E. Muskas apsilankė Aušvice: dalyvaus diskusijoje apie antisemitizmą internete | KaunoDiena.lt

E. MUSKAS APSILANKĖ AUŠVICE: DALYVAUS DISKUSIJOJE APIE ANTISEMITIZMĄ INTERNETE

Verslininkas Elonas Muskas pirmadienį apsilankė Aušvice ir per vieną renginį Lenkijoje turėtų kalbėti antisemitizmo internete tema.

Apie tai pranešta praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai milijardierius sukėlė audrą, nes savo socialiniame tinkle „X“ pritarė vienai prieš žydus nukreiptai sąmokslo teorijai.

Pasak Europos žydų asociacijos (EŽA), E. Muskas per privatų vizitą buvusioje mirties stovykloje padėjo vainiką ir dalyvavo atminimo ceremonijoje. Jį lydėjo EŽA pirmininkas rabinas Menachemas Margolinas.

E. Muskas ir JAV dešiniųjų pažiūrų politikos komentatorius Benas Shapiro vėliau turėtų kalbėti EŽA rengiamoje konferencijoje.

Lapkričio mėnesį E. Muskas atsiprašė, kai komentaru „tikra tiesa“ sureagavo į platformoje „X“ (buvusiame tviteryje) paskelbtą įrašą, kuris buvo sukritikuotas kaip atkartojantis sąmokslo teoriją. Tai paskatino reklamuotojus stabdyti reklamavimą šiame socialiniame tinkle. Technologijų magnatas taip pat susilaukė kaltinimų, kurie susiję su neapykantos kalbos plitimu tinkle „X“.

EŽA nurodė, kad Krokuvoje bus surengtas aukšto rango politinių veikėjų iš įvairių Europos šalių ir E. Musko susitikimas, skirtas „aptarti ir rasti sprendimus“ klausimams, susijusiems su „Europą veikiančiu smarkiu antisemitizmo augimu“. „Ši nerimą kelianti tendencija“ intensyvėja nuo tada, kai prasidėjo karas tarp Izraelio ir „Hamas“, pažymėjo EŽA.

Šis simpoziumas rengiamas likus kelioms dienoms iki 79-ųjų Aušvico išlaisvinimo metinių, kurios bus minimos sausio 27-ąją – ši data yra tapusi Holokausto atminimo diena.

Šioje stovykloje, kurią okupuotoje Lenkijoje 1940-1945 m. pastatė nacistinė Vokietija, mirė 1 mln. Europos žydų.

„Prosemitiška“

M. Margolinas buvo pakvietęs E. Muską apsilankyti Aušvice per gyvą diskusiją, kuri rugsėjį buvo surengta tinkle „X“. Jis sakė, kad tai būtų „labai stiprus“ signalas, kuris prisidėtų prie „informuotumo apie Holokaustą ir pastangų kovoti su antisemitizmu“.

Turime su tuo kovoti drauge, nes platformose, kurioms jūs vadovaujate, deja, yra daug... antisemitizmo.

Tada E. Muskas sutiko, kad tai galėtų būti „naudinga“ ir būtų „pavyzdys kitiems“.

Diskusijos metu E. Muskas apibūdino save kaip „siekiantį tapti žydu“ ir nurodė, kad lankė hebrajų ikimokyklinio ugdymo įstaigą. „Absurdiška būti kažkuo kaltinamam, kai visi įrodymai nukreipia priešinga kryptimi ir mano viso gyvenimo istorija iš tiesų yra prosemitiška“, – pridūrė jis.

E. Muskas yra pagrasinęs pateikti ieškinį prieš žydų teisių gynimo grupę „Anti-Defamation League“ dėl jos teiginių, kad po to, kai verslininkas įsigijo „X“, šioje socialinių tinklų platformoje padaugėjo problematiškos ir rasistinės retorikos.

„X Corp“ šiuo metu taip pat bylinėjasi su ne pelno siekiančia organizacija „Media Matters“, kuri esą atbaidė reklamuotojus, nes vaizdavo socialinį tinklą kaip kupiną antisemitiško turinio.

„Kvailiausias įrašas“

Įraše, kuriam lapkričio mėnesį pritarė E. Muskas, sakoma, kad žydų bendruomenės neva pasisako už „dialektinę neapykantą baltiesiems“.

Po E. Musko pritarimo tinklą „X“ paliko daugybė didžiųjų reklamuotojų, o Baltieji rūmai apkaltino verslininką „bjauriu antisemitizmo propagavimu“.

Socialinių tinklų titanas vėliau atsiprašė už „tiesiogine to žodžio prasme blogiausią ir kvailiausią įrašą“, kurį jis kada nors yra paskelbęs. E. Muskas tikino, kad įrašas buvo neteisingai suprastas, o jis vėliau bandė patikslinti savo komentarą kituose įrašuose.

Po incidento „SpaceX“ įkūrėjas apsilankė Izraelyje, tačiau pažymėjo, kad ši kelionė buvo suplanuota iš anksto ir nebuvo „atsiprašymo gastrolės“.

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas pasakė technologijų magnatui, kad kovoje su antisemitizmu jam tenka „svarbus vaidmuo“. „Turime su tuo kovoti drauge, nes platformose, kurioms jūs vadovaujate, deja, yra daug... antisemitizmo“, – nurodė I. Herzogas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Dujų kameroje reikėjo ir pasilikti....

Patarimas

Neblogai būtų Palestinoje apsilankyti.

Rūtenis

Tarp kitko- žydai irgi palestiniečiai. Dabartiniams žydų veiksmams labiau pritariu, nei nepritariu, nes niekšiška karo pradžia įvyko nuo hamas teroro, ir net bet kokio, o tiesiog tiek nežmoniško, kad net mano makaulė neišneša.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS