas ES lėšas perskirstyti kitoms sritims. Tuo tarpu Vidaus reikalų ministerijai pavesta pateikti konkretizuotus siūlymus iki vasario 28 d.

„Todėl savivaldybė, siekdama užtikrinti tokio svarbaus objekto įgyvendinimą, turės taip pat įvertinti šį faktorių ir pasitobulinti finansavimo mechanizmą“, - po Vyriausybės posėdžio teigė V. Šapoka.

Vilniaus miesto tarybos narys Adomas Bužinskas kėlė klausimą, ką reikės daryti, jeigu projektas praras ES finansavimą.

„Prieš 10 minučių Vyriausybė priėmė sprendimą, kad Vidaus reikalų ministerija, suderinusi su Finansų ministerija, turi priimti sprendimus dėl lėšų perskirstymo kitoms Vidaus reikalų ministerijos priemonėms arba kitoms ministerijoms. (...) Ir dabar jūs priėmėte sprendimą dėl stadiono, kai de facto jau neturime ES lėšų. (...) Ką toliau darysite, aš nebežinau“, - nuogąstavo A. Bužinskas.

Tarybos narys Jaroslavas Kaminskis teigė, kad „klausimas dėl lėšų perskirstymo eis į regionų plėtros komitetą ar tarybą, o ji nepritars tam sprendimui ir paliks galioti ankstesnį“.

Stadiono projekto eigą daugiausiai stabdo teisiniai ginčai. Tiek savivaldybė, tiek du kartus iš konkurso pašalinta bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ yra kreipęsi į prokuratūras, pastaroji trečiadienį kreipėsi ir į teismą. Konkurso peripetijas aiškintis ėmėsi ir Seimo Antikorupcijos komisija, gavusi konservatorių prašymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

prasralis

Ai, ne pirmas kartas. Bus tų stadionų ir centrų.

Daktaras

Vėl "prasrali"..Geriau būtų algoms išdalinę....Turtinga šalis ta LT.

kaunietis

smulkmena, provincija susimes Europos sostinei
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS