Kaip nuo kitų metų didės rezidentų algos? | KaunoDiena.lt

KAIP NUO KITŲ METŲ DIDĖS REZIDENTŲ ALGOS?

Vyriausybė trečiadienį patvirtino, kaip nuo 2018 metų sausio 1 dienos rezidentų algos didės 10 procentų.

Nustatyta, kad skaičiuojant atlyginimus jaunesniajam gydytojui rezidentui turi būti taikomas bazinio darbo užmokesčio (mėnesinės algos) koeficientas – 3,5, o vyresniajam gydytojui rezidentui – 4, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Ministerijos skaičiavimu, nuo sausio jaunesniojo rezidento alga nuo 390,5 euro kils iki 463,75 euro, o vyresniojo rezidento alga – nuo 497 eurų iki 530 eurų.

Valstybės biudžete tam papildomai skirta 1,4 mln. eurų.

Seime konservatoriai Ingrida Šimonytės ir Mykolas Majausko siūlė projektą, pagal kurį rezidentų algos būtų augusios labiau, tačiau tam nepritarė parlamentas.

SAM aiškina, kad rezidentų algų didinimui jau gruodį skyrė pinigų iš sutaupytų ministerijos administravimo lėšų. Tam skirta beveik 100 tūkst. eurų, iš kurių vyresniesiems rezidentams bus išmokėtos vienkartinės premijos, sieksiančios apie 80 eurų. Papildomai tam numatoma skirti ir Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšų.

Seimo pirmininkas Statuto nepažeidė

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis paskelbęs perbalsavimą dėl gydytojų rezidentų algų parlamento statuto nepažeidė, trečiadienį konstatavo Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Toks sprendimas priimtas valdančiųjų balsais. Etikos komisijai priklausantys trys opozicijos atstovai įsitikinę, kad Statutas buvo pažeistas ir Seimo pirmininkas pats tą pripažino grįžęs į įstatymo priėmimo procedūrą būtent nuo tos vietos, kai galiojančiu pripažintas pirmasis balsavimas.

„Atidarote Pandoros skrynią“, – sakė konservatorius Kazys Starkevičius.

Jis su kolegomis priminė, jog pagal susiklosčiusią praktiką, kad nebūtų piktnaudžiaujama perbalsavimais, paprastai tai daryti leidžiama, kai rezultatas būna lygus arba aptikta balsavimo pažeidimų.

Priimdama V. Pranckiečiui palankią išvadą Seimo Etikos ir procedūrų komisija vadovavosi Seimo statuto nuostata, kad „balsavimą pakeliant rankas ar naudojant elektroninę sistemą galima pakartoti, kol nepradėtas svarstyti kitas darbotvarkės klausimas, jeigu kilo abejonių dėl balsų skaičiavimo tikslumo ir jeigu to reikalauja Seimo pirmininkas, posėdžio pirmininkas arba ne mažiau kaip 5 posėdyje dalyvaujantys Seimo nariai“.

„Pirmininkas turėjo tokią galimybę paskelbti pakartotinį balsavimą, jeigu jam kilo abejonių. Jis tokį sprendimą priėmė“, – komisijos sprendimą trečiadienį žurnalistams pristatė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė.

„Žinome, kad opozicinės frakcijos pareiškė nepasitenkimą. Mūsų parlamento, man atrodo, yra labai teisinga tradicija, kad perbalsavimas skiriamas, kai balsai pasiskirsto po lygiai arba būna minimali vieno balso persvara, tačiau statute to konkrečiai nenumatyta“, – pridūrė ji.

Antradienį per rytinį posėdį svarstant Medicinos praktikos įstatymo pataisas dviejų balsų persvara siūlymui pritarta konservatorių Ingridos Šimonytės ir Mykolo Majausko siūlymui kitąmet gydytojų rezidentų darbo užmokestį padidinti šiek tiek daugiau nei siūlė Vyriausybė.

Valdantieji paprašė perbalsuoti, mat „valstietis“ Kęstutis Bacvinka pareiškė atsiimantis savo balsą, nors iš tiesų jis išvis nebuvo balsavęs. Seimo pirmininkas paskelbė perbalsavimą, ir pasiūlymas didinti gydytojų rezidentų algas buvo atmestas. Supykusi opozicija paliko posėdžių salę.

Be jų balsų valdantieji kurį laiką negalėjo priimti kitų įstatymų, nes neturėjo būtino 71 balso.

Į Seimo plenarinių posėdžių salę opozicijos atstovai grįžo tik, kai valdantieji sutiko pripažinti teisėtu balsavimą dėl konservatorių pasiūlymo. Tačiau vėliau jų balsais įstatymo pataisa išvis liko nepriimta.

Visos Seimo opozicinės frakcijos dėl paskelbto perbalsavimo V. Pranckietį apskundė Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ne medike,tik tokia mano nuomone.

Desimt procentu,o prokuroras,ir kitiem tesininkam kiek procentu padidinot? Is anksto pakisa uzsiima seimunai,vyriausybe,kad ju sukciavimu neviesintu,nebaustu.Juk kiek atvira per TV skaiciais sneka ateje atsakungi zmones kaip taskomi ES pinigai.Tai kaip nepamaloninsi prokuroru.O is rezidentu galima ir pasitycioti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS