Smogiantis algoritmo kodas | KaunoDiena.lt

SMOGIANTIS ALGORITMO KODAS

Mūsų ministras D.Kreivys yra kongenialus. Taip veikiausiai diagnozuotų kombinacijų feldmaršalas Ostapas Benderis. Ministras galėtų pretenduoti ir į Nobelio premiją. Už pasiekimus telkiant kongenialią mintį, apibrėžiančią elektrifikacijos Lietuvoje fenomeną. Kaip būtų galima įvardinti reiškinį, kai lietuviai perka elektrą 100 kartų brangiau nei švedai, bet nesupranta kodėl?

Praėjusį trečiadienį D.Kreivys mėgino paaiškinti ir tai, dėl kokių priežasčių vidutinė elektros kaina "Nord Pool" biržoje tądien pasiekė 823 eurus už megavatvalandę. "Kaina galėjo būti šiek tiek mažesnė, tačiau mūsų generatorius Elektrėnuose yra labai didelio galingumo. Kai didelio galingumo generatorius įsijungia, jo pasiūlymą birža atmeta", – ELTA citavo D.Kreivį. (Kur dėtume srovę, jei būtume pasistatę politkorupcinį kliedesį – atominę elektrinę?)

Panašu, kad valdantieji visai nevaldo situacijos. Vienos nesąmonės, painiava ir desperacija.

Ministras pagrindė – Lietuvos generacija buvo atmesta dėl biržoje naudojamo algoritmo "paradokso". "Esmė ta, kad didžiulis kiekis elektros, jei jos poreikis mažesnis, yra nepriimamas. Tada priimamas kitas kito tiekėjo pasiūlymas, kuris yra aukštesne kaina, kuris gali pagaminti mažiau", – sakė D.Kreivys. Jis dar teigė, kad tokia "paradoksali situacija" įprastomis sąlygomis kartojasi maždaug kartą per metus, bet esant tokioms aukštoms energijos kainoms ji pradėjo kartotis kiekvieną mėnesį. "Tai yra europinio lygio reguliavimas, algoritmas. Jį apskaičiuoja ir nustato ACER – visų Europos reguliuotojų sąjunga. Paties algoritmo pakeisti neįmanoma, bet galbūt algoritme užkoduoti kai kuriuos instrumentus, kad paradoksas, kuris yra, nekeičiant algoritmo esmės, galėtų kažkaip kitaip veikti", – svarstė D.Kreivys.

Tai kodėl (nenorminis jaustukas!) šitaip gyvuliškai brangsta ta rozetės ir "štepselio" sąjunga?

Biurokratija sukūrė tokią sistemą, kad niekas čia nieko jau seniai nebesuvokia, o tuo metu kai kas gali primityviai tais "užkoduotais instrumentais" lupikauti. Koks pernai buvo "Ignitis grupės" pelnas (EBITDA)? Vajezau – 332,7 mln. eurų. Kiek bus šiemet?

P.S. Panašu, kad valdantieji visai nevaldo situacijos. Vienos nesąmonės, painiava ir desperacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Tam gėda k

O kas tu toks per vienas esi, kad leidi sau tokius klausimus uždavinėti? Esi nulis tai ir būk nulių, ne užauga.

To gėda

Pats tu vatnikas

GĖDA KD

kokias pareigas KD užima Pocius ? Kiekvieną kartą pasireiškia, kaip ryškus vatnykas. Tada kyla klausimas, kas finansuoja KD ? arba Pocių ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS