Ne visos mamos supranta, kad jų vaikams blogai: pamačius nedelsiant teko kviesti greitąją pagalbą | KaunoDiena.lt

NE VISOS MAMOS SUPRANTA, KAD JŲ VAIKAMS BLOGAI: PAMAČIUS NEDELSIANT TEKO KVIESTI GREITĄJĄ PAGALBĄ

  • 8

Nors oficiali statistika to nerodo, tyrimais nustatyta, kad pogimdyminę depresiją patiria kas ketvirta mama. Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijos sako, kad bus imtasi priemonių suteikti efektyvesnę pagalbą visoms mamoms visose savivaldybėse. Apie tai – LNK reportaže.

Rugsėjo pradžioje Lietuvą sukrėtė tragedija, kai Neries upėje savo vaikus, kaip įtariama, paskandino jų mama. Valdžios institucijos pripažįsta, kad nėščioms, ką tik pagimdžiusioms ir vaikus auginančioms mamoms kyla problemų dėl emocinės sveikatos, o pagalbos nepakanka.

Šeimų lankymo specialistės pasakoja daug atvejų, kai vos pavykdavo išvengti nelaimės. Marijampolėje dirbanti tokia specialistė džiaugiasi nesena istorija, kai pagalbos į ją kreipėsi pati jauna mama. „Paskutinio vizito metu moteris išsakė, kad jai kyla suicidinių minčių. Žinoma, iš karto reagavau, kreipiausi į atitinkamas tarnybas, moteriai buvo suteikta psichiatro konsultacija“, – pasakojo moterį lankiusi specialistė Vytautė Švedienė.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

.

Tačiau dažniausiai į specialistus jaunos mamos kreiptis bijo arba nesupranta, kad vaikui daug blogiau, nei joms atrodo. Vienai moteriai ir jos neišnešiotam kūdikiui nelaimės pavyko išvengti vos per atsitiktinumą, specialistei netikėtai juos aplankius. „Mamytė sakė: šiek tiek slogytė, šiek tiek pakosėja. Nuvykus vaikelis atrodė labai prastai – sudžiūvusios lūpytės, pamėlynavę aplink, valgyti negali, nes nepraeinamumas kvėpavimo takų, kosėjo lyg senukas“, – nemalonią istoriją prisiminė kita šeimų lankymo specialistė Ligita Vitkienė.

Teko nedelsiant kviesti greitąją pagalbą, tačiau panaši situacija su šia mama pasikartojo dar kartą, laimei, paskutinį. „Trečią kartą, ačiū Dievui, nepasikartojo. Tačiau dėl ko? Mes mokėmės, mes labai daug mokėmės, nusipirkome visas priemones – nosies siurbtuką, jūros vandens, inhaliatorių. Bet juk tai reikia turėti ir ne į stalčių įdėti, reikia mokėti naudotis“, – aiškino L. Vitkienė. Dabar, pasak specialistės, berniukui jau vienuolika mėnesių, vaikas auga guvus ir sveikas. 

Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijos žada geriau apmokyti specialistus, kad pagalba mamoms būtų suteikta kuo greičiau ir efektyviau. „Kad kiekvienas darbuotojas nebijotų suprasti ir atpažinti, kad reikia imtis veiksmų padedant mamai kovoti su šita sudėtinga problema. Labai dažnai mama jaučiasi vieniša, nes artimoji aplinka arba neatpažįsta, arba ignoruoja tam tikrus simptomus“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Svarbu išaiškinti mamoms, kad jei kreipsis pagalbos, niekas jų nenuskriaus. „Paslaugos, kai pradedi jų ieškoti, lyg ir yra, tačiau noras kreiptis atsiranda tik tada, kai kažkas paima už rankos, paskatina, padrąsina, patvirtina, kad dėl to nebus jokių padarinių, dėl to nebus atimti iš šeimos vaikai, dėl to nebus sudėtinga ieškant darbo ar pan.“, – sakė M. Navickienė.

„Oficiali statistika rodo, kad vos apie 150 moterų per pirmuosius metus, matome pagal sveikatos sistemos statistiką, turėjo diagnozuotą depresiją, tačiau realiai tarptautiniai tyrimai ir Lietuvos tyrimai rodo, kad mažiausiai kas ketvirta moteris su tokiais dalykais susiduria“, – liūdną statistiką atskleidė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

 Planuojame, kad bus apmokyta daugiau negu tūkstantis specialistų.

Planuojama, kad sistema pradės veikti nuo kitų metų liepos. „Kad į kiekvieną šeimą atvyktų akušeris, kuris gali konsultuoti ir kad akušeriai turėtų bendradarbiavimo mechanizmą su socialiniais darbuotojais, socialinės srities specialistais. Kiekvienoje savivaldybėje siekiame, kad toks algoritmas atsirastų ir būtų lankomos visos šeimos“, – tikino socialinės apsaugos ir darbo ministrė. „Tikslas yra, kad per artimiausius metus–pusantrų mes turėtume šitą sisteminę paslaugą visose be išimties savivaldybėse. Planuojame, kad bus apmokyta daugiau negu tūkstantis specialistų“, – tikslus vardijo ir A. Dulkys.

Žurnalistė, mama Daiva Žeimytė-Bilienė pati prisimena vargus po gimdymo ir bando padėti tą patiriančioms jaunoms mamoms. „Man atrodo, geriau, kai kažkas vyksta, negu visai nieko nevyksta. Labai gaila, kad mes turime sulaukti tam tikrų tragiškų įvykių ir tokių labai skausmingų mums, kaip visuomenei, tam, kad kažkas pajudėtų“, – teigė ji.

Valdžia taip pat sieks, kad šalyje atsirastų ir savitarpio paramos grupės besilaukiančioms ir vaikus jau auginančioms šeimoms. Taip siekiama, kad pačiose bendruomenėse būtų padedama gerinti tėvystės įgūdžius.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

tik

tie greiti dulkiagalviu valdomi greituoju budu nuramins /...marins/ o

Dangaus

atspindys pelkeje - visos "globos","gynimo" ir "rupybos" organizacijos,atsiprasant! Ju uzdavinys - kad nepritruktu ka joms "globoti,ginti ir rupintis".

Tokiom

Ne greitukės reike o i areštinę pasodint apmąstyt gyvenimo prasmę
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS