STT sulaikė Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovą | KaunoDiena.lt

STT SULAIKĖ LIETUVOS PREKYBOS, PRAMONĖS IR AMATŲ RŪMŲ VADOVĄ

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai, atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl galimos prekybos poveikiu, sekmadienį sulaikė Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generalinį direktorių buvusį diplomatą Rimantą Šidlauską ir dar du asmenis.

STT teigimu, ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad R. Šidlauskas ir vienos užsienio akcinės bendrovės filialo Lietuvoje darbuotojas susitarė priimti kyšį iš Rusijos piliečio, vieno Rusijos banko kontrolinio akcijų paketo valdytojo.

BNS žiniomis, sulaikytasis Rusijos pilietis – Rinatas Nasirovas, su žmona valdantis banką „Novyj promyšlenyj bank“. Kaip skelbta Rusijos žiniasklaidoje, Rusijos centrinis bankas į mažiausių pagal turto vertę šalies komercinių bankų grupę patenkančio „Novyj promyšlenyj bank“ licencijos galiojimą sustabdė 2018-ųjų vasarį dėl pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos reikalavimų daugkartinių pažeidimų.

Licencija anuliuota 2018-ųjų rugpjūčio 3-iąją. Prieš tai „Novyj promyšlenyj bank“ centrinio banko dukart įspėtas dėl šiurkščių veiklos pažeidimų. Veiklą 1990 metais pradėjęs bankas orientavosi į juridinių asmenų aptarnavimą, turėjo tik vieną biurą Maskvoje.

Įtariama, kad už kyšį R. Šidlauskas pažadėjo, pasinaudodamas savo ankstesne ilgamete diplomatine tarnyba, paveikti asmenis, kad Rusijos piliečiui būtų išduota Šengeno valstybės viza.

BNS šaltinių duomenimis, Šengeno vizą R. Nasirovui Lietuvos institucija išdavė kovą.

R. Motuzas: negali būti jokio poveikio

Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas BNS pirmadienį teigė nieko nežinąs apie teisėsaugos atliekamą tyrimą. R. Motuzas tikino, kad nėra jokių galimybių paveikti diplomatus išduodant Šengeno vizas.

„Negali būti jokio poveikio, nes reikalavimai nustatyti mūsų teisės aktais ir taip pat dėl Šengeno vizos, tai yra Europos Komisijos teisės aktais. Kiekvienas pilietis, kuris kreipiasi, turi atitikti reikalavimus Šengeno vizai gauti. Žinoma, kad mūsų ambasada išduoda nacionalines, Šengeno vizas, Rusijoje yra 17 vizų centrų, bet visada galutinį spendimą priima mūsų ambasados konsulai, kurie pagal konsulinį statutą yra savarankiški ir nepriklausomi priimant sprendimą“, – aiškino R. Motuzas.

Jis teigė su R. Šidlausku bendravęs labai seniai, kaip su pramonininkų asociacijos atstovu verslo reikalais.

Užsienio reikalų ministerija šiuo metu aiškinasi situaciją, BNS sakė ministro Lino Linkevičiaus atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

R.Šidlauskas nuo šalies nepriklausomybės atgavimo dirbo Užsienio reikalų ministerijoje, ėjo įvairias aukštas pareigas, ilgus metus vadovavo Užsienio reikalų ministerijos Konsuliniam departamentui.

Jis yra dirbęs Lietuvos ambasadoriumi Kanadoje, 2002–2008 metais – ambasadoriumi Rusijoje.

Prekybos, pramonės ir amatų rūmams jis vadovauja nuo 2009-ųjų.

Reikalaus atsakomybės

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai pirmadienį pareiškė, kad reaguodami į Prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos samdomo direktoriaus R. Šidlausko sulaikymą, reikalaus asociacijos prezidento Benjamino Žemaičio paaiškinimų ir atsakomybės.

„Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai akcentuoja, kad samdomo asociacijos direktoriaus sulaikymas pagal viešai pateiktą informaciją susijęs su jo ankstesne veikla bei pažintimis ir neturi jokių sąsajų su Vilniaus rūmų veikla“, – pabrėžiama pirmadienį išplatintame pranešime.

Situacija nemaloni, nustebino, nieko tokio negalėjome įsivaizduoti.

Čia pat primenama, kad šalyje savarankiškai veikia penki regioniniai rūmai – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių. Asociacija yra savarankiškai veikiančių regioninių rūmų atstovaujanti organizacija. Asociacijos direktorių į pareigas siūlo bei sutartį su juo pasirašo asociacijos prezidentas, jo pareigas šiuo metu eina B. Žemaitis.

„Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai visada siekė ir sieks aukščiausių verslo etikos standartų, todėl šis įvykis skaudžiai atsilieps ne tik asociacijos, bet ir regioninių rūmų veiklai. Esame įsitikinę, kad atsakomybę, pirmiausia, turėtų prisiimti asociacijos prezidentas, bei tikimės ryžtingų jo žingsnių. Regioniniai rūmai artimiausiu metu turėtų priimti sprendimą dėl tolesnės asociacijos vadovų veiklos, kuri sunkiai įmanoma tokiomis aplinkybėmis“, – pažymi Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius.

Asociacija sieks išklausyti R. Šidlauską

„Situacija nemaloni, nustebino, nieko tokio negalėjome įsivaizduoti. Aišku, jis (R. Šidlauskas – BNS) daug metų dirbęs toje srityje (diplomatinėje – BNS), jei taip buvo, tai kažkokia nesusijusi su rūmais veikla. O daugiau tai ką... Atsibudau ryte ir girdžiu, kaip toj dainoj „Pabudo Kukutis ir mato“, – BNS pirmadienį sakė Prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentas B. Žemaitis.

Vilniaus rūmų raginimą pačiam prisiimti atsakomybę B. Žemaitis vadino neetiškais ir tvirtino nesvarstantis apie pasitraukimą. Asociacijos prezidentu jis išrinktas pernai spalį.

„Ar durni jie?! Kad jis (S. Leonavčius – BNS) čia rašė, tai nieko nuostabaus, jam su galva... jo iškreiptas vaizdas yra gyvenimo. Žmogus pasismaginti nori. Absoliučiai net minčių nėra tokių, asociacija nėra susijusi su ta galimai veikla, kas yra aprašyta. Ir S. Leonavičius, kai bando drumsti vandenį iš šių žmogaus nemalonumų, tai labai neetiška“, – sakė B. Žemaitis.

Pasak jo, šiuo metu R. Šidlauską laikinai pavaduoja kitas asmuo, o penktadienį šaukiamas asociacijos prezidiumo posėdis.

„Manau, išgirsime patį Šidlauską ir tada spręsime, ne aš vienas sprendžiu. Pagal dabartinę situaciją manau, kad galėtume jį išgirsti, nebent kas nors pasikeistų“, – sakė B. Žemaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

nuzmogejamas,nieko svento

tokius susaudydavo ,gal grazinti tuos laikus uz kiekviena vagyste,isdavyste kapoti galunes,kad ateityje bijotu ir pagalvoti apie svetimus babkes,praeis visi norai gerai gyventi is zmonijos ,

>pagarba

jei taip gerai Skvernelis dirba tai gal tegu jis ir lieka premjeru. Ateis koks kepenis į jo vietą - vot tada bus linksma!:D).O jei rimtai tai kodėl suėmę po kurio laiko paleidžia? Reiškia Kažkas per kitas duris daro įtaką (gal net tam pačiam Skverneliui-kodėl jis tyli?..) ir STT darbas nueina šuniui ant uodegos.

Kokio velnio

taip ilgai nieko nedarė?Visus tuos rūmus kaip ir ,,Laisvo elgesio institutą" reikia uždaryti kaip korupcijos, kyšininkavimo ir prekybos poveikiu Lietuvoje koordinacnius centrus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS