Mokesčius slėpusi Shakira susitarė sudaryti sandorį su Ispanijos prokurorais | KaunoDiena.lt

MOKESČIUS SLĖPUSI SHAKIRA SUSITARĖ SUDARYTI SANDORĮ SU ISPANIJOS PROKURORAIS

  • 1

Popmuzikos žvaigždė Shakira (Šakira) pirmadienį pasiekė susitarimą su Ispanijos prokurorais pirmąją jos mokestinio sukčiavimo bylos nagrinėjimo dieną Barselonoje.

Pirmininkaujančiam teisėjui 46 metų Shakira pirmadienį pranešė, kad sutinka su pasiektu susitarimu.

Pagal jį moteris sutiko su trejų metų lygtine bausme mainais už tai, kad sumokės milijonus eurų baudų, pranešė Barselonos teismas.

Shakira sumokės daugiau kaip 7,3 mln. eurų baudą pagal susitarimą su Ispanijos prokurorais, kad išvengtų teismo dėl mokestinio sukčiavimo, teigė teismas.

Kolumbietei dainininkei buvo pareikšti šeši kaltinimai dėl to, kad 2012–2014 metais ji Ispanijai nesumokėjo 14,5 mln. eurų mokesčių.

Daugkartinė „Grammy“ ir „Latin Grammy“ laureatė neigia bet kokius pažeidimus ir sakė, kad sumokėjo viską, ką buvo skolinga.

Bylos esmė – kur tuo laikotarpiu gyveno Shakira. Barselonos prokurorai teigė, kad dainininkė daugiau nei pusę to laikotarpio praleido Ispanijoje, todėl šioje šalyje turėjo mokėti mokesčius nuo pasaulinių pajamų, nors jos oficiali gyvenamoji vieta vis dar buvo Bahamose. Bahamų salose mokesčių tarifai yra daug mažesni nei Ispanijoje.

Liepą prokurorai pareiškė sieksiantys, kad dainininkei, kuri savo hitais ispanų ir anglų kalbomis užkariavo gerbėjų visame pasaulyje simpatijas, būtų skirta aštuonerių metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmė bei 24 mln. eurų bauda.

Shakiros ryšių su visuomene įmonė teigė, kad ji jau sumokėjo visą skolą ir dar 3 mln. eurų palūkanų.

2022 metų liepą Shakira atsisakė prokurorų jai pasiūlyto susitarimo dėl bylos sprendimo ir per savo Ispanijos viešųjų ryšių įmonę „Llorente y Cuenca“ pareiškė, kad „tiki savo nekaltumu ir nusprendžia palikti šį klausimą teisėsaugai“. Šio galimo susitarimo detalės nebuvo viešai paskelbtos.

Teismo procesui vadovaus trijų teisėjų kolegija, vadovaujama teisėjo Jose Manuelio del Amo (Chosė Manuelio del Amo).

Planuojama, kad teismo procesas baigsis gruodžio 14 dieną.

„Blogi laikai“

Shakira buvo paminėta „Paradise Papers“ nutekintuose dokumentuose, kuriuose išsamiai aprašyti daugelio garsių asmenų, įskaitant tokias muzikos žvaigždes kaip Madonna (Madona) ir grupės „U2“ narys Bono (Bonas), susitarimai dėl mokesčių mokėjimo užsienyje.

2022 metų lapkritį Shakiros gynybos komanda, Barselonos įmonė „Molins Defensa Penal“, teigė, kad aptariamu laikotarpiu ji praleido šalyje ne daugiau kaip 60 dienų per metus, ir pridūrė, jog ji turėjo praleisti Ispanijoje pusę metų, kad būtų laikoma mokesčius mokėti turinčia rezidente.

Jos gynyba sakė, kad 2011-aisiais ji buvo ilgam išvykusi iš Barselonos į pasaulines gastroles, o paskui daug laiko praleido Jungtinėse Valstijose kaip NBC televizijos muzikinio talentų šou „The Voice“ komisijos narė.

Ispanijos prokurorai su tuo nesutinka, o tyrimą atliekantis teisėjas Marco Juberiasas (Markas Chuberijasas) 2021-aisiais baigdamas trejus metus trukusį kaltinimų tyrimą parašė, jog, jo nuomone, yra pakankamai nusikalstamos veikos įrodymų, kad bylą būtų galima nagrinėti teisme. Shakira gynė savo nekaltumą, kai 2019-aisiais ją apklausė M. Juberiasas.

Praėjusiais metais ji pralaimėjo apeliacinį skundą dėl bylos atmetimo.

Anot jos advokatų, Shakira Ispanijoje apsigyveno 2014 metais, kai jos vyresnysis vaikas pradėjo lankyti mokyklą Barselonoje, nes ketino daugiau laiko praleisti šalyje su šeima.

Ispanijoje teisėjas atlieka pirminį tyrimą ir nusprendžia bylą atmesti arba perduoti ją teismui. Teismas gali atleisti nuo laisvės atėmimo bausmės pirmą kartą nusikaltusius asmenis, jei jiems skiriamas mažiau nei dvejų metų įkalinimas.

Atskirame tyrime Ispanijos valstybės prokurorai rugsėjį apkaltino Shakirą dėl įtariamo 6,7 mln. eurų mokesčių nuo 2018-ųjų pajamų vengimo. Jie kaltino ją naudojantis lengvatinio apmokestinimo zonoje įsikūrusia bendrove, kad išvengtų mokesčių mokėjimo.

Pastarąjį dešimtmetį Ispanija ėmėsi griežtų priemonių prieš tokias futbolo žvaigždes kaip Lionelis Messi (Lionelis Mesis) ir Cristiano Ronaldo (Krištianu Ronaldu) už tai, kad jos nesumokėjo visų priklausančių mokesčių.

Šios buvusios „Barcelona“ ir Madrido „Real“ žvaigždės buvo pripažintos kaltomis dėl vengimo mokėti mokesčius, tačiau abu futbolininkai išvengė kalėjimo, nes jų bausmės buvo atidėtos.

Shakira, kurios visas vardas ir pavardė yra Shakira Isabel Mebarak Ripoll (Šakira Izabel Mebarak Ripol), turi du vaikus – Milaną ir Sashą (Sašą) – su „Barcelona“ futbolo žvaigžde Gerardu Pique (Žerardu Pikė).

Pora kartu gyveno Barselonoje, kol pernai nutraukė 11 metų trukusius santykius. Nuo to laiko dainininkė gyvena Majamyje.

Ketvirtadienį triumfavusi „Latin Grammy“ apdovanojimų ceremonijoje Sevilijoje, Shakira padėkojo savo gerbėjams Ispanijoje už tai, kad buvo su ja „ir gerais, ir blogais laikais“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

skrudžas

ir turtuoliai taupo !!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS