Poilsiautojai stebisi: atostogos Bulgarijoje – pigesnės nei Lietuvoje | KaunoDiena.lt

POILSIAUTOJAI STEBISI: ATOSTOGOS BULGARIJOJE – PIGESNĖS NEI LIETUVOJE

Po žiaurių teroro išpuolių Egipte ir Turkijoje lietuviai renkasi naują poilsio kelionių kryptį – Bulgariją. Nors ši šalis skurdesnė už Lietuvą, tačiau gali pasiūlyti gerokai pigesnį poilsį nei Palangoje ar bet kuriame kitame Europos kurorte.

Išgąsdino teroristai

Anksčiau Turkijos kurortuose, garsėjančiuose itin aukštu aptarnavimo lygiu, atostogaudavusi klaipėdietė Monika pastaruoju metu dairosi kitų maršrutų.

Taip elgiasi dauguma lietuvių, besibaiminančių teroro grėsmės musulmoniškose valstybėse.

Reaguodamos į tai kelionių agentūros planuoja vis daugiau skrydžių į mažiau populiarias, tačiau saugesnes šalis. Viena tokių – Bulgarija.

Neseniai triukšmingiausiame šios šalies kurorte – Saulėtajame krante – savaitę praleidusi moteris teigė patyrusi dvejopus jausmus. Yra ir privalumų, ir trūkumų.

"Mums su vyru pasisekė gauti paskutines dvi laisvas vietas lėktuve. Lietuvoje ir Bulgarijoje laikas nesiskiria, o pati kelionė trumpa – skrydis iš Vilniaus oro uosto į Varną truko vos dvi valandas. Tačiau išlipus iš lėktuvo vaizdas nesužavėjo", – atviravo Monika.

Atvykėlius pasitiko kelionių agentūros atstovai, kurie palydėjo juos į autobusą.

"Keliaujant iš Varnos oro uosto į kurortinę dalį, padvelkė sovietmečiu, apėmė jausmas tarsi vis dar būtume Lietuvoje. Blokiniai daugiabučiai namai, duobėti keliai yra labai iškalbingi. Vaizdas pro langą nykokas, daug šiukšlių kelkraščiuose, mėtėsi padangos. Kalnų takeliais 100 km atstumą iki viešbučio važiavome apie pustrečios valandos be kondicionieriaus. Maža to, vairuotojas užsirūkė. Buvome ne juokais įsiutę, nes kamavo apie 36 laipsnių karštis", – įsijautusi pasakojo pašnekovė.

Nuvylė neplauti indai

Pasiekus Saulėtąjį krantą niaurios lietuvių nuotaikos pragiedrėjo. Juos kaipmat sužavėjo švelnaus smėlio paplūdimys, poilsiautojų gausa ir vietinių prekeivių santūrumas.

"Kiek teko būti Antalijoje, gerą nuotaiką nuolat sugadindavo priekabūs turkai. Lenda bučiuotis, siūlo masažą, net jei atsisakai, vis tiek daro savo, bruka visokį šlamštą. Bulgarijoje nieko panašaus nepatyrėme. Jei kartą pasakei "ne" bulgarui, jis nemaldaus tavęs ką nors iš jo pirkti ir nueidamas dar palinkės geros dienos", – pastebėjo moteris.

Iš viso už lėktuvo bilietus ir keturių žvaigždučių viešbutį septynioms naktims su pusryčiais ir vakariene lietuviai sumokėjo 1,3 tūkst. eurų.

Tačiau palyginti šio poilsio su tokiu pat Turkijoje nedrįso.

"Bulgarijoje aptarnavimo kokybė akivaizdžiai žemesnio lygio. Už tą pačią kainą Turkijoje būtume gyvenę prabangiau. Bulgarijoje, kur pasisuksi, už viską turi mokėti papildomai: gultai su skėčiais prie jūros mokami, viena diena kainuoja aštuonis Bulgarijos levus arba keturis eurus. Seifas mokamas, sveikatinimo procedūros – taip pat. Jau nekalbu apie internetą, kuris ten – sraigės lėtumo", – trūkumus vardijo Monika.

Klaipėdiečiams buvo keista, kad susimokėję už interneto paslaugą taip ir negalėjo ja normaliai pasinaudoti dėl prasto ryšio.

Užkliuvo ir švaros bei higienos trūkumas.

"Viešbučio restorane lėkštės, puodeliai ir kiti indai būdavo prastai plaunami, maistas "pastovėjęs", vaisiai surūgę. Keista ir tai, kad vakarienės metu gėrimai – mokami, o maistas toks sausas, kad strigdavo gerklėje. Kasdien pateikdavo tą patį meniu: kelių rūšių mėsa, bulvės, salotos, nieko ypatingo. Buvome įspėti negerti vandens iš čiaupo. Ir ne veltui. Vanduo buvo gelsvos spalvos", – stebėjosi pašnekovė.

Viena nemalonesnių viešbučio problemų buvo gultai prie baseino. Mat jų nuolat trūko. Atsikėlus 9 val. gali nebesitikėti rasti laisvų vietų.

Garbina V.Putiną

Gyvenimo lygis Bulgarijoje – žemiausias visoje Europos Sąjungoje, čia klesti korupcija ir organizuotas nusikalstamumas.

Nenuostabu, kad paišlaidauti nusiteikusių keliautojų vietiniai laukia išskėstomis rankomis.

Buvusioje sovietinio bloko valstybėje daugelis gyventojų bendrauja rusų kalba.

Bulgarijoje itin mėgstami turistai iš Rusijos ne tik dėl lengvo susikalbėjimo.

"Vietiniai iki šiol laiko rusus savo tėvynės išvaduotojais nuo turkų. XIX amžiuje vyko Rusijos ir Turkijos karas, kuris, jų laimei, baigėsi rusų pergale", – akcentavo Monika.

Karas tarp Rusijos ir Osmanų imperijos daugiausia vyko Bulgarijos teritorijoje. Jo dingstimi tapo Osmanų represijos prieš serbus ir bulgarus. Veikiama panslavizmo Rusija jautėsi esanti šių tautų gynėja.

Todėl serbai ir bulgarai, kurie karo metu atgavo nepriklausomybę, dabar šią pergalę laiko antruoju savo nacionalinės istorijos gimimu.

Bulgarijos istorijoje karas vadinamas Išvaduojamuoju Rusijos–Turkijos karu, o laikotarpis iškart po karo – Bulgarijos atgimimu.

"Bulgarai tiesiog dievina rusus. Vietos prekybininkai, viešbučio darbuotojai į mus nuolat kreipdavosi rusiškai. Kadangi mokame šią kalbą, problemų nekilo. Nusprendėme ir toliau taip bendrauti, nes angliškai reikėdavo kartoti tą patį po kelis kartus. Pastebėjau gausybę suvenyrų su Rusijos prezidento Vladimiro Putino atvaizdu. Tarp pavyzdinių dailininko autoportretų būtinai šmėžuos V.Putino veidas. Lygiai tas pats su rankšluosčiais ir kitais daiktais. Matyt, tai savotiškas bandymas įtikti Rusijos poilsiautojams, kurie jiems – labai svarbus pajamų šaltinis. Tokie dalykai paglosto savimeilę", – samprotavo klaipėdietė.

Vietoj lavašo – bulvė

Klaipėdiečiai keliautojai spėjo pasižvalgyti ne tik po kurortinę zoną, bet pabuvo aplinkiniuose miestuose, ragavo vietinį maistą.

Bulgarai itin mėgsta užkandžiauti, todėl ant kiekvieno kampo galima rasti užkandinę.

Svečiuojantis šioje šalyje būtina paragauti "Šopskos" (Shopska) salotų, kurios gaminamos iš pomidorų, agurkų, svogūnų, paprikų. Daržovės apibarstomos bulgarišku avių arba karvių pieno sūriu – brinza.

Taip pat būtina paskanauti vegetariškos pupelių sriubos "Bob čorba" su svogūnais, pomidorais, morkomis.

Vietinis alus "Zagorka" kainuoja 2–2,5 levo arba vieną eurą.

Lietuvius nustebino kurorto užkandinėse populiarus patiekalas – kepta įdaryta bulvė su lupenomis.

"Kažkas panašaus į kebabą, tik vietoje lavašo – kepta bulvė. Pirmą kartą atrodė nekaip, tačiau paragavę pakeitėme nuomonę. Į vidų pagal pageidavimą pardavėja įdeda mėsos, sūrio, daržovių. Labai skanu, bet riebu. Suvalgęs vieną tokią bulvę ilgai jausiesi sotus vos už tris keturis eurus", – tikino klaipėdiečiai.

Keliautojai lankėsi ir Burgaso, Sozopolio miestuose, kurie laikomi įspūdingiausiais kurortais Bulgarijoje.

"Palyginti su Graikijos ar Ispanijos kurortais, tokiais kaip Kreta, Rodas ar Maljorka, Sozopolis mūsų nesužavėjo. Apžiūrėjome vyrų vienuolyną, porą bažnyčių, senamiestį, visi pastatai labai kuklūs, tvyro slogi atmosfera, jaučiamas skurdas", – aiškino Monika.

Pigiau nei Palangoje

Bulgarijoje pabuvoję lietuviai atkreipė dėmesį, kad atostogos atsiėjo pigiau nei Lietuvos kurortuose – Druskininkuose, Neringoje ar Palangoje.

Maža to, geri orai čia – garantuoti, o gėrimai – pigūs.

Bare pirkdamas vieną kokteilį antrą beveik visada gausi dykai.

"Visą laiką, kol buvome išvykę, Lietuvoje lijo. Tiems, kurie išsiilgę karščių ir nesibaigiančių linksmybių, tai ideali ir viena pigiausių apsilankymo vietų visoje Europoje. Kiaurą parą besitęsiantys vakarėliai ir svaiginantys kvapai į Saulėtojo kranto kurortą atvilioja daug jaunimo. Žmonės atsipalaidavę, išgerti leidžiama visur, jokių apribojimų, draudimų, nusipirkti gėrimų taip pat galima visą parą. Iš dalies tai tarsi didelė Palanga, tik kainos mažesnės. Raskite Lietuvoje tokį kurortą, kuriame alus kainuotų vieną eurą", – šyptelėjo Monika.

Dėl šiuo metu remontuojamo Vilniaus oro uosto lėktuvas iš Varnos leidosi Kaune.

Klaipėdietė stebėjosi, kad Kauno oro uoste teko apie valandą laukti savo daiktų. Kadangi neveikė juostinis transporteris, lagaminus rankomis krovė patys darbuotojai.

Dėl to susidarė nemenkos spūstys.

"Galbūt ateityje bagažo problemos bus išspręstos, nes kol kas užsieniečiai, atvykstantys į Lietuvą, bus apstulbinti mūsų darbo "išmanumo", – ironizavo pašnekovė.

GALERIJA

  • Poilsiautojai stebisi: atostogos Bulgarijoje – pigesnės nei Lietuvoje
  • Poilsiautojai stebisi: atostogos Bulgarijoje – pigesnės nei Lietuvoje
  • Poilsiautojai stebisi: atostogos Bulgarijoje – pigesnės nei Lietuvoje
  • Poilsiautojai stebisi: atostogos Bulgarijoje – pigesnės nei Lietuvoje
  • Poilsiautojai stebisi: atostogos Bulgarijoje – pigesnės nei Lietuvoje
  • Poilsiautojai stebisi: atostogos Bulgarijoje – pigesnės nei Lietuvoje
  • Poilsiautojai stebisi: atostogos Bulgarijoje – pigesnės nei Lietuvoje
  • Poilsiautojai stebisi: atostogos Bulgarijoje – pigesnės nei Lietuvoje
  • Poilsiautojai stebisi: atostogos Bulgarijoje – pigesnės nei Lietuvoje
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Jons

tai į kokia skyle ten buvot pateke?Kikvienoj šaly bardaku ir netvarkos yr.O dėl Kauno..Manau jeigu kauniečiai nebus durni ir nerinks durnių-+vagių i valdžią, tai po kurio laiko posakis ,,Kaunas yra Kaunas"pradės plačiai skambėt ir užsienuos.Kaip seniau

Bulgarija

Gryzom is sios salies pries pora dienu, tai buwo pirmas ir paskutinis kartas, lankemes Sauletajame krante. Pasnekove lygina vaizda su Lietuva, nieko panasaus. Gryzus is Bulgarijos Lietuva atrode kaip svariausias pasaulio kampelis palyginus su tuo siukslynu kuri ten mateme. Leidomes irgi Kaune, problemu su bagazu visiskai jokiu, laukem tik gal 10-15 min ir viskas. O seip visa kita tiesa, lygis viezbuciuose zymiai, zymiai mazesnis nei Turkijoje uz ta pacia kaina. Net vandeni pirkom nestis i kambari, nes nera buteliukuose.

nepatingėk

įsijungti RTL, žinios ir reklama esamuoju laiku :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS