„Kosmos Theatre“: naujos realybės suvokimo galimybės | KaunoDiena.lt

"KOSMOS THEATRE": NAUJOS REALYBĖS SUVOKIMO GALIMYBĖS

"Kosmos Theatre" – vaizdo teatro krypčiai Lietuvoje atstovaujančių bendraminčių menininkų komanda. Tai, ką kuria šie žmonės, pelnytai būtų galima įvardyti kaip vieną novatoriškiausių ir šiuolaikiškiausių teatrų šalyje.

Teatro vardas ypač dažnai minimas po karantino metu sukurto ir gyvai internetu transliuoto spektaklio "#Protestas". Vasarą "Kosmos Theatre" kūrybinė laboratorija įsikūrė Kaune ir gausiai ruošia naujas skirtingo formato veiklas, kurias bus galima patirti jau rugpjūtį.

Regėti pasąmone

Tokiame teatre siužetas grįstas asociatyviais vaizdais, o ne naratyvu ir priežastiniais ryšiais.

"Kosmos Theatre" vardu pasivadinusi talentingų jaunosios kartos režisierių, aktorių, dailininkų ir kompozitorių kūrybinė grupė, kuriuos vienija bendras siekis kurti tokį teatrą, kuriame būtų kalbama vaizdų ir garsų kalba. Pasak jų, tikrojo vaizdo teatro principų valstybiniuose teatruose nepavyktų įgyvendinti.

"Įkūrėme teatrą siekdami legalizuoti šį žanrą. Vaizdo teatras mūsų teatruose nesusiformavo kaip atskira mokykla. Lietuvos teatre galima būtų įžvelgti dvi dominuojančias teatro tradicijas – stanislavskišką ir brechtišką. Pirmoji apeliuoja į emocijas, antroji – į mąstymą. O vizualinis teatras – į pasąmonę. Tokiame teatre siužetas grįstas asociatyviais vaizdais, o ne naratyvu ir priežastiniais ryšiais. Vizualumas yra ne tik tai, ką regi, bet jis ištinka kaip visumos poveikis, kaip vaizdo, garso, aktoriaus sąveika bendrame paveiksle", – mintimis dalijosi vienas pagrindinių "Kosmos Theatre" įkūrėjų ir režisierių Žilvinas Vingelis.

Teatro įkūrėjus Ž.Vingelį ir prodiuserį Darių Vizbarą suvedė labai panašios kūrybinės idėjos, vėliau prie jų prisijungė kiti bendražygiai. Taip jau prieš trejus metus buvo pradėtas kurti naujas kūrybinis judėjimas, dirbęs su nepriklausomos kūrybinės jaunųjų menininkų organizacijos "Baltijos kamerinis operos teatras" vardu.

Idėjoms, kūriniais ir kūrybinei komandai šis vardas buvo tolimas, todėl visai neseniai, šių metų kovo 3 d., jai buvo suteiktas naujas, labiau teatro idėjas atspindintis pavadinimas – "Kosmos Theatre". Nors ir bendradarbiauja su mokslininkais, teatras neturi tiesioginių sąsajų su tuo, kas vyksta kosmose. Senosios Graikijos filosofų naudotas terminas "kosmos" koduoja pasaulio, kaip mikrokosmoso ir makrokosmoso visumą, anapus žmogų supančios aplinkos egzistuojančią kitą realybę, kurios slenkstį peržengus tampa nebeaišku, ar lėlininkas valdo lėlę, ar lėlė valdo lėlininką.

"Kosmos Theatre" vadovaujasi savajame manifeste išskirtais penkiais pagrindiniais prioritetais. Pirmiausia – tai nedaiktiškos tikrovės tyrinėjimas. Tos tikrovės, kurios mes nematome akimis, bet visi iš dalies joje gyvename ir susitinkame daiktiškoje realybėje. Tai sapnų, realybės surogatų, virtualiosios realybės ir kitų nerealistiškų realybių tyrimas.

Teatro kūriniams būdinga mokslo ir meno sąjunga turinyje ir formoje. Kūrėjai glaudžiai bendradarbiauja su mokslininkais, tyrinėdami tai, kas aktualaus ir įdomaus vyksta dabartiniame pasaulyje. Taip pat siekia daugiažanriškumo ir teatro raiškos viešose erdvėse.

Tarp sapno ir realybės

Tyrinėsime prasiplečiantį vaizduotės plyšį stagnacijoje, kiek tame sustabdytame momente gali įvykti daug dalykų, jei gerai į jį įsižiūrėsi.

Šie prioritetai bus toliau įgyvendinami ir rugpjūčio antroje pusėje startuosiančio naujo kūrybinio "Kosmos Theatre" sezono veiklose. Sezono kodas – "zugzwang" – šachmatų žaidime naudojamas terminas, reiškiantis, kad vienintelis naudingas ėjimas yra nedaryti jokio ėjimo.

"Tai bus naujojo sezono pagrindinė tema, sujungianti visas mūsų veiklas. Karantino metu galėjai būti didvyriu, jei neišėjai iš namų. Naujausiame spektaklyje "Kafka Insomnia" tyrinėjame rašytojo Kafkos pasaulį, kuris nesukūrė savo šeimos, neišsikraustė iš tėvų namų ir pats save įkalino vidinėje kančioje. Kitose veiklose būnant vienumoje per mobiliąsias programėles ir su virtualiosios realybės akiniais galima patirti kitų žmonių istorijas. Tyrinėsime prasiplečiantį vaizduotės plyšį stagnacijoje, kiek tame sustabdytame momente gali įvykti daug dalykų, jei gerai į jį įsižiūrėsi", – pasakojo Ž.Vingelis.

Naujausius "Kosmos Theatre" spektaklius bus galima pamatyti tarptautiniame šiuolaikinių menų festivalyje "ConTempo". Festivalio metu rugpjūčio 20 d. 20 val. ir 21 d. 18 val. Kauno miesto kameriniame teatre bus pristatyta vizualinio gyvos muzikos spektaklio "Kafka Insomnia" premjera. Spektaklio kompozitorius – Andrius Šiurys, režisierius – Ž.Vingelis. Kaip teigia kūrėjai, tai būsiąs pats eksperimentiškiausias darbas teatro veikloje, labiausiai įkūnijantis minėtuosius kūrybos prioritetus. Jame, visiškai atsisakant bet kokio naratyvo, laviruojant tarp sapno ir realybės, pasakojama vienos čekų rašytojo Franco Kafkos nemigos nakties istorija.

Rugpjūčio 22 d. "ConTempo" festivalyje didelio populiarumo sulaukusį spektaklį "#Protestas" žiūrovai galės išvysti net trimis būdais vienu metu: gyvą atlikimą "Kaunas 2022" biuro vitrinoje, projekciją ant Mykolo Žilinsko dailės galerijos ir virtualiąją transliaciją festivalio medijų kanaluose. Futuristiniame spektaklyje vaizduojama ateities žmonijos valstybė Monaksija, kurioje draudžiami jausmai ir nuolat slopinami specialiais vaistais, tačiau spektaklio veikėjai susivienija ir nusprendžia tam pasipriešinti. Karantino metu spektaklis buvo gyvai transliuojamas internetu, aktoriams nesusitinkant ir vaidinant kiekvienam iš savo namų. Festivalio metu jie pirmą kartą vaidins kartu.

Iki Naujųjų metų teatras žada pakviesti ir į kompozitoriaus Mantvydo Leono Pranulio M.K.Čiurlionio kūrybos įkvėptos etnokosmologinės operos "S‘Anatomia / Ženklai" premjerą.

Papildyta realybė

Vizualumas yra ne tik tai, ką regi, bet jis ištinka kaip visumos poveikis, kaip vaizdo, garso, aktoriaus sąveika bendrame paveiksle.

Dar viena be galo įdomi "Kosmos Theatre" siūloma veikla – garso spektakliai, dar kitaip tariant, Kosmos APP. Tai yra mobilioji programėlė, kurią parsisiuntus į išmanųjį telefoną ir vaikščiojant tam tikrose erdvėse pagal telefono GPS signalą galima pamatyti ir išgirsti į aplinką įfiltruotas istorijas. Pernai pirmą kartą buvo sukurta programa "Keturių konfesijų sankryža", veikusi vaikščiojant po parku virtusias Kauno senąsias kapines. Kas dar nespėjo išbandyti programėlės, galės tai padaryti rugsėjį, kai ši technologiškai atnaujinta programa vėl bus prieinama.

Šiuo metu yra kuriama nauja programa, veiksianti vaikščiojant brolių Hermano ir Oskaro Minkovskių XIX a. antroje pusėje pramintais takais nuo Aleksoto iki Santakos. Vokietijoje išgarsėję broliai (Oskaras tapo terapeutu, Hermanas – matematiku, fiziku, reliatyvumo teorijos pradininku) gimė ir vaikystės dienas leido Aleksote, mokydamiesi dabartinėje Kauno Maironio universitetinėje gimnazijoje. Premjera numatyta lapkritį. Ateityje ketinama sukurti ir trečią programą, bendradarbiaujant su Kauno IX forto muziejumi.

Virtualioji realybė

"Kosmos Theatre" aktyviai bendradarbiauja su virtualiosios realybės lyderiais Baltijos šalyse "Gluk Media" ir ruošia dviejų virtualiosios realybės filmų premjeras. Šiuo metu kuriamas filmas apie dailininkę Marianą Veriovkiną, vieną iš Miuncheno "Mėlynojo raitelio" ekspresionistų dailininkų grupuotės įkūrėjų, išgarsėjusią kūryboje akcentuotu feministiniu diskursu. Dailininkės brolis buvo Kauno gubernatorius, kuris, užuot vykdęs rusifikaciją, rėmė lietuviškus vaidinimus. Vienu metu M.Veriovkina buvo žinomesnė už M.K.Čiurlionį, tačiau jos kūryba laikui bėgant buvo primiršta.

Teatras labai džiaugiasi gavęs Lietuvos kino centro finansavimą paruošiamiesiems virtualiosios realybės filmo "Your Dream" darbams. Filmas ypatingas tuo, kad tai bus sapno simuliacija. Režisierius Ž.Vingelis kartu su dramaturge Marija Judzentavičiūte ir kitais filmo kūrėjais atliko ilgai trukusį tyrimą, rinkdami ir analizuodami įvairių socialinių grupių žmonių sapnus. "Your Dream" – interaktyvus ir psichoterapinis filmas, žiūrimas su virtualiosios realybės akiniais.

Vizualinis gatvės teatras

Ir tai dar ne viskas, kuo gyvena "Kosmos Theatre". Teatras organizuoja ir vizualinį teatrą populiarinantį tarptautinį festivalį, pristatysiantį žinomiausius šio teatro žanro atstovus iš Italijos, Ispanijos ir Rusijos. Festivalio metu veiks kūrybinės dirbtuvės "Kosmos Theatre Lab". Pernai pirmą kartą surengtame festivalyje dirbtuvės buvo skirtos aktorių vaidybai: vaidyba su lėlėmis, kūno dramaturgija ir vaidyba su projekcija. Šiemet, sąryšyje su "zugzwang" ir karantino temomis, festivalis skiriamas vizualiniam gatvės teatrui.

Kūrybinių užsiėmimų metu bus kuriami vizualiniai spektakliai socialiniame kontekste, tarsi sapno ir realybės susikirtimas viešosiose erdvėse. Meistriškumo kursuose commedia dell‘arte stiliaus vaidybą dėstys šio žanro režisierius ir pedagogas iš Italijos Matteo Spiazzi, ispanas Adrianas Schvarzsteinas (pasirodys ir festivalyje "ConTempo") ves gatvės teatro ir šiuolaikinio cirko dirbtuves, o legendinio prancūzų klounados pedagogo Philippe'o Gaulier dirbtuves ves lietuvių aktorė ir režisierė, teatro "Raudonos nosys" meno vadovė, tiesioginė P.Gaulier mokinė Marija Baranauskaitė.

Rudenį laukiama svečių iš Sankt Peterburgo – bus organizuojamos papildomos dirbtuvės, vedamos vienų iš 'Kosmos Theatre" inspiratorių, visame pasaulyje žinomų vaizdo teatro menininkų – inžinerinio teatro AKHE. Kūrėjai dirbs su penkiolika lietuvių aktorių, režisierių ir scenografų, o rezultatai (spektaklių eskizai skirtingose viešose erdvėse) spalį bus pristatyti Lietuvos teatrų vadovams, publikai ir kritikų bendruomenei. Teatrų vadovams patikę pasirodymai turės galimybę būti pastatyti ir vėliau teatro scenoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS