Dėl galimai neskaidriai stumiamo įstatymo Loterijų asociacija kreipėsi į STT | KaunoDiena.lt

DĖL GALIMAI NESKAIDRIAI STUMIAMO ĮSTATYMO LOTERIJŲ ASOCIACIJA KREIPĖSI Į STT

  • 1

Lietuvos loterijų asociacija kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl Loterijų mokesčio įstatymo pataisų teikimo aplinkybių. Dėl panašių iniciatyvų ir įtariamo bandymo papirkti Seimo narį Generalinė prokuratūra ir STT jau vykdo ikiteisminį tyrimą, kuriame figūruoja buvęs Nacionalinės lošimų ir žaidimų verslo asociacijos vadovas, verslininkas Samoilas Kacas.

Nepaisant pradėto ikiteisminio tyrimo, įstatymo projektas, kuriuo siūloma didinti mokesčius loterijoms, svarstytas prieš dvi savaites Seimo Biudžeto ir finansų komitete, iš anksto apie tai neinformavus suinteresuotų pusių. Komiteto posėdyje pakviesti dalyvauti tik Nacionalinė lošimų ir žaidimų verslo asociacijos atstovai.

Pasak loterijų asociacijos, pasiūlymai dar labiau apmokestinti loterijas atitinka tik S. Kaco ir jo vadovautos Nacionalinės lošimų ir žaidimų verslo asociacijos interesus. Prašoma surinktą medžiagą pridėti prie jau pradėto Generalinės prokuratūros ir STT ikiteisminio tyrimo.

Seimo komiteto posėdyje lapkričio 19 d. nutarta siūlyti mokesčius loterijoms didinti iki 15 proc. Klausimas skubiai įtrauktas į Seimo posėdžio darbotvarkę, tačiau vėliau išbrauktas – galimai apsižiūrėta, kad komitetui balsuojant nebuvo reikalingo narių skaičiaus.

Netrukus po to registruotos penkių Seimo narių pataisos mokestį didinti dar labiau – iki 18 proc. Biudžeto ir finansų komitete šiam pasiūlymui pritarta. Klausimo svarstymui komiteto posėdyje skirtos vos kelios minutės. Taip pat komitetas neketina dėl didinamų mokesčių prašyti Vyriausybės išvados, nors tai numatyta Seimo statute.

„Manome, kad tai yra galimai korupcinis pasiūlymas, kuris tik dar labiau padidintų atotrūkį tarp loterijų ir azartinių lošimų. Pritarus siūlymui didinti loterijų mokestį, loterijos, mažiausiai žalinga žaidimų rūšis, bus net tris kartus labiau apmokestintos už azartinius lošimus“, – sako Lietuvos loterijų asociacijos prezidentas Andrius Karaliūnas.

Dėl skubotai ir galimai neskaidriai teikiamų įstatymo pataisų praėjusią savaitę susirūpinimą išreiškė didžiosios Lietuvos verslo asociacijos, išsiuntusios viešą kreipimąsi į premjerę Ingridą Šimonytę, Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, Seimo valdybą ir Finansų ministeriją.

„Visą įstatymo keitimo procesą vertiname kaip neskaidrų, itin skubotą, lydimą grasinimų loterijų verslui. Jau dabar girdime užuominų, kad jei nepaklusime – bus imtasi kitų loterijų ribojimo žingsnių. Paprašėme STT visą šią informaciją prijungti prie jau pradėto ikiteisminio tyrimo“, – teigia A. Karaliūnas.

Anot asociacijos vadovo, kelis kartus didesnis mokestis iš esmės reikštų loterijų verslo išstūmimą į užribį, taip skatinant azartinius lošimus.

Loterijos apmokestintos daugiausiai

Loterijoms ir azartiniams lošimams taikomos skirtingos mokesčio bazės.

Antžeminių automatų lošimų organizatoriai šiuo metu moka fiksuotą vieno aparato mėnesinį mokestį.

Antžeminių lažybų bei nuotolinių lošimų moka atitinkamai 18 proc. ir 13 proc. nuo grynųjų pajamų (žaidėjų statymų ir išmokėtų laimėjimų skirtumas).

Tuo tarpu loterijos mokesčius moka nuo visų pajamų, gautų pardavus bilietus. Šie mokesčiai šiandien sudaro 29,1 proc. nuo uždirbtų pajamų ir yra didžiausia procentinė išraiška visoje rinkoje.

Per pirmus tris šių metų ketvirčius loterijų verslas į biudžetą sumokėjo 11,75 mln. eurų mokesčių – daugiausiai iš visų šios rūšies verslų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Oho

Gudrei čia Nacionalinė lošimų ir žaidimų verslo asociacija nori išvažiuoti į priekį su lošimų aparatais ir nuotoliniais lošimais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS