Turkijos premjeras: pabėgėliai yra humanitarinis, o ne derybinis klausimas | KaunoDiena.lt

TURKIJOS PREMJERAS: PABĖGĖLIAI YRA HUMANITARINIS, O NE DERYBINIS KLAUSIMAS

  • 0

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu) penktadienį įspėjo Europos Sąjungos lyderius, kad Ankaros siūlymas pažaboti į Europą plūstančių migrantų srautą yra humanitarinis, o ne „derybinis“ klausimas.

„Turkijos požiūriu pabėgėlių klausimas nėra derybinis klausimas, bet vertybių, humanitarinių bei europinių vertybių klausimas“, – sakė A.Davutoglu, atvykęs į viršūnių susitikimą Briuselyje.

„ES ir Turkija, mes turime tą patį tikslą, tą patį siekį – padėti pabėgėliams, ypač sirams, taip pat užsitikrinti naują ateitį mūsų žemyne šviesiu būdu“, – sakė premjeras prieš pirmąjį susitikimą su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku.

D.Tuskas pristatys A.Davutoglu prieštaringai vertinamus Bendrijos planus dėl migrantų srauto pažabojimo. Juose numatyta, kad Turkija priims atgal visus migrantus iš Graikijos mainais į kai kurias svarbias nuolaidas, visų pirma – pažadą paspartinti seniai įstrigusį jos stojimo į ES procesą.

Europa viliasi, kad šis susitarimas leis pažaboti beprecedentį migrantų antplūdį, per kurį nuo 2015-ųjų į Senąjį žemyną atvyko 1,2 mln. žmonių, daugiausia nuo karo bėgančių sirų. Tačiau akivaizdu, kad Ankara už savo pritarimą šiam planui reikalaus didžiulės kainos.

„Esu tikras, kad sieksime savo tikslo padėti visiems pabėgėliams ir gilinsime savo ryšius“, – sakė A.Davutoglu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS