Susirungs paukščių stebėtojai | KaunoDiena.lt

SUSIRUNGS PAUKŠČIŲ STEBĖTOJAI

Pirmą kartą Lietuvos ornitologų draugija rengia neformalias sparnuočių stebėjimo varžybas bokšteliuose. Šią idėją organizatoriai pasiskolino iš suomių.

Tokios varžybos Suomijoje, Švedijoje, Danijoje ir kaimyninėje Latvijoje vyksta jau kelerius metus ir pritraukia daugybę dalyvių. Žaidimo tikslas – užfiksuoti kuo daugiau praskrendančių paukščių.

Renkantis bokštelį ar platformą galima vadovautis parengtu Ornitologų draugijos žemėlapiu. Vakarų regione tokių stebėjimui tinkamų vietų – kone daugiausia.

Anot vieno iš renginio organizatorių, Lietuvos ornitologijos draugijos tarybos pirmininko Laimono Šniaukštos, galimų pastebėti rūšių skaičius priklauso nuo vietos. Todėl esą pajūryje šansai nugalėti yra didesni.

"Nefiksavome vietų, nes ir bokštelių turbūt bus daugiau nei pačių dalyvių. Pastarieji turi laisvę rinktis. Tai gali būti ir platforma ar įrenginys stebėjimui. Svarbiausia, kad nesirinktų medžiotojai. Juk ne paslaptis, kad tie bokšteliai įrengti visai ne stebėjimui. Mes propaguojame taikų pramogavimo būdą, ne naikinimą" – pabrėžė ornitologas.

Varžybos vyks gegužės 7-ąją nuo 5 val. ryto iki 13 val. Aštuonias valandas nuo aušros iki pietų bent du komandą sudarantys jos nariai turės identifikuoti praskrendančius paukščius.

Visi norintieji kviečiami burtis į komandas ir registruotis iki gegužės 2-osios.

Kaip sakė L.Šniaukšta, vyksiančios varžybos – geras būdas praleisti laiką gamtoje, populiarinti paukščių stebėjimą visuomenėje. Taip pat renginys skirtas paminėti Pasaulinę migruojančių paukščių dieną, per kurią šiais metais bus itin pabrėžiama kovos su nelegaliu paukščių žudymu bei prekyba svarba.

Iškart po renginio, ne vėliau kaip iki 14 val. komandos turi pranešti varžybų koordinatoriui stebėtų paukščių rūšių skaičių, o užregistruotų sparnuočių rūšių sąrašą išsiųsti elektroniniu paštu iki gegužės 10-osios. Nugalėtojai bus paskelbti Lietuvos ornitologų draugijos portale.

GALERIJA

  • Susirungs paukščių stebėtojai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS