Uostamiestyje pritarta darželių pertvarkai | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESTYJE PRITARTA DARŽELIŲ PERTVARKAI

Antradienį į paskutinį posėdį susirinkusi senoji Klaipėdos savivaldybės taryba pritarė numatytai darželių pertvarkai. Pagal parengtą planą per šiuos ir kitus metus uostamiestyje bus išspręsta eilių į šias ugdymo įstaigas problema. Politikai pritarė ir siūlymui kompensuoti dalį mokesčio vaikams, lankantiems privačius darželius.


 

Antradienį į paskutinį posėdį susirinkusi senoji Klaipėdos savivaldybės taryba pritarė numatytai darželių pertvarkai. Pagal parengtą planą per šiuos ir kitus metus uostamiestyje bus išspręsta eilių į šias ugdymo įstaigas problema. Politikai pritarė ir siūlymui kompensuoti dalį mokesčio vaikams, lankantiems privačius darželius.

Eilė sumažės perpus

Klaipėda pasiryžo ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų tinklo pertvarkai.

Antradienį paskutinį kartą į posėdį susirinkusi senoji uostamiesčio savivaldybės taryba pritarė pokyčių planui, kurio priemones įgyvendinus jau šiemet perpus sutrumpės laukiančiųjų vietos darželyje eilė.

Šiuo metu vietos darželyje laukia apie 600 mažųjų klaipėdiečių.

Pagal patvirtintą planą jau šiemet nusidriekusią laukiančiųjų eilę pavyks sumažinti perpus.

Dvi dešimtys naujų grupių

Rugsėjį duris atvers 10 grupių tose švietimo įstaigose, kur tos patalpos naudojamos kitoms reikmėms, 4 grupės mokyklų-darželių patalpose, tęsiant struktūros pertvarkymą į lopšelius-darželius.

2 grupės šiemet bus atidarytos lopšelyje-darželyje „Obelėlė“, iškėlus Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro klubą „Žuvėdra“ į jo veiklai tinkamas patalpas bei  4 priešmokyklinės grupės bendrojo ugdymo mokyklose.

Iš viso 2015 metais bus sukurtos 445 ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo vietos, tačiau iš jų 145 prireiks dėl šiemet prasidėsiančios darželio „Puriena“ rekonstrukcijos – tokį kiekį vietų teks suteikti čia ugdytiems vaikams, todėl šiemet mieste padaugės 300 vietų.

Šių grupių steigimui iš savivaldybės biudžeto bus atseikėta apie 445 tūkst. eurų.

Planuoja naują statinį

Kitąmet šias minėtas priemones planuojama vykdyti dar didesniu pajėgumu. Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė pastebėjo, jog esant poreikiui, priešmokyklinio ugdymo įstaigos būtų iškeltos į bendrojo ugdymo įstaigas.

2016-aisiais Tauralaukyje planuojama pradėti projektuoti progimnazijos rekonstrukciją, kurios metu būtų įrengta priešmokyklinio ugdymo grupių.

Sudarytame plane įtraukta užduotis ir nuo 2016 m. pradėti projektuoti naują ikimokyklinio ugdymo įstaigos pastatą. Jis iškiltų šiaurinėje miesto dalyje, nes šiuo metu didžiausias vietų stygius ir jaučiamas būtent šioje miesto dalyje.

2016-aisiais būtų įkurtos 755 vietos, tai yra daugiau nei šiuo metu reikia, todėl kitais metais planuojama priemonių planą dar peržiūrėti.

„Palaimino“ ir kompensacijas

Paskutiniojo posėdžio metu politikai pritarė ir planams nuo šių metų rugsėjo skirti kompensacijas ir mieste veikiantiems privatiems darželiams.

Prasidėjus naujiems mokslo metams savivaldybės skirs 100 eurų nuo tėvų ar globėjų privačiam darželiui mokamo mėnesinio mokesčio. Mokestinė našta palengvės tiek privačius darželius jau lankantiems, tiek ir į jas naujai priimtų vaikų tėvams.

Tikimasi, kad toks sprendimas padės ne tik mažinti vaikų, laukiančiųjų vietos darželyje, eilę, bet ir skatins privačių darželių plėtrą mieste. Taip pat esą bus užtikrintas socialinis teisingumas.

Naujos kompensavimo tvarkos įgyvendinimui šiemet iš miesto biudžeto reikės skirti apie 150 tūkst. eurų.

100 eurų – tik gyventojams

Šiuo metu uostamiestyje veikia aštuoni privatūs darželiai. Juose ugdoma 250 vaikų. Planuojama, kad šiemet šios įstaigos galės priimti dar papildomai apie 100 mažųjų klaipėdiečių.

Kai kurie politikai posėdžio metu pastebėjo, jog kompensacijas vertėtų skirti ir tiems tėvams, kurių vaikai darželių nelanko, tačiau mažuosius klaipėdiečius prižiūri auklės.

N.Laužikienė pastebėjo, jog kol kas tokių galimybių nenumatoma.

Kompensacija bus skiriama vieniems metams. Per šį laiką nevalstybinės švietimo įstaigos negalės keisti numatyto mokesčio.

Tiesa, teisę į kompensaciją turės tik tie vaikai, kurių vienas tėvų ne tik deklaravęs gyvenamąją vietą uostamiestyje, bet čia gyvena iš tiesų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ash

Norėtųsi išsamesnio paaiškinimo, kaip tie 100 eurų bus skririami? Ar pinigai bus pervedami tėvams ar iškart darželiui?

jj

O tos ikimokyklines istaigos kokiu grafiku dibrs? Kaip darzeliai ar kaip mokyklos?

Reikia darzelio

O kaip bus su rajono darželiais? Ar ši pertvarka palies tik miesto darželius? Aktualu gyvenantiems beveik Klaipėdos mieste, pvz. Ginduliuose, Slengiuose ir t.t.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS