Žvejai kelia piratų vėliavas | KaunoDiena.lt

ŽVEJAI KELIA PIRATŲ VĖLIAVAS

Įdomią protesto formą pasirinko Lenkijos ir Norvegijos žvejai, kurie lyg susitarę laivuose kelia piratų vėliavas.

Įspėjimas valdžiai

Lenkijos žvejai keldami piratų vėliavas išreiškia protestą prieš ES valdininkus, kurie smarkiai suvaržė žvejybą Baltijos jūroje, ypač rytinėje jos dalyje. Taip jie tarsi akcentuoja, kad nepasitiki valdžios pozicija, kuri varžo verslą.

Norvegijos žvejai protestuoja prieš šioje šalyje sugriežtintus žvejybos ataskaitų teikimo reikalavimus. Nustatytas trumpas terminas, per kurį iš žvejybos grįžęs žvejas privalo valdžiai pateikti ataskaitas. Jis turi fiksuoti, kada išplaukė į žvejybą ir iš jos grįžo, kiek žuvų sugavo, nurodyti jų svorį.

Anksčiau ataskaitas Norvegijoje privalėjo teikti tik didžiųjų laivų žvejai. Dabar tai privalo daryti visi.

Iškelta piratų vėliava yra tarsi simbolinis signalas, kad valdžia nepasitiki žvejais, įtarinėja juos nebūtais dalykais.

Papildomi reikalavimai smarkiai apsunkina žvejų darbą, ypač esant sunkioms oro sąlygoms.

Žvelgiant iš valdžios pusės, tokia priemonė atrodo tarsi ir teisinga, nes Norvegijoje padaugėjo nusikalstamos žvejybos atvejų, kai sugautos žuvys yra nuslepiamos.

Iškelta piratų vėliava yra tarsi simbolinis signalas, kad valdžia nepasitiki žvejais, įtarinėja juos nebūtais dalykais.

Piratų tradicija

Protestuodami Lenkijos ir Norvegijos žvejai kelia vėliavą „Linksmasis Rodžeris“ – juodame fone balta kaukolė ir du sukryžiuoti kaulai – arba naujesnę vėliavos versiją su dviem sukryžiuotomis špagomis.

Europos ir Amerikos žemynuose ši vėliava buvo laikoma piratų vėliava. Jos tikslas – įbauginti, padaryti stiprų psichologinį poveikį piratų persekiojamų laivų įguloms.

Iškeldami „Linksmąjį Rodžerį“ piratai leisdavo suprasti, kad persekiojamo laivo įgulai priešintis nėra prasmės. Būdavo nemažai atvejų, kai įgulos laivą piratams atiduodavo ir be kovos. Jei įgula sugalvodavo priešintis, piratai nuleisdavo „Linksmąjį Rodžerį“ ir iškeldavo raudoną vėliavą, tai reikšdavo, kad jie yra pasirengę užimti laivą jėga.

Šiuolaikiniame variante „Linksmąjį Rodžerį“ taip pat galima traktuoti kaip žvejų psichologinį poveikį valdžiai, nors žvejai – ne piratai, o valdžia – ne persekiojamas laivas. „Linksmasis Rodžeris“ gali reikšti įspėjimą valdžiai „atstoti“, nes žvejai nėra patenkinti ta situacija, kurią diktuoja valdžia.

Tradicija: JAV karo lėktuvuose „Linksmasis Rodžeris“ gali puošti lėktuvo sparnus. „En.Wikipedia.org“ nuotr.

Vėliavą pritaikė kare

Dvidešimtojo amžiaus istorijoje būta ir kitokių „Linksmojo Rodžerio“ traktavimų.

Kai karo tikslams pradėti kurti ir naudoti povandeniniai laivai, prieš jų atsiradimą ypač griežtai pasisakė britai. Jie laikėsi tradicijos, kad karo laivas turi būti atviras, o ne pulti tarsi pasalūnas.

1901 m. Didžiosios Britanijos karališkojo laivyno admirolas Artūras Vilsonas pareiškė, kad „povandeniniai laivai yra negarbinga, nesąžininga ir ne angliška laivyba. Visų užimtų povandeninių laivų įgulų nariai turi būti traktuojami kaip piratai ir pakariami.“

Jo žodžius tarsi atvirkščiai išvertė vieno pirmųjų britų povandeninio laivo „HMS E9“ kapitonas Maksas Hortonas. Jis, prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, 1914 m. rugsėjo 13 d. nuskandino vokiečių lengvąjį kreiserį „SMS Hela“ ir nurodė laive iškelti „Linksmojo Rodžerio“ („Jolly Roger“) vėliavą.

Taip ši vėliava tapo povandeninio laivyno sėkmės simboliu. Po nuskandinto priešų laivo „Linksmasis Rodžeris“ jau Antrojo pasaulinio karo metais pradėtas kelti net tik Didžiosios Britanijos, bet ir Australijos povandeniniuose laivuose.

Žinomi atvejai, kai „Linksmasis Rodžeris“ iškeltas ir JAV povandeniniuose laivuose. 2002 m. kovo 1 d. JAV povandeninis laivas „HMS Trafalgar“ į uostą grįžo su iškelta piratų vėliava. Tradicija prigijo ir piratų vėliavą imta kelti kituose laivuose.

Informacija: piratų vėliava su tomahaukais pranešė apie laivo sėkmę ir mūšyje nukautus priešus. „En.Wikipedia.org“ nuotr.

Ant vėliavos pradėti klijuoti tomahauko simboliai, kurie nurodo, kiek kuris laivas sunaikino priešo laivų.

JAV „Linksmasis Rodžeris“ siejamas ir su karo aviacija. 1943 m. JAV Norfolko bazėje suformuota antroji JAV eskadrilė, kuri buvo pavadinta „Jolly Roger“. Tokį pavadinimą pasiūlė jos vadas Džonas Tomas. Kovoje su japonais jo lėktuvas nukrito į vandenyną, bet Dž. Tomui pavyko išsigelbėti. Po šios sėkmės jis buvo „pakrikštytas“ vandenyno piratu. Taip gimė eskadrilė, kuri kare pasirodė itin sėkmingai. Jos lakūnai per 76 skrydžius numušė 152 priešo lėktuvus. Taip „Jolly Roger“ tapo JAV karinio jūrų laivyno simboliu. Šią emblemą ant JAV karo lėktuvų, dalyvaujančių mūšiuose įvairiose pasaulio vietose, galima išvysti ir mūsų dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Piratus karia ant rejos.

Anonimas

Geriau tegul kelia mikimauzo veliavas rezultatai bus tie patys

SUSIJUSIOS NAUJIENOS