Konfliktai su neadekvačiais kaimynais: viena išeičių – padėka | KaunoDiena.lt

KONFLIKTAI SU NEADEKVAČIAIS KAIMYNAIS: VIENA IŠEIČIŲ – PADĖKA

Klaipėdiečiai piktinasi savo kaimynais. Vieni nerimauja, kad dėl neadekvataus jų elgesio neįvyktų baisi nelaimė, kiti, nesiveldami į konfliktus, tiesiog parodo vidurinį pirštą. Tačiau kaip iš tikrųjų reikėtų elgtis su tokiais kaimynais, kai nuo jų priklauso ne vieno aplink gyvenančio žmogaus gerovė?

Baiminasi nelaimės

„Facebook“ paskyrose „Žvejybos uosto rajono kaimynai“ ir „Rumpiškės Kvartalas“ gyventojai pasidalino istorijomis apie neadekvačius kaimynus.

„Kaimynai turi gyventi draugiškai. Mes turime kaimyną, kuris stengiasi pakenkti. Manome, kad turi problemų su psichika. Niokoja mūsų turtą, trikdo ramybę. Kviečiame policiją, rašome pareiškimus. Ir niekas nesikeičia. Ką patartumėte? Kur kreiptis pagalbos, kol neįvyko kažkas baisesnio? Ačiū“, – į vieną grupę kreipėsi po anonimo kauke pasislėpęs asmuo.

Gyventojai diskutavo, kad psichikos sutrikimų turintiems žmonėms nieko neįmanoma padaryti, o policija į tokius asmenis nekreipia dėmesio tol, kol neįvykdomas baisus nusikaltimas.

Parodė vidurinį pirštą

Kitas vyriškis pasidalino istorija apie Sausio 15-osios g. gyvenančią ir savo keturkojį vedžiojančią moterį.

Pasak gyventojo, moters šuo kelia pavojų aplinkiniams, tačiau jai tai nė motais, tad užuot drausminusi savo šunį, ėmė auklėti aplink vaikštančius klaipėdiečius.

„Ta pati moteris yra nekart prisikabinusi ir prie vaikų, kaip šie turėtų žaisti. Tas pats šuo yra puolęs į kojas žmonėms bei kitiems šunims. Visada pirma reakcija – gynyba ir savęs sureikšminimas, o ne savo kaltės pripažinimas. Dabar per rajoną turi vaikščioti iškėlęs vidurinį pirštą pagyvenusiai moteriškei, kaip kokioje vidurinėje, nes iškart tikiesi komentarų ir provokacijų. Gal yra susidūręs dar kas nors?“ – socialinių tinklų grupėje teiravosi vyras.

Gediminas Navaitis. G. Bartuškos nuotr.

Policija – ne visagalė

Šeimos psichologas, psichoterapeutas Gediminas Navaitis sakė, kad tokias situacijas galima nagrinėti keliais aspektas.

„Vienas aspektas – teisinis. Jeigu jūs būgnijate būgnu po 23 val. iki 6 val. ryto, galiu kviesti policiją ir ji jums „įtaisys“ baudas, galiausiai pripažins jūsų butą landyne ir taip toliau, turėsite daug nemalonumų. Bet primenu kitą dalyką, jeigu jūs savo bute kraunate šiukšles, kurios smirda ir gali sukelti gaisrą, tai gal kokie dveji metai praeis, kol pavyks „užsiundyti“ socialinius darbuotojus, kažką, kas visas tas šiukšles iškuoptų ir išvežtų. Teisiškai yra daugybė dalykų, kurių kontroliuoti kol kas mūsų visuomenė tiesiog nenumačiusi“, – pažymėjo pašnekovas.

Teisiškai yra daugybė dalykų, kurių kontroliuoti kol kas mūsų visuomenė tiesiog nenumačiusi.

Nepaisant to, kad žmonės peržengia tam tikras ribas, policija kartais būna visiškai bejėgė.

„Dažnai tie žmonės yra, kaip pastebėjote, nelabai adekvatūs. Jie patys nežino, už ką ir kodėl kovoja. Kai jau įsitraukia į tas kovas, tai jau kovoja ir kartais peržengia tam tikras ribas. Kelis kartus teko su tuo susidurti. Jeigu kažkas bando prieš jus panaudoti juodąją magiją ir ant jūsų durų rankenos pakabina gaidžio galvą, priberia pelenų po kilimėliu, padeda du sukryžiuotus žmogaus kaulus, jūs galite iš to pasijuokti, pasamdyti kitą raganą. Bet jeigu jūs kreipsitės į policiją, tai maksimumas, ką jūs išpešite ir tai dar neaišku, ar išpešite, – tam žmogui 15 eurų baudą už šiukšlinimą viešoje vietoje, nes policija magijos negali pripažinti“, – kalbėjo G. Navaitis.

Išeitis – pasakyti „ačiū“

O kai kuriems žmonėms, anot psichoterapeuto, magija gali padaryti labai didelį įspūdį ir sukelti psichinę traumą.

Tad kokia išeitis lieka gyventojams, priverstiems kasdien susidurti su neadekvačiais kaimynais?

G. Navaitis pažymi, kad viena tokių išeičių galėtų būti padėka.

„Jeigu žmogus jums kažką sako ar siūlo, tiesiog padėkokite jam už tai, pasakykite „ačiū, labai vertingas pastebėjimas, tikrai apie tai pagalvosiu“, net jei jums siūlo bet kokią beprotybę. Tada, tiesą sakant, žmonės pasimeta, nebegali toliau tęsti, nors jie nori konfliktuoti. Kas yra svarbu – jūs iš to konflikto išeinate, jūs gal net tampate pusiau geriečiu, nors kitiems kaimynams nuo to nebus geriau“, – sakė psichoterapeutas.

Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Senukas

Psichai jei vartoja vaistus daugumoj ramūs miega ištisai

Ramybės, tiktai ramybės

Kaip sakoma, visiškai sveikų žmonių nėra - tik nesveiki ir tie, kurie dar nediagnozuoti. Taip kad tiems, kurie vaikšto po gatves su iškart paruoštais viduriniais pirštais, irgi reiktų susimąstyti.

Nuotrauka

Taip ir dazniausiai atrodo psichopates.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS