Odontologė: visiškai sveikais dantimis pasigirti gali tik kas šimtasis lietuvis | KaunoDiena.lt

ODONTOLOGĖ: VISIŠKAI SVEIKAIS DANTIMIS PASIGIRTI GALI TIK KAS ŠIMTASIS LIETUVIS

  • 0

Apskritai lietuvių dantų būklė pastaraisiais metais gerėja, tačiau visiškai sveikus dantis turinčių žmonių mūsų šalyje beveik nėra, teigia odontologė Orinta Kovalevskaja.

Apskritai lietuvių dantų būklė pastaraisiais metais gerėja, tačiau visiškai sveikus dantis turinčių žmonių mūsų šalyje beveik nėra, teigia odontologė Orinta Kovalevskaja. Ji sako pastebinti, kad augant informacijos apie teisingą dantų priežiūrą kiekiui ir kokybei teisingus įpročius pamažu perima vis daugiau lietuvių, bet vis dėlto suvokimo apie ėduonies prevenciją Lietuvoje dar trūksta.

"Situacija Lietuvoje gerėja: žmonių dantys tampa sveikesni, tik ne taip sparčiai ir greitai, kaip norėtųsi. Manau, tai lemia vis didesnis informacijos apie dantų priežiūrą kiekis televizijoje, spaudoje, internete, – teigia O. Kovalevskaja. – Taip pat daugėja specialistų, kurie daug laiko skiria ne tik gydymui, bet ir nuoširdžiam bendravimui su pacientu apie profilaktiką. Vis dėlto žmonių su visiškai sveikais dantimis pasitaiko labai retai. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad jokių problemų neturi tik maždaug 1 proc. lietuvių."

Dažniausiai pasireiškianti dantų liga Lietuvoje, anot specialistės, yra ėduonis, dar žinomas kaip kariesas. O. Kavalevskaja pažymi, kad, statistikos duomenimis, šios ligos paplitimas tarp lietuvių siekia net 98 proc. Odontologė įžvelgia keletą to priežasčių: neteisingą mitybos režimą, vis dar ganėtinai menkas tiek suaugusiųjų, tiek vaikų žinias apie dantų priežiūrą, švietimo mokyklose ar darželiuose apie tinkamą dantų priežiūrą stygių.

"Dantų sveikatą pirmiausia lemia vadinamoji trijų žingsnių programa: datų šepetėlis su pasta, dantų siūlas ir kenksmingas bakterijas naikinantis skalavimo skystis. Pastebiu, kad visi žino, jog reikia valytis dantis šepetėliu, tačiau dantų siūlo bei antiseptinio skalavimo skysčio naudą suvokia daug mažiau lietuvių. Be to, net ir tie, kurie tai žino, neretai vienos arba kitos priemonės nenaudoja, manydami, kad jos yra tik rekomendacija, bet ne būtinybė. Tačiau norint turėti išties sveikus dantis ir mažiau bendrauti su odontologais tai labai svarbu", - teigia specialistė.

Rūpinantis burnos higiena, O. Kovalevskaja pataria nepamiršti ir liežuvio valymo svarbos. Pasak jos, ant liežuvio kaupiasi daug apnašų, kurias galima nuvalyti dantų šepetėliu arba specialiai tam skirtomis priemonėmis. Būtent apnašos ant liežuvio paviršiaus, pabrėžia odontologė, yra viena svarbiausių blogo kvapo iš burnos priežasčių.

Pačiais sveikiausiais dantimis, pasak odontologės, pasižymi vaikai iki 12 metų, o vėliau, amžiui didėjant, situacija ima stabiliai blogėti. Taip pat O. Kovalevskaja pastebi, kad moterys savo dantis prižiūri geriau negu vyrai.

"Vis dėlto pastebiu ir teigiamą tendenciją – būtent vyrų dantų priežiūros įgūdžiai pastaruoju metu vis labiau gerėja. Tai, kad vyrai daugiau pradeda rūpintis savo dantų sveikata ir sąžiningai vykdyti visus žingsnius, pastebimai prisideda ir prie bendro situacijos gerėjimo Lietuvoje", – sako O. Kovalevskaja.

Didelis vaidmuo gerinant situaciją Lietuvoje, specialistės teigimu, tenka ir mokykloms, ir odontologams. Ji pažymi, kad vienas blogiausių dalykų, ką galima daryti skaudant dantį - bijoti eiti pas gydytoją; priešingai, pas odontologus reikia lankytis ir profilaktiškai. O. Kovalevskaja sako besistengianti niekada pacientams negailėti patarimų.

"Savo darbe kiekvieną dieną pacientams aiškinu apie nepakeičiamą trijų žingsnių programą. Labai daug kas priklauso nuo specialistų: kuo daugiau odontologas aiškina apie šios programos naudą, tuo žmogus labiau suvokia jos svarbą ir reikalingumą. Dantų šepetėlis, dantų siūlas, bakterijas naikinantis burnos skalavimo skystis – trys paprasti dalykai, kuriuos būtina įsidėmėti. Tikiu, kad vis daugiau žmonių tai įsidėmės ir artimiausioje ateityje situacija gerės", – teigia gydytoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS