Kodėl pavasarį naudinga valgyti žalumynus? | KaunoDiena.lt

KODĖL PAVASARĮ NAUDINGA VALGYTI ŽALUMYNUS?

Salotos, svogūnų laiškai, ridikėliai ant prekystalių – jau užauginti Lietuvoje. Agurkai ir krapai – taip pat lietuviški.  Medikai primena, kad tai puikus vitaminų, mineralų ir biologiškai veiklių medžiagų šaltinis.

Pirmieji ragauja ūkininkai

Ūkininkas Arvydas Rimkus sako, kad pirmuosius lietuviškus žalumynus pirkėjams pasiūlė balandžio viduryje.

"Pirmiausia sulaukiame salotų, ridikėlių derliaus. Po to ateina ir krapų, agurkų eilė, na, o lietuviškų svogūnų laiškų dabar galima įsigyti beveik ištisus metus", – sako ūkininkas.

Gydytoja dietologė, Dietoterapijos centro vadovė Laura Romeraitė-Kuklierienė tvirtina, kad svogūnų laiškai pavasarį yra ypač naudingi.

"Juose yra gausu vitamino C, kuris padeda atsigauti po persirgtų infekcinių ligų ir kartu su folio rūgštimi bei geležimi, kurių taip pat turtingi svogūnų laiškai, padeda įveikti pavasarinį nuovargį. Svogūnų laiškų sudėtyje esantis cinkas labai naudingas ir žiemą nualintų plaukų, nagų bei odos grožiui sugrąžinti. Juose nemažai ir kalio, fosforo, kurie svarbūs dantų sveikatai ir parodontozės profilaktikai bei jos simptomams slopinti. Tačiau šviežių svogūnų laiškų turėtų vengti sergantieji virškinimo trakto ligomis", – pasakojo gydytoja L.Romeraitė-Kuklierienė.

Krapai sveika širdžiai

Svogūnų laiškai dera su įvairiomis daržovėmis ir žalumynais, ypač su morkomis, burokėliais, pomidorais, bulvėmis, krapais ir bazilikais. Jais galima skaninti salotas, sriubas, košes, pabarstyti žuvies ir mėsos patiekalus, sūdytą silkę.

Krapas yra puiki polivitamininė daržovė ir turi dar daugiau vitamino C nei svogūnų laiškai. Krapų sudėtyje gausu karotino, B grupės vitaminų, vitamino P ir flavonoidų, svarbių širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Krapai taip pat turi daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies ir kitų. Liaudies medicinoje krapų nauda pripažinta seniai – jie švelniai ramina.

"Krapų lapeliuose sukaupiama ir daug eterinių aliejų, kurie yra labai lakūs, todėl juos reikėtų berti į baigiamą ruošti ar jau paruoštą maistą. Krapus geriausia naudoti šviežius, bet užšaldyti jų lapeliaii gerai išsaugo savo savybes ir skonį keletą mėnesių", – patarė gydytoja dietologė.

 

Salotų lapuose taip pat yra daug vitaminų, ypač vitaminų A ir C, chlorofilo, kalio, geležies, silicio ir kitų biologiškai veiklių medžiagų. Salotos gerina virškinimą, kepenų veiklą, medžiagų apykaitą, saugo organizmą nuo aterosklerozės. Jų lapuose daug rutino, stiprinančio kraujagyslių sieneles.

Kuo paprasčiau – tuo sveikiau

"Ridikėliai visada valgomi žali. Juose gausu vitaminų C, E, mineralų: kalio, kalcio, geležies, jodo, natrio, chloro, todėl ridikėliai netgi gali būti naudojami kaip druskos pakaitalas. Beje, nereikėtų išmesti ir augalo lapų, nes juose vitamino C daug daugiau nei šaknyse. Be to, juose gausu kalcio, geležies, natrio, fosforo, sieros ir kalio. Tačiau ridikėliai nerekomenduojami žmonėms, sergantiems virškinimo trakto ligomis", – pasakojo L.Romeraitė-Kuklierienė.

Specialistė pabrėžė, kad šviežiose daržovėse ir žalumynuose yra ne tik daug vitaminų, mineralų ir biologiškai veiklių medžiagų, bet ir daug skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį organizme, teigiamai veikia virškinimo sistemą, saugo nuo vidurių užkietėjimo.

"Daržovės ir žalumynai – puikus valgis norintiesiems sulieknėti, nes yra visai nekaloringos, bet suteikia sotumo pojūtį. Tai labai geras pasirinkimas vakarienei", – pasiūlė gydytoja.

Maisto tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė atkreipė dėmesį, kad dabar daržovių ir žalumynų galima nusipirkti beveik visus metus, bet pavasarį jie visiškai kitokio skonio: traškūs, sultingi, pilni vitaminų.

"Tradiciškai pavasario lėkštėse pirmieji atsiranda ridikėliai, svogūnų laiškai, salotos, krapai, rugštynės. Tikrasis daržovių skonis atsiskleidžia kuo paprastesnėse salotose – tiesiog į lėkštę prisidėjus daržovių, pagardinus jas druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejumi, jei yra noro – galima ir grietine, kefyru ar natūraliu jogurtu", – sakė maisto paruošimo žinovė.


Receptas

Agurkų užkandžiui su lašiša reikės dviejų agurkų, prinokusio avokado, 10 ridikėlių, 400 g natūralaus jogurto, 200 g sūdytos lašišos ir keturių arbatinių šaukštelių kapotų krapų.

Agurkus nulupkite ir šaukšteliu išimkite sėklas, susmulkinkite, kaip ir ridikėlius su avokadu. Sumaišytas daržoves apšlakstykite šaukšteliu citrinų sulčių. Jogurtą pagardinkite druska, pipirais ir įmaišykite smulkintus krapus.

Paruoškite keturias stiklines. Į jas dėkite po porą šaukštų pjaustytų daržovių, užpilkite jogurto. Viduryje dėkite lašišos suktinuką ir papuoškite krapo šakele.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS