Prabilo skandalo purtomos Zarasų ligoninės vadovas: merė pasakė – eikite, kur norite | KaunoDiena.lt

PRABILO SKANDALO PURTOMOS ZARASŲ LIGONINĖS VADOVAS: MERĖ PASAKĖ – EIKITE, KUR NORITE

  • 43

Neregėtas chaosas Zarasų ligoninėje – įstaigą paliko net dvylika medikų. Kita dalis gydytojų žada trenkti durimis grįžę po atostogų. Ligoninę palikę medikai teigia neradę bendros kalbos su savivaldybės mere. Rajono valdžia planuoja reorganizaciją, siekia sujungti dvi įstaigas į vieną. Du pešasi, o laimėtojų nėra. Labiausiai nukentės vietos gyventojai, mat ištisi ligoninės skyriai nebedirba, tarp jų – ir reanimacijos. Buvęs ligoninės vadovas Remigijus Lamanauskas sutiko papasakoti apie situaciją Zarasų ligoninėje, praneša LNK.

– Kas tokio turėjo nutikti, kad išeitų net dvylika gydytojų, o kiti dar žada tą padaryti po atostogų?

– Ši situacija prasidėjo dėl rinkimus laimėjusios Nijolės Guobienės. Ji nesiteikė bendrauti su ligoninės bendruomene, nors mes ją bandėm prisikviesti. Balandžio mėnesį buvo medikų diena, atėjo vicemerė. Visi gydytojai gražiai prašė jos ateiti, juk prasideda reorganizacija, sveikatos centro kūrimas, norime žinoti, kas bus rytoj. Jauni gydytojai pasiėmę kreditus, neįsivaizduoja tolimesnio gyvenimo. Tačiau merė į susitikimą taip ir neatvyko. Gegužės 25 d. miesto taryba priėmė sprendimą įkurti sveikatos centrą. Nebuvo jokio dialogo. Manau, kad jei būtų atėję savivaldybės atstovai, paaiškinę situaciją, kad gal čia nieko blogo, paaiškintų vieną ar kitą modelį. Bet to nieko nebuvo. Birželio 22 d. merė pagaliau atėjo į ligoninę, į susitikimą su gydytojais. Tačiau jokio pokalbio nebuvo. O gydytojams pasakius, kad jie nori išeiti, atsakymas buvo labai aštrus: „Esate laisvi žmonės, eikite, kur norite“.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Gydytojų trūksta visoje Lietuvoje, o ypač regionuose. O čia išėjo net dvylika gydytojų. Kaip Zarasams rasti naujų gydytojų, kaip juos prisivilioti?

– Šiuo metu uždarytas Vidaus, Dienos chirurgijos skyrius, neveikia net Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrius. Smarkiai sumažėjo konsultacijų. Neįsivaizduoju, ką merė mąsto ir ką ji toliau galvoja daryti. Labiausiai nukentės pacientai, kuriems dabar tenka važiuoti į Visaginą arba Uteną.

– Dažnas pacientas paklaustų dėl Hipokrato priesaikos, kodėl dabar gydytojai mus taip metė?

– Gydytojai nuėjo į kitas ligonines. Vienus pakvietė į Rokiškio ligoninę, kitus į Kauno. Gydytojai visur yra reikalingi. Jie nepaliko paciento ant operacinio stalo. Problema jau sena, o valdžia mūsų į tai nežiūri. Jie galvoja, kad palakstysim ir grįšim.

– Dažnai sakoma, kad nauja valdžia – nauja šluota. Galbūt jūs galėjote tai numatyti?

– Merė manęs sveikatos centro vadovu nematė, o kai buvome su ja susitikę, ji įvardino, kad sveikatos centro vadovas turi būti medikas. Ligoninėje dirbau tris metus, per juos nebuvo nė vieno rimto skundo. Šiais metais dirbome „su pliusu“, pritraukėme jaunų darbuotojų, pradėjome teikti naujas paslaugas. Mūsų gyventojams nebereikėjo išvažiuoti į Uteną ar kitur, atlikome aukštas dienos chirurgijos paslaugas.

– Po pokalbio su mere, kad naujai kuriamo sveikatos centro vadovu savivaldybės administracija nemato nei jūsų, nei pirminės sveikatos priežiūros centro direktoriaus. Ar buvo paaiškinta kodėl, ar buvo padaryta kažkokių klaidų, gal gydytojai skundėsi?

Taip, kaip buvo, jau nebebus, nes kai kurie gydytojai jau susirado darbus ir atgal nebegrįš.

– Darbu ligoninėje nesiskundė ir gydytojai, dėl to dabar visi ir išėjo. Nes matė, kad esame viena komanda, vienas kitu pasitikime. Viską darėme dėl savo rajono gyventojų. O dabar jie nemato tolimesnės vizijos, kas toliau gali būti Zarasuose, kas bus rytoj. O jei žmogus prasimokęs daug metų, kad taptų gydytojų, nežino, kas bus rytoj, tai jo laukia bet kur kitur.

– Ar žinote, kokia situacija Zarasų ligoninėje, kokios paslaugos dar veikia?

– Kol kas ligoninėje dar veikia Priėmimo skyrius, slauga, fizioterapija, iš dalies veikia konsultacinė poliklinika. Tačiau vadovo naujo dar nėra.

– Kiek laiko užtruks išspręsti šią krizę, kad gyventojai sulauktų gydytojų sugrįžusių į ligoninę?

– Taip, kaip buvo, jau nebebus, nes kai kurie gydytojai jau susirado darbus ir atgal nebegrįš. Vidaus ligų skyrių ir reanimaciją galima paleisti funkcionuoti per mėnesį, jei kažkas su gydytojais kalbėsis.

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Ona

kas nežino kvailos ir ambicingos Zarasų mėrės. Atseit padarė tvarką atleisdama jai netinkančius profesinės mokyklos darbuotojus užtat į darbino savo vyrą.Dabar daro "savo'tvarką gydymo įstaigoje, o ten juk gyvena žmonės , bet Zarasiečiams svarbu gydytojų netekti, kur kreiptis pone "mere"Du gydytojus kiek žinoma au išskėstomis rankomis priėmė Rokiškis Gydytojai džiaugiasi, nes matė kas Zarasuose per kvailą merę kas darosi, kiri atsisėdo ne į savo roges, svarbu pavadinimas "Aš MĖRĖ viską galiu", o man į paprastus žmones nusipjaut.Ką daryti paprastų gyvenviečių gyventojams kaip : Dusetos ,Antazavė, Antalieptė.pusgalvė mėrė negalvoja tik saugo savo šilttą kėdę su neblogu atlyginimu, kur savivalda žiūri, Rajo centras per tokius merus išnyks visai.

vaidas

Jūs gerbiamieji nebesvaikite su savo Hipokrato priesaika. Įsivaizduojate, kad daktaras turi gydyti plikas, basas, nevalgęs, pavargęs ir visų spjaudomas. Patys gydykitės, eikite pas žiniuonius, kepenius ir t.t., gal pasiseks?

Abra kadabra

Vietiniams aišku kaip diena.Buvę valdžioj koncervai su socdemais prapylė rinkimus ir lovius kuriuose mito..Koncervai mikliai prisiplakė prie naujokų ir su komisarais skalbia juos be proškų.Net blusų ieško ten,kur jų nėr.O medicinos reforma juk užsukta prie 2 ar 3 metus, tai kur čia šuva pakastas?Kad sukilo lojalūs buvusiam vadovui ir spjovė į žmogų,tai protaujančiam ir klausimų nekiltų.FAKTAS tas,kad medįstaigoms TURI VADOVAUTI MEDIKAS, o ne pvz.santechnikas ar autobusistas. Atstovautų žmones,savo darbuotojus,derėtųsi su valdžia.O dabar dzyn,dzyn šiuo atveju.Nenori mano sąlygų ,turiu babkių, turiu verslą ir pochi jūsų sumauta medicina,tik su skandalo priemaiša.Dėl kelių daktariukų jam galva neskauda,o pencinykai do chaty pas pronūkius. O jūs,durneliai srėbkit mūsų zacirką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS