Per šventes gali praversti ir ankštoka suknelė | KaunoDiena.lt

PER ŠVENTES GALI PRAVERSTI IR ANKŠTOKA SUKNELĖ

Visos šeimininkės netrukus ners į virtuvę, skubėdamos nustebinti artimuosius šventinėmis vaišėmis. Gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė pristabdo: nereikia gaminti po kilogramą kiekvienam iš valgytojų! Medikė linki pasilepinti vaišėmis nepamirštant saiko.

Atleidžiame vadeles

Gydytojos žodžiais, ar persivalgymas per didžiąsias metų šventes yra bėda, priklauso nuo to, kaip patys į tai žiūrime: „Jeigu tikrai skanu, mėgaujiesi maistu, leidi sau daugiau suvalgyti ir vėliau jokių padarinių – nei graužaties, nei savęs kaltinimo – dėl to nejauti, nemanau, kad tai yra bėda. Galima leisti sau švenčių proga pasilepinti. Juk kai kuriuos patiekalus tik per Kalėdas ir valgome.“

Jeigu persivalgome ne tik per šventes ir tai kartojasi vis dažniau, jei prieš tai arba paskui badaujama, jei neapleidžia graužatis ir savęs kaltinimai – tai jau yra psichologinis sutrikimas.

Pagrindinė problema, su kuria daugelis susiduria per šventes, – valgydami nesugebame susivaldyti, laiku sustoti. Nieko nuostabaus, juk šventės – atsipalaidavimo laikotarpis, kai taip griežtai savęs nekontroliuojame, o gal net ir sąmoningai daugiau sau leidžiame.

„Tas laikotarpis netrumpas. Švenčiame su giminėmis, draugais, einame tai vienur, tai kitur – ir visa savaitė tokia. O dar mūsų lietuviškas mentalitetas: negalima įžeisti šeimininkės, visko reikia paragauti! Šeimininkė taip pat stengiasi neįžeisti svečių jiems per mažai pasiūlydama, tad nukrauna stalą patiekalais. Nori nenori, tą savaitę maisto suvalgome daugiau nei įprastai“, – palygina gydytoja.

Justė Parnarauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Lėčiau virškinama

Kūčių tradicija patiekti dvylika patiekalų – dar ne bėda. Tie patiekalai daugiausia augaliniai ir jų tik paragaujame, nedaug suvalgome. Kalėdos jau kitokios – norisi kažko įdomiau, egzotiškiau, kažko tokio, ko kasdien ant stalo neturime.

„Tuomet mūsų laukia keletas iššūkių. Visų pirma, maisto produktų maišymas ir jo gausa. Kuo riebesnis maistas, tuo jis lėčiau virškinamas, nes riebalai sulėtina skrandžio veiklą. Jeigu daug visko prisivalgoma vienu metu, į skrandį patenka toks mišinys, kad virškinimo sistema sustreikuoja.

Antra, mūsų psichologinė savijauta. Jeigu žmogus visus metus sveikai maitinasi, o tą maistą, kurio racione turėtų būti kuo mažiau, valgo tik per šventes, nėra blogai, jei tikrai to maisto norisi. Tačiau jeigu prieš kiekvieną kąsnį svarstoma: ar noriu? ar tikrai galiu? ar man nepakenks? – tai didžiulis stresas organizmui. Stresas neretai kenkia labiau, nei tas suvalgytas maistas, kuris gal ir ne pats tinkamiausias maistine prasme“, – pastebi J. Parnarauskienė.

Išeitis – iš anksto pagalvoti apie sveikatai palankesnes vaišes. Ne dėl to, kad kažko valgyti negalima, o dėl to, kad norime maitintis sveikiau ir geriau jaustis.

Pasak gydytojos dietologės, visada galima paieškoti alternatyvų: vietoj saldumynų, saldainių valgyti geresnės kokybės džiovintus vaisius, vietoj mėsos – pasigaminti įmantresnį daržovių arba kruopų patiekalą.

Pasipuoškite prigludusiais darbužiais. Tada labai greitai pajusite, kada jau pakanka valgyti.

Ieškoti alternatyvų

„Svarbu pasižiūrėti perkamų produktų sudėtį. Kuo maistas natūralesnis, tuo jis geresnis. Kuo mažiau jo sudėtyje dirbtinių dalykų – maisto priedų, dirbtinių konservantų, dirbtinių saldiklių, nenatūralių dažiklių – tuo geriau. Galima riboti cukraus ir druskos. Ar tikrai mums tiek jų reikia, gal įmanoma pasirinkti alternatyvų variantą, kur viso to yra mažiau? Net majonezo mišrainei galima paieškoti tokio, kuriame mažiau priedų, druskos, naudojamas kokybiškesnis aliejus. Kaip sakoma, iš kelių blogybių galima išsirinkti mažesnę“, – pataria gydytoja.

Per didžiąsias metų šventes svarbu nepamiršti saiko.

„Pirmiausia galbūt apie tai turėtų pagalvoti šeimininkės, kuriuos ruošia vaišes. Geriau paskaičiuoti, kiek bus svečių, kiek maisto reikia vienam svečiui – tikrai ne po kilogramą kiekvienam, pakanka 300–400 g. Ir maisto užteks, ir svečiai padėkos, ir išvengsime dažnos pošventinės dilemos: kur dėti nesuvalgytą maistą?“ – ekologinį aspektą primena J. Parnarauskienė.

Ji prisipažįsta radusi dar vieną įdomų patarimą apie tai, kaip sumažinti per šventes suvalgomo maisto kiekį: „Pasipuoškite prigludusiais drabužiais. Tada labai greitai pajusite, kada jau pakanka valgyti.“

GALERIJA

  • Per šventes gali praversti ir ankštoka suknelė
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

blondinka

ypac prie Stoties .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS