Vietoj lauktuvių – vaistai nuo hepatito | KaunoDiena.lt

VIETOJ LAUKTUVIŲ – VAISTAI NUO HEPATITO

Hepatitas C neatsitiktinai vadinamas tyliuoju žudiku. Apie ligą dažnas sužino gana vėlai, kai kepenys būna gerokai pažeistos. Prieš kelerius metus atsiradusius naujus vaistus nuo hepatito C gydytojai prilygina revoliucijai. Deja, jie kol kas kompensuojami ne visiems pacientams.

Pasitikrinti paskatino žinutė

"Atsitiktinai", – paklaustas, kaip pernai sužinojo, kad yra užsikrėtęs hepatitu C, sakė 42 metų klaipėdietis (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.)

Ne vieną dešimtmetį sirgęs virusiniu hepatitu vyras net neįtarė apie klastingą ligą. Pasitikrinti paskatino atsitiktinai per radiją nugirsta žinutė apie prakaitavimą.

Vyras kas rytą atsikeldavo šlapias nuo prakaito, o patalynė būdavo permirkusi. Vis dažniau užklumpantį nuovargį jis "nurašydavo" darbui.

Tikroji negalavimų priežastis paaiškėjo ne iškart: pasidarius išsamų mokamą kraujo tyrimą, vyrui buvo patarta apsilankyti pas šeimos gydytoją. Tam tikri padidėję kraujo tyrimo rodikliai leido įtarti, kad negaluoja virškinimo sistema.

Šalutiniai poveikiai – klaikūs

Po pusmečio išsamių bei įvairių tyrimų paaiškėjo, kad sveikatos problemas sukėlė įsisenėjęs virusinis hepatitas C. Kadangi buvo nustatytas trečias hepatito C genotipas, vyrui buvo paskirtas ilgalaikis gydymas įprastais vaistais – interferonu ir ribavirinu.

Gydytojas jį įspėjo apie galimus nemalonius šalutinius poveikius bei laikiną nedarbingumą. Pusmetį trukusį gydymą lydėjo stiprūs galvos, raumenų skausmai, kaulų laužymas, didžiulis nuovargis, šaltkrėtis, viduriavimas – prie šių  fizinių negalavimų prisidėjo depresinė nuotaika bei nemiga.

"Buvo dienų, kai atrodė, kad dėl skausmo net negaliu pakilti iš lovos. Bet prisiversdavau, laužydavau save, tikėdamasis pasveikti", – pasakojo pašnekovas.

Šokiravo reakcija

Iš pradžių visiems pasakojęs, kodėl taip staiga sulyso ir neteko beveik 20 kilogramų, klaipėdietis po vieno incidento užsisklendė.

Prieš gydymo pradžią įspėjęs savo darbdavį, kokia liga serga, jis buvo šokiruotas, kai šis demonstratyviai nusivalė ką tik paspaustą ranką.

Prieš gydymo pradžią įspėjęs savo darbdavį, kokia liga serga, jis buvo šokiruotas, kai šis demonstratyviai nusivalė ką tik paspaustą ranką.

"Pasijutau kaip raupsuotasis", – prisiminė pašnekovas.

Deja, ilgas ir sunkus gydymas trokštamų rezultatų nedavė – apsilankęs pas gydytoją, vyras sužinojo, kad virusas niekur nedingo, o kitų gydymo alternatyvų lyg ir nėra.

Nesulaukė kompensacijos

Hepatito virusas toliau darė savo juodą darbą ir ardė kepenis. Gydytojas įspėjo, kad bet kokie vaistai ar net peršalimas gali sukelti kepenų cirozę. Kaip galima išeitis buvo pasiūlyti nauji brangūs bei nekompensuojami vaistai, kurių daugelis parsiveždavo iš užsienio. Palyginti su parduodamais Lietuvoje, jų kaina skyrėsi 15 kartų.

Vyras iš pradžių vylėsi, kad valstybė juos kompensuos. Tad neskubėjo jų pirkti. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijai vis atidėliojant planus dėl kompensacijos ir blogėjant sveikatai, pašnekovas nusprendė jų įsigyti už savo pinigus.

Iš dalies jam pasisekė, nes per tą laiką užsienyje parduodamų vaistų kaina gerokai sumažėjo – daugiau nei 10 tūkst. eurų.

Naujos kartos vaistus už tūkstantį eurų pagal Lietuvoje išrašytą gydytojo receptą iš Indijos jam parvežė nepažįstamas žmogus. Trys mėnesiai gydymo su minimaliais negalavimais ir vyras išgirdo ilgai lauktą žinią – sveikas.

Vietoj lauktuvių – vaistai

Naujos kartos antivirusiniai vaistai nuo hepatito C Lietuvą pasiekė prieš septynerius metus. Dabar valstybė gydymą jais kol kas kompensuoja tik turintiesiems pirmą hepatito C genotipą, kurio gydymas ne visada duodavo teigiamų rezultatų.

Sergantiesiems antruoju ar trečiuoju hepatito C genotipu, valstybė kompensuoja tik gydymą senaisiais vaistais. Jų kaina mėnesiui siekia kelis šimtus eurų, tačiau dažnas pacientas dėl stiprių šalutinių poveikių atsisako arba nutraukia ilgai trunkantį gydymą.

Dalis pacientų, kuriems nustatytas antras ar trečias genotipas, naujųjų vaistų įsigyja už savo pinigus, dažniausiai lietuvių pamėgtame Egipte ar Indijoje.

Šiose šalyse, kur sergamumas hepatitu C – gana didelis, naujos kartos vaistai kainuoja gerokai pigiau nei išsivysčiusiose šalyse. Tad kai kurie lietuviai, grįžtantys namo iš minėtųjų šalių, kartu su lauktuvėmis veža ir kieno nors užsakytų šių vaistų.

Kaina sparčiai krinta

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Diagnostikos skyriaus vedėjas gastroenterologas Giedrius Šimulionis iš savo pacientų girdėjo apie svetur įsigyjamus vaistus.

Visas jų kursas užsienyje dabar kainuoja apie 300 eurų – naujųjų vaistų kaina sparčiai krinta. Pasaulinė sveikatos organizacija tikisi, kad iki 2030-ųjų metų pasaulyje pavyks pažaboti sergamumą hepatitu C.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, hepatito C virusu yra užsikrėtę iki 3 proc. pasaulio gyventojų.

Didžiausias sergamumas hepatitu C užfiksuotas Egipte – 18,1 proc. gyventojų, mažiausias – Švedijoje - 0,003 proc. gyventojų. Tikslių duomenų apie tai, kiek žmonių užsikrėtę šiuo virusu Lietuvoje, nėra. Prognozuojama, kad hepatito C virusu Lietuvoje gali būti užsikrėtę apie 60 000 žmonių (apie 2 proc. gyventojų).

Gastroenterologas prisiminė Amsterdame, Olandijoje, tarp gydytojų ir Pasaulio sveikatos organizacijos atstovų vykusią diskusiją apie hepatito C gydymą. Ten dalyvavusių Egipto atstovų buvo paprašyta neriboti kitų šalių piliečių galimybių vaistų pas juos įsigyti pigiau.

Neefektyvumas – didžiausias

Pasak G.Šimulionio, anksčiau 2 ir 3 genotipų virusinis hepatitas C geriau pasiduodavo gydymui nei pirmasis. Pastarojo neefektyvaus gydymo procentas buvo didžiausias. Dar prieš kelerius metus jam įveikti gydytojai neturėjo kitų gydymo alternatyvų.

Valstybė, įvertinusi savo galimybes, pradėjo kompensuoti gydymą, turintiems būtent šį genotipą. Tikimasi, kad netrukus bus kompensuotas antrojo ir trečiojo genotipų gydymas.

"Iš pradžių buvo prognozuojama, kad kompensavimo pacientai sulauks šį pavasarį. Nežinau visų niuansų, bet jau girdime, kad tai galbūt jau bus patvirtinta šį rudenį", – sakė gydytojas.

Laukia kompensavimo

Kaip paaiškino G.Šimulionis, gydymą interferonu dabar renkasi nebent tie, kurie tai buvo pradėję anksčiau ir dėl tam tikrų priežasčių nutraukė. Dėl stiprių šalutinių poveikių taip yra pasielgęs ne vienas pacientas.

Pradėti gydytis senaisiais vaistais dabar daugelis nedrįsta, žinodami, kad jau yra naujų – gerokai efektyvesnių, su minimaliu šalutiniu poveikiu ir perpus trumpesne gydymosi trukme. Jų efektyvumas siekia daugiau kaip 90 proc.

Pasak gydytojo, sužinoję apie naują efektyvų gydymą sugrįžta kai kurie buvę pacientai, tikėdamiesi pasveikti. Iki tol jie vengė kreiptis, žinodami, kad kito gydymo nėra. Tad jie esą gydėsi simptomus, bet ne pačią ligos priežastį.

"Kartais būna toks pliūpsnis naujų pacientų, vienas per kitą sužinojusių apie naujausias gydymo galimybes, kad kartais susidaro įspūdis, kad jų ateina masiškai", – situaciją apibūdino G.Šimulionis.

Žiūri kaip į baubą

Nors atsirado naujos kartos vaistų, žmonių požiūris į šią ligą neskuba keistis. Gydytojo pastebėjimu, kai kuriose šeimose į hepatitą C vis dar žiūrima kaip į baubą.

Artimiesiems kartais atrodo, kad net oras pritvinkęs šio viruso ir juo galima užsikrėsti net per namų apyvokos daiktus. Nors kol nežinojo apie ligą, gyveno įprastą gyvenimą.

Tačiau pradėjus domėtis ir išsiaiškinus, kad virusu užsikrečiama per kraują, pasikeičia ir šeimos narių požiūris.

"Stigmų dar yra, sergantys žmonės nenori afišuotis, – pripažino G.Šimulionis. – Nemanau, kad yra gėdingų ligų. Tai gal labiau nelaimė. Nors visuomenė po truputį keičiasi, atviriau kalba. Bet tai labai individualu."

Apie hepatitą C

Virusinis hepatitas C – tai hepatito C viruso sukeltas kepenų uždegimas. Šios ligos sukėlėjas – hepatito C virusas pažeidžia kepenis, sukeldamas uždegimą, kuris gali progresuoti į kepenų cirozę ir pirminį kepenų vėžį. Hepatitas C vadinamas klastinga liga, nes dažnai nepasireiškia jokie simptomai.

Užsikrėtus virusiniu hepatitu C, apie 25 proc. ligonių per 20–25 metus gali išsivystyti kepenų cirozė, apie 5 proc. – kepenų vėžys. Lietuvoje beveik 70 proc. sudaro 1 genotipo hepatito C virusas, 2 ir 3 genotipo virusas – apie 30 proc.

Kam rekomenduojama pasitikrinti dėl hepatito C?

Jei buvo perpilta kraujo / kraujo produktų iki 1993 m.,

jei buvo atliktos chirurginės operacijos (taip pat cezario pjūvis) arba invazinės procedūros,

jei dėl neaiškių priežasčių padidėjęs kepenų fermentų ALT, AST kiekis,

hemodializuojamiems pacientams,

sergantiesiems hemofilija ir kitomis kraujo ligomis,

organų, audinių, kraujo ir komponentų donorams,

asmenims po organų transplantacijos,

medicinos įstaigų darbuotojams,

vaikams, kurių motinos nėštumo ir gimdymo metu sirgo hepatitu C,

jei šeimos nariui diagnozuotas hepatitas C,

nors kartą vartojusiems švirkščiamųjų narkotikų,

buvusiems įkalinimo įstaigose,

turėjusiems daug lytinių partnerių,

infekuotiems ŽIV.

Komentaras

Sveikatos apsaugos ministerijos ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė:

– Ministerijai yra žinomas pacientų poreikis naujosios kartos vaistams hepatitui C gydyti. Iš tiesų sulaukiama ir pacientų skambučių dėl šių vaistų kompensavimo.

Sveikatos apsaugos ministerija yra gavusi vaisto gamintojo paraišką kompensuoti vaistą. Ji buvo įvertinta, o pareiškėjui yra išsiųsta pirminio vertinimo išvada. Šiuo metu bendraujama su specialistais, siekiant nustatyti kuo tikslesnes vaisto skyrimo sąlygas, kad vaistą galėtų gauti pacientai, kuriems jis būtinas.

Ligų, vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija svarstys šio vaisto kompensavimo klausimą šių metų III ketvirtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

David Wilson

Mano tėvas Hep-c 1 buvo 20 metų, kol jis buvo rastas jo kraujyje. Hepatologas atliko kraujo tyrimą ir bingo, paėmė Hep po šių metų, ir gydytojas paaiškino, kad tai buvo labai gėdinga cirozės būklė, patariame vartoti Harvon. Bet tai buvo labai brangi, nes, laimei, 2017 m. Sausio mėn. Aš girdėjau Indijos Harvoną. Pradėjau gydyti su „Harvon Ledifos“ iš Indijos kartos praėjus 12 savaičių po internetinės medixocentre.com pirkimo. Po keturių savaičių buvau neaptinkamas, o praėjusį mėnesį aš buvau išbandytas 18 mėnesių, kol buvau aptiktas. As esu labai dekingas! „Tikiuosi, kad tai bus vienoda visiems.

Neaisku

Biobsija STOP lietuvoi dar virauja korupcija neivienoi europos sali ne daroma biopsija ustenka kraujo tyrimu ir skiriami vaistai tapati ir gali lietuvei bet kaskodel ligonei dar turi padet islaikit ligonines duoti badyt kepenis ce didziausias nusikaltimas pagalbos europoi jieskot reike biobsija brangus tyrimai kaskam i nauda o apsieiti galima ir bejos baikit prekiauti zmonemis kol tauta dar nepaviesino ant visos europos kas faros lietuvoi sveikatos ministrui skyle reike daryt galvoi uz tokius dalykus

Labai šaunu, kad padidino galimybes žmonėms pasveikti!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS