Dėl sąlygų per karščius darbo inspekcijai klaipėdiečiai nesiskundė | KaunoDiena.lt

DĖL SĄLYGŲ PER KARŠČIUS DARBO INSPEKCIJAI KLAIPĖDIEČIAI NESISKUNDĖ

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vadovas Vytautas Ročys teigia, kad darbuotojų skundų dėl darbo sąlygų per karščius gaunama retai, dažniausiai žmonės raštiško pareiškimo net nepateikia, tik paskambina į inspekciją pasiguosti.

Pastarosios savaitės karščiai, regis, atslūgsta, galbūt dar pasitaikys viena kita tvankesnė diena, tad dirbantieji, ypač lauke, raginami įvertinti rizikas.

Darbas karštyje žmogui gali sukelti organizmo perkaitimą, kuris pasireiškia galvos skausmais, svaigimu, bendru silpnumu, mirgėjimu akyse, dažnesniu širdies plakimu, pykinimu, vėmimu.

Dirbant biure, kai darbas nereikalauja didelės fizinės įtampos, šiltuoju metų laikotarpiu temperatūra turi būti ne didesnė nei 28 laipsniai Celsijaus, tačiau jeigu darbas yra fiziškai sunkus, temperatūra negali viršyti 26 laipsnių.

„Buvo atvejų ankstesniais metais, kai skambindavo žmonės, prašydami tarpininkauti, nes dirbo per didelius karščius. Susisiekdavome su darbdaviais, pakalbėdavome, kad darytų daugiau pertraukų, kad pakoreguotų darbo laiką, nes įstatymai, reikalui esant, leidžia darbo dieną pradėti anksčiau nei įprastai. Visada vadovai išspręsdavo šituos klausimus be didesnių įtampų“, – kalbėjo Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas Vytautas Ročys.

Per pastarosios savaitės karščius dėl darbo sąlygų Valstybinė darbo inspekcija, bent jau Klaipėdos teritorinis skyrius, nusiskundimų iš darbuotojų negavo.

„Pavienių skambučių dėl to pasitaikydavo anksčiau, bet visada bandydavome išspręsti šį klausimą su darbdaviais. Dėl pernelyg didelio karščio skundžiasi ne tik tie, kurie dirba lauke, bet ir patalpose, pavyzdžiui, žmonės, dirbantys viršutiniuose pastato aukštuose, kur nepakankamas vėdinimas ar net langai neatidaromi“, – teigė V. Ročys.

Savo darbo praktikoje V. Ročys teigė nepamenantis, kad dideliame karštyje dirbęs darbuotojas būtų miręs, tačiau dėl šiluminio smūgio lauke dirbusiam žmogui yra tekę kviesti medikus.

Per karščius svarbiausia atsižvelgti į leistiną temperatūrą darbo vietoje, tinkamą aprangą, skirti papildomų pertraukų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS