R. T. Erdoganas: Turkija greitai artėja prie pirmalaikių rinkimų | KaunoDiena.lt

R. T. ERDOGANAS: TURKIJA GREITAI ARTĖJA PRIE PIRMALAIKIŲ RINKIMŲ

  • 0

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį pareiškė, kad Turkija „greitai“ juda pirmalaikių rinkų link, žlugus pastangoms suformuoti koalicinę vyriausybę.

„Mes ir vėl greitai einame prie rinkimų“, – sakė R.T.Erdoganas interviu televizijos žurnalistams Ankaroje ir pridūrė, kad vienintelis būdas išeiti iš dabartinės politinės aklavietės yra atsiduoti „tautos valiai“.

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu) antradienį informavo prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną), kad jam nepavyko suformuoti koalicinės vyriausybės, atverdamas kelią naujiems visuotiniams rinkimams praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai buvo išrinktas dabartinis parlamentas.

Birželio 7 dieną vykusiuose rinkimuose R.T.Erdoganas patyrė skaudų smūgį, kai jo valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) pirmą kartą nuo 2002 metų, kai atėjo į valdžią, neteko daugumos parlamente, o tai reiškė, kad šalyje pirmą kartą per ilgesnį nei dešimties metų laikotarpį gali būti suformuota koalicinė vyriausybė.

Tačiau prezidentūroje Ankaroje įvykusiame susitikime A.Davutoglu grąžino R.T.Erdoganui liepos 9 dieną prezidento jam suteiktą mandatą pradėti derybas su opozicinėmis partijomis dėl koalicijos suformavimo, rašoma valstybės vadovo kanceliarijos paskelbtame pareiškime.

„Ministras pirmininkas informavo prezidentą, kad nepaisant visų pastangų jam nepavyko suformuoti vyriausybės, kuri galėtų laimėti balsavimą dėl pasitikėjimo“, - sakoma pareiškime, kuris buvo paskelbtas po pusantros valandos trukusio susitikimo.

„Prezidentas Erdoganas padėkojo premjerui už jo pastangas“, - priduriama jame.

Nebelikus galimybių iki galutinio termino - rugpjūčio 23 dienos - suformuoti naują vyriausybę, Turkijai tikriausiai teks skelbti pirmalaikius rinkimus.

A.Davutoglu vedė derybas dėl koalicijos su antrą vietą rinkimuose užėmusia Respublikonų liaudies partijos (CHP) ir trečioje vietoje likusia Nacionalistų judėjimo partija (MHP), tačiau nė su viena iš jų susitarimo pasiekti nepavyko.

Pagal konstituciją, AKP mažumos vyriausybė galės toliau dirbti iki pirmalaikių rinkimų, jei jų organizavimui per balsavimą pritars įstatymų leidėjų dauguma.

Tačiau jei R.T.Erdoganas pasinaudos jo, kaip prezidento, turima teise pačiam skelbti rinkimus, turės būti suformuota vadinamoji rinkimų vyriausybė, kurioje dirbtų visų keturių parlamentinių partijų atstovai.

„Dabar visi keliai veda prie balsadėžių“, - dienraštyje „Yeni Safak“ rašė AKP palaikantis skiltininkas Abdulkadiras Selvi (Abdiulkadiras Selvis).

Tai pirmasis atvejis Turkijos istorijoje, kai didžiausiai partijai nepavyko suformuoti koalicijos ir reikia rengti pakartotinius rinkimus.

AKP didžiuojasi beveik 13 metų trukusiu stabiliu vienpartiniu valdymu, kuris smarkiai skyrėsi nuo ankstesnio chaotiškų koalicijų vadovavimo ir prieš tai buvusių perversmų.

Turkiją ši politinė drama ištiko vyriausybei vykdant beprecedentį „antiteroristinį“ puolimą prieš džihadistus ir kurdų kovotojus, nors ji kategoriškai neigia, kad smūgiai buvo pradėti viliantis sustiprinti savo pozicijas prieš rinkimus.

„Ignoruojant rinkimų rezultatus“

Rinkimai turi būti surengti per 90 dienų po jų paskelbimo. Tikėtina, kad rinkimai gali įvykti lapkričio 22 dieną, sekmadienį, jei R.T.Erdoganas juos paskelbs netrukus po rugpjūčio 23-iosios termino.

Tai reikštų, kad balsavimas vyks iš karto po Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Antalijoje, kuris numatytas lapkričio 15-16 dienomis.

Tačiau Rinkimų komisija antradienį nusprendė, kad esant reikalui pasirengimo rinkimams laikotarpis gali būti sutrumpintas, o tai reiškia, kad balsavimas galėtų būti surengtas jau spalį.

AKP vicepirmininkas ir pagrindinis atstovas spaudai Besiras Atalay (Beširas Atalajus) po partijos vykdomojo komiteto susitikimo sakė, kad rugsėjo 12 dieną bus šaukiamas visuotinis partijos suvažiavimas, galbūt ruošiantis pirmalaikiams rinkimams.

Kai kurie analitikai sako, kad R.T.Erdoganas visą šį laiką norėjo pirmalaikių rinkimų, tikėdamasis, kad AKP juose pasiseks susigrąžinti daugumą ir jam pavyks įgyvendinti savo tikslą įtvirtinti Turkijoje prezidentinę valstybės valdymo formą.

Provyriausybinė žiniasklaida prognozuoja, kad AKP pirmalaikiuose rinkimuose surinktų daugiau balsų bei per birželio 7 dieną vykusį balsavimą, kai gavo beveik 41 proc. balsų, tačiau tai tikrai nėra garantuota.

Anglų kalba leidžiamo dienraščio „Hurriyet Daily News“ vyriausiasis redaktorius Muratas Yetkinas (Muratas Jetkinas) sakė, kad R.T.Erdoganas pasinaudojo visomis įmanomomis priemonėmis, kad pratęstų AKP buvimą valdžioje ignoruojant birželį vykusių rinkimų rezultatus.

„Niekas nelaukė, kad bus užsimota pasisavinti visus rinkimus tiesiog ignoruojant jų rezultatą“, - rašė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS